Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Ki az a Jennifer Lawrence?

2013. november 29. - GGZs

tumblr_mwsez5FgJp1revnpdo4_500.gif 

23 éves, alig tucatnyi film áll a háta mögött, csupán néhány főszerepe volt még, de már most Hollywood legnagyobb csillagai között tartják számon. Sztorik, poénok, érdekességek és értékelések egy párját ritkító karrierről!

Ha egy embert kell kiemelni, aki néhány év alatt vált ismeretlen kezdő színészből híres és elismert világsztárrá, akkor az egyértelműen Jennifer Lawrence. A jókor került jó helyre kitélel valószínűleg rá is igaz, ugyanakkor a legtöbb fiatalon felfuttatott aktorral szemben ő tényleg egy hatalmas talentum, amit egyre többször bizonyít is. Népszerűségét a tehetségén kívül nem a manapság kötelező marketing-eszközként használt meztelen fotóknak, szexvideóknak vagy botrányoknak köszönheti, hanem őszinte, természetes személyiségének, amivel majd minden filmkedvelőt levett már a lábáról. A sajtó is imádja, mivel hírességekre nem jellemző módon meglepő őszinteségről tesz tanúbizonyságot interjúiban, amiben mindig mond valami vicceset.

"Szeretném megköszönni a tesóimnak, Bennek és Blaine-nek. Nem lennék most itt, ha ti nem vagytok olyan gonoszak hozzám."

J-Law 1990. augusztus 15.-én született Lousvilleben, Kentuckyban. Anyja táborvezető, apja egy kisebb cég tulajdonosa volt ekkortájt. Két bátyja van, akik igazi belevaló nagytesóként rengeteget kínozták hugukat, például megkötözték, aztán bekenték mogyoróvajjal, majd a kutyáikkal nyalatták le róla az édességet.

Jennifer-Lawrence-Childhood-Photos-Father.jpg

"Ő volt a legjobb prostituált."- mesélte az anyja a Louisville Magazinenak, miután kislánya egy apróbb szerepben próbálgatta szárnyait egy kicsi vallásos darabban.

jennifer-lawrence-1.jpg

Gyerekekként pompomlánykodással, gyeplabdázással és softballozással töltötte szabadidejét, de nem érezte magát boldognak.

"Egy igazi hangyásnak tartott különc voltam, folyamatosan tele szorongással. Utáltam a szüneteket, nem bírtam a tanulmányi kirándulásokat, a buliktól teljesen szétstresszeltem magam. És még a humorérzékem is teljesen más volt, mint a többieké."

Leginkább az orvosi pálya felé húzott volna, mígnem 2004 tavaszán édesanyja társaságában New Yorkba utazott vakációzni. Az időt nemcsak pihenéssel töltötték, hanem tehetségkutatókra is eljártak. Az áttörést azonban nem ez hozta meg a számára, hanem egy idegen férfi, aki az utcán szólította le őket. A fazon kért egy képet Jenniferről és egy telefonszámot az anyjától. A következő nap jött a hívás, hogy csinálnának vele egy tesztfelvételt. Ezután  beindultak a dolgok, Jen a nyáron is a Nagy Almában tartózkodott, reklámokat készítettek vele, valamint szerepet  kapott a The Devil you know című filmben, ami annyira rossz lett, hogy csak most, 2013-ban merték bemutatni, hátha van már színésznőnknek annyi rajongója, hogy nyereségessé tegye az opuszt.

Az apróbb sikerek hatására Jennifer úgy döntött, hogy színésznő lesz. Két évvel előrehozatta az érettségijét, majd a sikeres vizsga után családjával New Yorkba költözött. Büszkén küldte az üzeneteket barátainak, mikor szerepet kapott a Monk-Flúgos nyomozó egyik részében, aztán elég kellemetlenül érintette, mikor kiderült, hogy tetőtől talpig jelmezben lesz benne. 

Később a família Los Angelesbe tette át székhelyét, mivel Jen a Bill Engvall Show-tól kapott szerződést, ahol a Pearson család tagjaként három évadon keresztül tovább gyakorolhatta a színészmesterséget. 

The-Bill-Engvall-Show-1x01-Good-People-jennifer-lawrence-22181077-576-432.jpg

"Tizenöt és tizenhat éves korom között folyamatosan csak szívtam, mivel fogalmam sem volt mit is csinálok. Aztán szép lassan abbahagytam a szívást."- Jennifer tömören így foglalta össze az akkori tapasztalatait.

