Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

40 érdekesség a 40 éves Leonardo DiCaprióról

2014. november 11. - GGZs

Ma 40 éves generációjának egyik legjobb és legnépszerűbb színésze, Leonardo Wilhelm DiCaprio, aki gyerekként először reklámfilmekben szerepelt, majd drámai szerepekkel szerzett magának nevet, hogy aztán a Titanic bemutatója után olyan rajongás övezze, ami csak a The Beatlesnek adatott meg. Erejéről mindent elmond, hogy ezután nem került a süllyesztőbe, hanem jobbnál jobb alakításokkal mutatta meg a kétkedőinek, hogy igenis helye van a legnagyobbak között. Az Oscar ugyan még hiányzik gyűjteményéből, de abban biztosak lehetünk, hogy egy életmű-Oscar akkor is kijár majd neki, ha mostantól soha többé nem forgatna semmit.

 

 

DiCaprio Hollywoodban született, Los Angelesben, Kalifornia államban George DiCaprio underground képregényrajzoló és forgalmazó, illetve Irmelin Indenbirken, korábbi jogi titkárnő egyetlen gyermekeként.

cocaine3b.jpg

Egy képregény az apjától.

 

Édesanyja épp Olaszországban, egy múzeumban nézegette Leonardo Da Vinci egyik festményét, mikor fia legelőször rúgott egyet a hasában, ezért lett a neve Michelangelo Leonardo.

 

w1.jpg

Kicsi-Leo és édesanyja.

 

A szülei egyéves korában elváltak, Leo az anyjával maradt, aki rengeteget dolgozott, hogy meg tudjanak élni, ugyanakkor édesapja rendszeresen találkozott fiával, gyakran vitte múzeumokba, és persze anyagilag is támogatta őt.

Famille_DiCaprio.png

A DiCaprio-család.

 

Reklámfilmekben szereplő mostohatestvére, Adam Farrar (apja új házasságából) is szerepet játszott abban, hogy DiCapriót a színészet érdekelni kezdte.

 

66666666666666666666666-leonardo-dicaprio-fratello-adam-farrar-scomparso-04.jpg

Adam Farrar és Leo napjainkban.

 

Tizenkét évesen ügynök után nézett, de eleinte elutasításra talált; egy ügynök azt javasolta neki, angolosítsa nevét „Lenny Williams”-re, ám ezt DiCaprio visszautasította.

 

tumblr_mq9ooyjcwp1qlhqe5o2_1280.jpg

 

Színészi karrierje 1989-ben kezdődött, mikor beválasztották Garry Buckman szerepére a Vásott szülők című sikerfilm sorozatváltozatába. Itt találkozott legjobb barátjával, Tobey Maguire-rel.

7HZmrcj.jpg

 

Még ugyanebben az évben, DiCaprio feltűnt a Santa Barbara című szappanoperában Mason Capwellként (flashbackekben, tinédzserként). 1991 és 1992 között a Growing Pains-ben játszotta Luke Browert, egy hajléktalan fiút.

Leonardo-DiCaprio-Growing-Pains-growing-pains-5073414-396-512.jpg

 

Első filmje a Rémecskék 3(1991) volt, amiben Josh-t formálta meg. A film korlátozott mozibemutatót kapott, s hamarosan kiadták videón.

IMG_1187167081043.jpeg

 

Két évvel később érkezett el az áttörés Toby szerepével az Ez a fiúk sorsa (1993) című filmben, ahol Robert De Niro és Ellen Barkin oldalán volt látható. A New York-i Filmkritikusok Szövetsége és a Filmkritikusok Országos Társasága figyelmét is magára vonta mint legjobb férfi mellékszereplő, ha díjat nem is nyert.

thisboyslife.jpg

 

Még ebben az évben olyan meggyőzően alakított egy mentálisan sérült fiút a Gilbert Grape-ben, hogy 19 évesen Oscar-díjra jelölték érte.

07485.jpg

 

1995-ben Russel Crowe, Sharon Stone és Gene Hackman oldalán szerepelt Sam Raimi Gyorsabb a halálnál című westernjében. A fáma szerint a producerek nem akarták hogy Leo benne legyen a filmben, Sharon Stone ellenben nagyon, így megegyezett a fejesekkel, hogy ő állja a fiatal színész gázsiját, csak benne lehessen a produkcióban.

Sharon-Stone-and-Ellen-Barkin-teasing-a-19-year-old-Leonardo-DiCaprio-at-Vanity-Fair’s-first-annual-Oscar-party.jpg

Leo, Sharon Stone, Ellen Barkin és az 1999-es Oscar-parti.