Ezt követően két független drámában mellékszerepelt(The Poker House és a Megváltás, amiben együtt játszhatott Charlize Theronnal), majd jött a kiugrás, egy főszerep az A hallgatás törvénye(2010) című kisköltségvetésű, de remek drámában. Ez meghozta számára az első Oscar-jelölést, a díjat azonban abban az évben Natalie Portman vitte haza a Fekete hattyúért. Ettől a ponttól kezdődően viszont már sokkal jobban csengett a neve a castingokon.

A jelölést hozó szerepet korántsem volt könnyű megkapnia. Az Isten háta mögötti porfészekben apjára vadászó karakán Ree Dolly figurájához túlságosan csinosnak találták a producerek, ezért elutasították. 

Winter-s-Bone-2010-Blu-ray-screencaptures-jennifer-lawrence-22104220-1920-1080.jpg

"Ezután, mint egy pszichopata, követtem őket New Yorkba, ahol megint elmentem az ottani castingra. Egy hétig nem mostam hajat, nem fésülködtem, nem sminkeltem, és arcot se mostam. A trükk pedig bevált."

2011-ben egy igazi blocbuster következett, Matthew Vaughn X-Men: Az elsők-jében az alakváltó Mistique-ként még több ember ismerhette meg az arcát, már ha nem volt tetőtől talpig sminkben. 

first.class.raven_.mystique.jpg

"Többé már semmi sem szent"- utalt egyszer viccesen a testfestéssel készült jelmezére és a vele járó napi procedúrára. A bőre egyébként nem nagyon bírta a kihívást, pattanások, kiütések és furunkulusok egyaránt megjelentek a testén, emiatt az egyik forgatási nap orvost is kellett hívni hozzá.

"Egy nyolc órán át tartó sminkelési folyamatot nem lehet megúszni anélkül, hogy ne váljon az ember lánya Szex és New York-függővé. A forgatás végére az összes évad összes epizódját tudtam fejből, és a forgatási szünetekben a főcímzenét dúdolgattam."

"Két órát edzettem minden áldott nap, hogy formába lendüljek. Mire megkezdődött a forgatás, addigra már a karomat sem tudtam felemelni. Ott álltam a díszletek között, és üvöltöttem: hogy a francba menthetném meg a világot, ha a kisujjamnak is izomláza van!"

Aztán jött a lehető legnagyobb kiugrás, Suzanne Collins könyvének, Az éhezők viadalának nagyköltségvetésű filmváltozatában megkapta a főszerepet.

"Tudtam, hogy ha igent mondok rá, az életem abban a pillanatban megváltozik."

Az általa játszott karakter, Katniss Everdeen és maga Jennifer is a rivaldafény középontjába került, a film hatalmas siker lett, emellett a közönség és a kritikusok is szerették, Katniss figurája milliók példaképévé vált és emellett világsztárrá tette a szerepéért szőke haját barnára festő színésznőt.

"Mostanság találkozom életemben először paparazzókkal. Például, egyik nap Nick(Nick Hoult, a barátja) és én kosaraztunk, az egyikük odajött hozzám, és azt mondta, hogy muszáj lesz kisminkelnem magam mindenhova, mert elég szarul nézek ki."

jenniferlawrenceorg007.jpg

Mi jöhet még? Mondjuk egy Oscar! A Napos oldal fiatal, fehérmájú özvegyeként újra beragyogta a vásznakat, David O. Russel keserédes romantikus drámája pedig  Jennek  köszönhetően tarolt az évi díjkiosztókon. 

Jennifer megkapta a Legjobb színésznőnek járó Golden Globe-ot, az SAG díját és bezsebelte az Oscart is.

302bd11205b3301c8b76a31698c1e8ed-jennifer-lawrence-flicks-camera-off-at-oscars.jpg

Mikor elindult, hogy átvegye a legfontosabbnak tartott filmes trófeát, a színpadra tartó lépcsőn elesett, de gyorsan felállt és folytatta az útját. A mikrofon elé állt, a közönség közben felállva tapsolta, erre ő következőket mondta: "-Srácok, csak azért álltatok fel, mert rosszul érzitek magatokat attól, hogy elestem, és ez nagyon ciki, de azért köszi."

Az ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásaival pedig napról napra egyre nagyobb kedvencévé válik a filmszerető közönségnek. Például éppen élő adásban adott interjút, mikor feltűnt a háttérben Jack Nicholson és spontán leszólította a fiatal színésznőt, aki megszeppenés helyett azonmód olyan kontrával válaszolt az öreg szoknyapecérnek, amire még a vén róka sem volt felkészülve.