 

A Teljes napfogyatkozásban két 19. századi költő, Paul Verlaine és Arthur Rimbaud közötti homoszexuális kapcsolat elbeszélésében DiCaprio alakította Rimbaud-t, Verlaine-t pedig David Thewlis keltette életre.

 

1995-ben DiCaprio eljátszotta Jim Carrollt az Egy kosaras naplójában. 

063-leonardo-dicaprio-theredlist.jpg

 

 

1996-ban az övé lett a férfi főszerep a Romeó és Júliában, Shakespeare drámájának modern feldolgozásában, amely Baz Luhrmann ausztrál rendező nevéhez fűződik.

william_shakespeares_romeo_and_juliet_ver2.jpg

 

 

Igazi szupersztárrá vált 1997-ben, mikor megkapta Jack Dawson szerepét a Titanicban. Az akkoriban minden idők legnagyobb bevételt hozó filmjének számító katasztrófa-románc tizenegy Oscar-díjat kapott.

tumblr_n34d6gztkR1sztll3o1_500.jpg

Az elkövetkezendő időszak folyamán DiCaprio nevét minden háztartásban megismerték világszerte, s olyan kifejezéssekkel azonosult, mint a „tini szívtipró” és a „szexszimbólum”.

giphy_12.gif

 

A világméretű hisztériának köszönhetően tizenéves lányok millióinak vágyálma lett, az E! Online pedig a bolygó legvadítóbb sztárjának írta le, míg Kate Winslet, Titanicbeli partnere azt mondta, egyetért azokkal, akik szerint ő a „legszebb férfi a Földön”.

giphy (1)_3.gif

 

 

A People Magazine számos alkalommal a világ legszebb emberei közé választotta. 1998-ban, ünnepeltsége csúcsán, DiCaprio már magazinok hosszú sorának címlapján szerepelt, a Vanity Fairtől a Rolling Stone-ig, s egy alkalommal a legtöbb keresést regisztráló személy lett az internet korai korszakában.

 

Akkoriban népszerűségének körülírására a „Leo-Mania” elnevezést használta a média, hasonlóan az 1960-es években a The Beatlest övező rajongás nyomán született „Beatlemaniá”-hoz.

 

article-2289693-187FEE89000005DC-405_634x419.jpg

Manapság már picit lecsillapodott a dolog.

 

„Nem voltam egy nevezőn az egész Titanic-jelenséggel és azzal, amivé az arcom vált világszerte. Sosem fogom újra elérni azt a népszerűségi szintet, s nem is számítok rá. Nem is fogom megpróbálni.”

 

- Leonardo DiCaprio nyilatkozata 2000-ből.

 

DiCaprio ezután Danny Boyle filmjében, az Alex Garland kalandtúrás-klasszikusából készült A partban szerepelt. A thai hatóságokkal való összetűzések miatt Ko Phi Phi sziget használatával kapcsolatban a film több negatív sajtóvisszhangot generált 1999-ben, mint ahogy arra a készítők számítottak.

tumblr_lqcrnnrsQ71qbumapo1_500.jpg

 

Jelentések szerint a filmes cégnek adott engedély a Phi Phi Nemzeti Park belső környezetének fizikai megváltoztatására illegális volt. Végül a film az amerikai mozipénztáraknál sem hozta az elvárt szintet, s a kritika is kedvezőtlenül fogadta. 

 

2002-ben DiCaprio maga mögött hagyta a róla kialakult sztereotipikus képet és két széles körben elismert rendezővel is együtt dolgozott. Steven Spielberg igaz történeten alapuló Kapj el, ha tudsz-ában Ifjabb Frank William Abagnalet játszotta(, aki 16 évesen elszökött otthonról, majd dolgozott a Pan American Airlines másodpilótájaként, aztán gyermekorvosként praktizált Georgiában és ügyvédként Luiasanában, és aki profi csekkhamisító és szélhámos volt. Több millió dollárt szedett össze mindössze 19 éves koráig, elfogása után az FBI csekkhamisítási részlege alkalmazta. Napjainkban vezető pénzintézetek biztonsági szakértőjeként dolgozik).

catch-me-if-you-ca_2426694b.jpg

 

A másik elismert rendező Martin Scorsese volt, akinek New York bandái című eposza az 1863-as New York-i felkelés idején játszódik. A film 10 Oscar-jelöléséből(Leót nem jelölték) egyet sem váltott szoborra.

12a.jpg

 

DiCaprio folytatta a közös munkát Scorsesével, 2004-ben elkészült az Aviátor című életrajzi film Howard Hughes amerikai üzletemberről, akinek megformálásáért DiCaprio megkapta második Oscar-jelölését, mint legjobb színész.