ENT-Jennifer-Lawrence-hero.jpg

A párbeszéd valahogy így hangzott:

-Úgy nézel ki, mint az egyik volt barátnőm!

-Ó, tényleg? És úgy nem nézek ki, mint egy új barátnőd?"

Nemrég mutatták be a mozik az Éhezők viadala második részét, ami legalább akkora siker lesz, mint az első rész, emellett hamarosan érkezik az Amerikai botrány is, amiben újra együtt dolgozhatott a Napos oldal rendezőjével, férfi főszereplőjével és férfi mellékszereplőjével, azaz David O. Russellel, Bradley Cooperrel és Robert De Niroval. A négyesfogatuk olyan nevekkel egészült ki, mint Christian Bale, Jeremy Renner és Amy Adams, akivel egy csókjelenetük is lesz. Az első kritikák szerint a film jó, Jen pedig ellopja a showt a többiek elől, tehát nagyon úgy néz ki, hogy legalább egy Oscar-jelölés megint befigyel majd. 

Ezen kívül szerepelni fog a jövőre érkező, történet és költségvetés szempontjából az eddigi legnagyszabásúbbnak ígérkező X-Men-moziban, Katniss kalandjai is folytatódnak, valamint lesz még egy közös filmje Bradley Cooperrel, ami a nagy gazdasági világválság idején fog játszódni Észak-Karolinában.

tumblr_mq95g95l8V1r42cito1_500.jpg

Erősorrend

avagy egy objektívnek szánt szubjektív lista majd az összes filmjéről a legrosszabbtól a legjobbig

 

 

House at the End of the Street:Szinte minden hollywoodi sztárnak van egy olyan horrorfilmje, amit fiatalon követett el és amit legszívesebben letagadna. Na Jennek ez az a bizonyos. A fiatal lány(JL) az anyjával(Elisabeth Sue) egy kisvárosba költözik, egy olyan utcába, amiben hatalmas tragédia történt. Az eset egyetlen túlélője egy zárkózott fiú, akivel Jen barátságba lép. Persze aztán kiderül, hogy jócskán van vaj a suhanc füle mögött. Minden logikát nélkülöző csavarok, unalom és kiszámíthatóság, plusz kis híján az összes tini-horror klisét ellövik, méghozzá úgy, hogy az fájjon a közönségnek. Nálunk eddig semmilyen formában nem jelent meg. Az se baj, ha ez az állapot így is marad. 

4/10.

De legalább egy népszerű gif létrejött belőle:jennifer-lawrence-house-on-left.gif

Őrülten hiányzol:

Felicity Jones és Anton Yelchin egyetemistákként élik meg az első nagy szerelmet, a távolság azonban az ő kapcsolatukat is kőkemény próbára teszi. Cukormentes, közvetlen történet a manapság legtöbb párt szétszakító problémákról. Jennifer csak egy kisebb mellékszerepben,  hoppon maradt menyecskeként látható, de így is képes érzelmeket kiváltani a nézőkből.

6.5/10.

tumblr_mmvhwzPumt1r960izo1_500.gif

A fekete lyuk:


Nem, ez nem egy filmcím, hanem ide kerültek azok a filmek, amiket láttam már, de gyakorlatilag semmire nem emlékszem belőlük és azok is, amiket nem láttam. 

  • Amiket láttam, de nem tudok róla érdemben nyilatkozni(ez azt jelenti, hogy semmilyen nyomot nem hagytak bennem, tehát se nem jók, se nem rosszak, csak olyan semmilyenek, és épp ezért eszemben sincs újranézni őket. Ha valakinek van róluk bármiféle véleménye, azt szívesen várom kommentben): Megváltás(2008), The Poker House(2008).jennifer-lawrence-poker-house.png
  • Amiket nem láttam és még J-Law kedvéért se vagyok hajlandó megnézni: The Devil You Know, Garden Party.

A hódkóros:

Mel Gibson nagy visszatérésének szánták, de nem igazán találta meg közönségét Jodie Foster harmadik rendezése, amiben a mindennapoktól megtört, magába zárkózó apuka egy kezére húzott hód-báb segítségével talál kiutat a depresszióból. Jennifer Mel fiának szerelmét alakította szokásához híven remekül.