The-Aviator.jpg

 

A színész és a rendező harmadjára is nekivágott a közös munkának (nem véletlen, hogy ráaggatták DiCaprióra a Scorsese "Új De Nirója" elnevezést) 2006-ban, s leforgatták a Szigorúan piszkos ügyek című(2002) hongkongi kult-krimi újragondolását, a sztárokkal teletűzdelt(DiCaprio, Matt Damon, Jack Nicholson, Mark Wahlberg) A téglát, amiben a 32 éves színész egy, a bostoni maffiába beépülő zsarut alakított.

 

The-Departed-leonardo-dicaprio-8607361-2560-1707.jpg

 

Két hónappal az A tégla bemutatója után már következő filmjét, az Edward Zwick rendezte  Véres gyémántot játszották a mozik, amiben Leo Danny Archert, a zimbabwei születésű ex-katonát kelti életre, aki háborús gyémántokkal és fegyverekkel kereskedik. A szereppel megszerezte élete harmadik Oscar-jelölését, valamint mindkét 2006-os filmjében nyújtott alakításáért Golden Globe-ra jelölték.

Blood-Diamond-leonardo-dicaprio-8607492-2560-1700.jpg

 

Ezután a Ridley Scott rendezte a Hazugságok hálója(2008) című, David Ignatius könyve nyomán készült kém-thriller következett, melynek forgatókönyvét az Oscar-díjas William Monahan írta. DiCaprio egy CIA-kémet formál meg benne, aki Irakban és Jordániában kutat egy terrorista után, és akinek szép lassan választania kell az egyre jobban összefolyó munkája és magánélete között.

Leonardo_DiCaprio_in_Body_of_Lies_Wallpaper_4_800.jpg

 

 

2008-ban újra összeállt az álompár, azaz a DiCaprio- Kate Winslet duó, de nem abban a formában, ahogy azt a legtöbb rajongó szerette volna. A szabadság útjait Sam Mendes rendezte és Richard Yates 1961-ben megjelent A szabadság útjai című regénye alapján készült. A történetben a hatvanas évek kertvárosi idilljében éldegélő házaspárt követhetünk nyomon, akik kapcsolata minden próbálkozásuk ellenére zátonyra fut.

rev-distance.jpg

 

A bazi-erős dráma Golden Globe-jelölést hozott Leonak, Kate Winslet pedig nyert is vele egyet, ugyanakkor ennek a filmnek és a film által felvetett roppant kényelmetlen kérdések számlájára írható, hogy később tönkrement a Sam Mendessel folytatott házassága.

 

2010-ben került a mozikba a Viharsziget, amin újra Scorsesével dolgozott együtt. A fordulatos pszicho-thriller remek kritikákat kapott, emellett pedig temérdek pénzt is hozott.

Shutter-Island-TV-Series.jpg

 

Ugyanebben az évben még egy hatalmas siker fűződik a nevéhez, a Christopher Nolan által rendezett Eredet brutális kasszasikerré és hivatkozási ponttá vált.

leonardo-dicaprio-inception-stills-04.jpg

 

2011-ben újabb Golden Globe-jelölés került DiCaprio életrajzába, Clint Eastwood J. Edgar - Az FBI emberéjében a címszereplőt keltette életre, méghozzá remekül.

J-Edgar.jpg

 

Újabb kultfilm, újabb kultrendezővel. Tarantino Django elszabaduljában(2012) Leonak ismét egy Golden Globe-jelölést ért a gazdag ültetvényes Calvin Candie megformálása.

du-ac-000124-lg-jpg_180730.jpg

 

A 2013-as A nagy Gatsbyn újra Bazz Luhrmannal dolgozott együtt, akivel az új évezredben is sikerre vitték F. Scott Fitzgerald amerikai író 1925-ben megjelent történetét.

cn_image.size.great-gatsby-leonardo-dicaprio.jpg

 

A Wall Street farkasában állt eddig utoljára Martin Scorsese kamerái elé, a nyerészkedő pöcsfej, Jordan Belfort megformálása egy Golden Globe-díjat és újabb Oscar-jelölést hozott napjaink talán legnépszerűbb színészének.

 

 Innentől FULL-TRIVIA!

 

 Olyan intenzíven ütötte az asztalt a Django elszabadul-ban, hogy sikerült belecsapnia egy feles pohárba, ami szétvágta a kezét. Leo nem állt meg, a felvétel ment tovább, így mikor látjátok a kezén csöpögő vért abban jelenetben, mikor kikel magából, jusson eszetekbe, hogy az igazi. A felvétel után kapott pár öltést.

Django-Unchained-29.jpg

 

2009-ben Leo és Kate Winslet tekintélyes összeggel támogatták a Titanic utolsó túlélőjét,  Millvinna Deant, akinek így nem kellett eladnia az emléktárgyait.  Az idős hölgy egyébként két hónapos volt, mikor a Titanicon utazott.