7.5/10

jennifer-lawrence-the-beaver-6.jpg

Jodie Foster: "Magamat látom Jenben, igaz magasabb és csinosabb, mint én. Ő igazán csodálatos, rengeteg színésznőt kipróbáltunk a szerepben, de egyikük sem volt igazán jó. Aztán láttam őt a meghallgatáson, valamint sikerült megnéznem néhány részletet az akkor még félkész az A hallgatás törvényéből, és rájöttem, hogy ő az, akit akarok! Ezután pedig fogtuk és átírtuk(Kyle Killen forgatókönyvíróval) a szkriptet és rászabtuk a szerepet."

 

Éhezők viadala és Éhezők viadala: Futótűz:
A jövőben játszódó nagyszabású eposz minőségi szórakoztatásra invitálja legfőképp fiatalokból álló közönségét, aki pedig attól tartott, hogy csak Alkonyat-szerű butaságokkal lehet megszólítani őket, az nagyot tévedett, ahogy azok is, akik szerint csak látványorgiával tudnak nagy bevételt generálni. A készítők büszkék lehetnek magukra, sikerült egy intelligens, a karakterekre és történetükre koncentráló világsikert koholniuk, ami manapság igen nagy szó.

8/10.

Hasonlít-e a mozi a Twilightra? "Az Éhezők viadala nem egy vámpíros film, csak egy erőszakos, futurisztikus mozi, amiben a gyerekeket random kiválasztják, hogy aztán egy arénában halálig tartó harcot vívjanak egymással. De nem iszunk benne vért - az azért elég beteg."

"Futóleckéket kellett vennem, mert nem igazán vagyok jó futó. Borzasztóan futok. A két legnagyobb kihívás a futás volt és az, hogy ne csapjan magam arcon az íjjal."

Az első részről: "Úgy gondolom, hogy a film nagyon jó lett, de a legnagyobb hiba én vagyok benne."

hungergames.jpg

 

A hallgatás törvénye: 
Csendes, de erőteljes 100 perc egy beteg anyjáról gondoskodó és két testvérét egyedül nevelő 17 éves lányról, aki Amerika elfeledett, de hazánkéhoz hasonlóan megélhetési gondokkal küszködő eldugott, sötét régióiban próbálja megtalálni rég eltűnt pitiáner drogdíler apját, máskülönben odavész lerobbant otthonuk. Lehet rá mondani, hogy lassú a cselekménye, de Jennifer játéka miatt mindenképp megér legalább egy megtekintést.

8/10.

-Igazi mókust kellett felvágnia a mókus-boncolós jelenetnél? 

"-A PETA(állatjogi szervezet) miatt mondhatnám, hogy az állat nem volt valós, de az igazság az, hogy a PETA baszhatja."

Jennifer-Lawrence-squirrel.jpg

 

X-Men: Az elsők: 
Az ifjú mutánsok kubai rakétaválsággal összefüggő legelső kalandjaiban ugyan Mistique eléggé háttérbe szorult, azért a legvégül Matthew Vaughn által átdolgozott forgatókönyv tartogatott számára néhány emlézetes jelenetet. Mindenesetre talán a legjobb résznél csatlakozott az X-Men franchise-hoz.

8.5/10.

Hogy mi az összefüggés az épp ekkor történt Esquire fotózással? Íme: "Csomó ember azt mondja, hogy na most van egy újabb "nagy" színésznőnk, aki azzal akar előrébb jutni, hogy megmutatja a melleit. De valójában pontosan ezt kellett csinálnom, hogy munkákat kapjak. Őszintén szólva az a fotózás segített abban, hogy megkapjam a szerepet az X-Menben."

tumblr_mhke8h0uSG1r4z7iso1_1280.jpg

Napos oldal: Habár nálunk sokan betámadták már ezt a mozit, nem lehet elvitatni az érdemeit. Vicces, értelmes, szívfacsaró és szerethető film két korántsem problémamentes emberről, akik elkezdenek segíteni egymáson, közben pedig észre sem veszik, hogy kapcsolatuk erősödésével tönkre ment életük is új erőre kap, és mire felkapják a fejüket már rég egymásba habarodtak. Felemelő, giccsmentes love-story.

9/10.

WFTCRMImageFetch.jpeg

Torontóban a szüleivel együtt nézte végig a filmet. Van benne egy nagy monológja, amiben kiossza Robert De Nirot, aztán iszik egy Budweisert. Az apja ennél a jelenetnél úgy meghatódott, hogy sírva fakadt. "Azt hiszem a sör miatt. Elég jól ismerem az apámat, mikor jött a sörbontás, ránéztem és láttam, hogy sír. Ez a sörök királya! A mi sörünk! Emlékszem mikor ezt forgattuk mondtam a többieknek, hogy ha apám ezt meglátja biztos elkönnyezi magát a boldogságtól."