 

 Idén az alapítványa 3 millió dollárt adományozott az óceáni élővilág megmentésére.

article-2703788-1FED6F6B00000578-106_634x818.jpg

 

 2007-ben Nicolas Cage és DiCaprio ugyanarra a dinoszaurusz-koponyára licitáltak. Cage nyert: 276 000 dollárt fizetett a csontokért. Igaz, hogy csóri Cage azóta tönkrement és rosszabbnál rosszabb filmekkel próbálja fenntartani megszokott életvitelét.

dinofight.jpg

 

Van egy saját szigete Belize partjainál.

186753.jpg

 

 

 

Amikor az Aviátort forgatták, Leónak kiújult a kényszerbetegsége: gyerekkorában kényszeresen igyekezett elkerülni, hogy a járdák repedéseire lépjen.

 

Vannak olyan legendák, miszerint James Cameron régen Leót akarta a Pókember-filmjének főszerepére, amiből ugye végülis nem lett semmi.

cameronspidey.jpg

 

 2013-ban elárverezett 33 művészeti alkotást. Az összegyűlt 31,7 millió dollárt jótákonysági szervezetek kapták.

 

Odavan a tigrisekért, rendszeresen adomány tigrismentő alapítványoknak: 2001-ben 1 millió, 2013-ban pedig 3 millió dollárral támogatta a nepáli tigrisek megmentését

Leonardo-DiCaprio-cohosted-art-auction-NYC-Christie.jpg

 

A kilencvenes évek végén olyan népszerű volt, hogy az embernek két választása volt: vagy szerette, vagy gyűlölte Leót. Eme gyűlölet ékes példája az 1999-ben begyűjtött Arany Málna-díja, amit a „legrosszabb páros a vásznon – mint ikrek” titulus címen kapott a Vasálarcos-beli(1998) dupla-alakításáért.

d1e72daf.jpg

2005-ben egy hollywoodi partin egy modell csaj durván arcon csapta DiCapriót egy borospohárral. Az elhúzódó tárgyalások végén a nőt 2010-ben két év börtönre ítélték.

Íme egy reklám DiCaprióval a nyolcvanas évek végéről:

 

Meg még egy:

 

Aztán egy Japán Suzuki-reklám 1998-ból:

Végül eleddig utolsó Japánban használt reklámja 2013-ból:

 

10 vicces DiCaprio gif

 

 

 

 

 

 

 

MELYIK A LEGJOBB DICAPRIO-FILM?
A Wall Street farkasa (2013)
A nagy Gatsby (2013)
Django elszabadul (2012)
J. Edgar - Az FBI embere (2011)
Eredet (2010)
Viharsziget (2010)
A szabadság útjai (2008)
Hazugságok hálója (2008)
Véres gyémánt (2006)
A tégla (2006)
Aviátor (2004)
Kapj el, ha tudsz (2002)
New York bandái (2002)
A part (2000)
A vasálarcos (1998)
Titanic (1997)
Marvin szobája (1996)
Rómeó és Júlia (1996)
Teljes napfogyatkozás (1995)
Egy kosaras naplója (1995)
Gyorsabb a halálnál (1995)
Gilbert Grape (1993)
Poll Maker

 

 

MELYIK FILMBEN LÁTHATÓ A LEGJOBB DICAPRIO-ALAKÍTÁS?
Gilbert Grape (1993)
Gyorsabb a halálnál (1995)
Egy kosaras naplója (1995)
Teljes napfogyatkozás (1995)
Rómeó és Júlia (1996)
Ez a fiúk sorsa (1993)
Marvin szobája (1996)
Titanic (1997)
A vasálarcos (1998)
A part (2000)
New York bandái (2002)
Kapj el, ha tudsz (2002)
Aviátor (2004)
-->

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr766886533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojoking77 2014.11.12. 10:19:42

A Hubble urteleszkop bemutatasara keszult IMax filmben o a narrator, es RACCSOL. Csunyan. Nem tudom, hogy megkertek e, hogy igy tegyen, vagy ugy erezte ez illik a filmhez, esetleg szimplan ilyen a beszedje?

Ybl 2014.11.12. 12:09:41

Anno a Vasálarcos és a Titanic idején a fene sem gondolta volna, hogy Tarantino filmben fog játszani. És ilyen jól..........

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.11.12. 13:52:45

@Ybl: azért a vasálarcosban nagyon jól hozta a két különböző figurát.

Gazz 2014.11.12. 14:16:18

Teljes bekezdések átvétele a wikipédiáról változtatás nélkül...

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.11.12. 14:34:11

@Gazz: bizony, a többi meg máshonnan van lopva :)
süti beállítások módosítása