Egy biztos: megdolgozott a sikerért, gyakorlatilag 2006 óta folyamatosan forgat, szinte a díszletek között él. Van úgy, hogy több filmet készít egyszerre, ami egyáltalán nem könnyű feladat. A Futótüzet rendező Francis Lawrence elég rendesen aggódik is miatta: "Azt hiszem, hogy ha az ember folyamatosan egyik forgatásról a másikra jár, annak előbb-utóbb meglesz az ára. Remélem, hogy még azelőtt elmegy pihenni egy kicsit, mielőtt elérné azt a bizonyos pontot."

Valószínűleg a rengeteg elfoglaltsága miatt nincs saját háza se, mert az nem valószínű, hogy anyagi gondjai lennének.

"Mindenki azt mondja, hogy én vagyok a leggazdagabb kanapé-lakó, akit valaha ismertek. De még nem érzem úgy, hogy készen állnék egy saját lakásra. Nem hiszem, hogy vigyázni tudnék rá. Az ízlésem folyamatosan változik, olyannyira, hogy ha most vennék egy házat, akkor néhány év múlva megutálnám. Tudod ez olyan, hogy most már van pénzem, de nincsenek kiforrott elképzeléseim, képtelen vagyok normálisan gondolkozni."

Hogy vélekedik a jövőről?: " Szeretnék lenyugodni egy kicsit miután befejeztem Az éhezők viadala-filmsorozatot. Az igazi élet kezd egyre jobban vonzóvá válni számomra!"

tumblr_mwywxunudf1spec3ro1_500.gif

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr725657961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Psyman 2013.11.30. 17:33:04

Az Éhezők Viadalával egyetlen gigantikus probléma van: Olvasni kéne, nem pedig nézni...
Csakúgy, mint a Gyűrűk Urát, vagy a Trónok Harcát.

spontan · http://erdekessegek.info 2013.11.30. 18:14:33

@Psyman: mindhármat olvastam, és teljesen egyetértek

Bár a Hunger Games filmes adaptációja elég hű volt a könyvhöz, de a másik médium miatt óhatatlanul elsikkadtak dolgok

bioLarzen 2013.11.30. 21:53:19

@Psyman: ... vagy például, SZVSZ, a 2001 űrodüsszeiát.

bio

lisztes · http://www.facebook.com/LisztesMegmondjaATutit 2013.11.30. 23:30:03

Aznap olvastam már, amikor kiraktátok és most újra rákattintottam. Baszki, fel sem tűnt olvasás közben, hogy milyen hosszú a bejegyzés, csak most, ahogy legörgettem :)
J-Law a legjobb :)

tapolcai evolucionista 2013.12.01. 04:11:02

A tanulság az hogy, a sikerhez ész is, stílus is kell, nem csak a kinézet.

dello99 2013.12.01. 07:54:39

Imádtam az a jelenetet, amikor a testvéreit tanítja, hogyan kell a mókust megnyúzni!!

Túrós (törölt) 2013.12.01. 09:54:47

én nem bírom, valahogy idegesítően néz ki, meg az is idegesítő hogy ekkora hypja van :D

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2013.12.01. 19:01:36

@lisztes: Gondolom ezzel azt akartad mondani, hogy egész olvasható lett a cikk :) thx:)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.12.03. 10:39:58

az x-menben pont nem volt jó sztem.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.05.04. 10:41:38

@bioLarzen: Azt pont nem feltétlenül, hisz ott a forgatókönyvből írták a regényt.

bioLarzen 2014.05.04. 11:07:50

@MolnarErik: Öööö... igen is, meg nem is... A. C. Clarke úgy fogott a megírásnak, hogy forgatókönyv-felkérésre csinálta - de nem forgatókönyvet írt, hanem regényt - ugyanis amúgy is volt egy terve, hogy regénnyé "hízlalja" a Sentinel c. novelláját - hát sikerült :)

Egyébként, annyiban szerinte tulajdonképpen mindegy is, hogy forgatókönyv-e az eredeti vagy regény, hogy a Kubrick-féle megvalósítás és az "alapanyag" között azért ez esetben is vannak különbségek - ami érthető persze, de ettől még SZVSZ a regény köröket ver a filmre.

... és ez, természetesen, szigorúan magánvélemény ;)
süti beállítások módosítása