Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Hogy miről szól a Mulholland Drive?

2018. október 01. - GGZs

mulholland.jpg

A kérdés mindenki fejében felmerül, aki valaha is beleszaladt már David Lynch klasszikusába, és a film azóta is elméletek garmadájával árasztja el a filmkedvelő társadalmat. Mi lehet a megoldókulcs Lynch művéhez, mi lehet az a minden elméletet és teóriát félresöprő megfejtés, ami mindenki számára érthetővé és befogadhatóvá teszi ezt a szürrealitással átitatott, szilánkosra fűrészelt, krimibe mártott, rejtéllyel átszőtt thrillert, amit a filmszakma a 2000-es évek egyik legnagyobb magnum opusának tart.

Akik terjengős, tényekkel és tévhitekkel kidekorált ömlengős önkielégítésért kattintottak, azoknak csalódniuk kell, akik viszont egy szimpla és érthető megoldást keresnek, azoknak van egy jó hírem: ez bizony roppant egyszerű lesz.

Hogy mi az a Mulholland Drive? 

gabz_mulholland-drive_reg.jpg

Mulholland Drive - A sötétség útja (Mulholland Drive) egy 2001-ben bemutatott amerikai-francia thriller David Lynch rendezésében. Eredetileg tévésorozatnak indult, de Lynch korábbi sikeres sorozata, a Twin Peaks miatt végül csak játékfilmként valósult meg.

A történet egy színésznőről szól, aki összebarátkozik egy amnéziás nővel. A nő akkor vesztette el az emlékezetét, hogy balesetet szenvedett a hollywoodi Mulholland Drive nevű úton. Ő volt az egyetlen túlélő. Ők ketten jó barátságba kerülnek. A kettejük rejtélyes kalandjait követi a film.

 

 De ne szaladjunk ennyire előre. Nézzük mi miatt beszélünk 2018-ban is erről a 2001-es filmről. Nos, valószínűleg azért, mert még mindig téma filmkedvelő körökben, egy rettentően megosztó alkotás, ami Mózesként válassza ketté a tengernyi embert, akik már látták. Gyűlölöd vagy szereted, egy dolog biztos, érzelmeket vált ki belőled. De ez mind semmi ahhoz képest, hogy milyen hájp van még most is a film rejtélyei körül. És J.J. Abrams óta tudjuk, hogy a rejtély jó dolog, talán a legjobb, és ilyen szempontból Lynch ezen egy műve kenterbe veri az egész Abrams életművet, pedig az aztán fürdik a mystery box-os nézőcsalogatásban, de ennek a filmnek még a hírhedt Lost- Eltűntek is csak szemlesütve jelenthet.

Hogy mi az a Mystery Box?

A 14 éves J.J. Abrams a nagyapjával egy nap ellátogatott egy bűvész boltba, ahol a kis J. J. egy rejtélyes dobozt vett, ami "50 dollárnyi varázslatot tartalmaz 15 dollárért", és amit azóta se nyitott ki. 

abramsmysterybox.jpg

Aztán ez a doboz alapjaiban változtatta meg a film és sorozatipart, J.J elméje ugyanis egy komplett kis rendszert hozott létre a doboz köré, amit aztán mindenki átvett és másol és fejleszt azóta több-kevesebb sikerrel. A rendszer lényege, hogy a "rejtély a képzelet katalizátora", azaz ha a néző elég érdekes rejtélyt kap, akkor képes addig a nézője maradni valaminek, amíg a rejtély meg nem oldódik. Így aztán kézenfekvő megoldásként szerencsés egy újabb rejtélyt használni megoldásként, ami újabb kérdéseket vet fel, ami újabb megoldásokhoz vezet, és amik persze újabb rejtélyekhez. J.J. ezzel csinált tévéforradalmat a Lost-Eltűntekkel, a módszerrel egyszer majd külön posztban foglalkozok bővebben. 

 Lynch ugyanis tévésorozatot tervezett, aztán a tervére nemet mondtak, így két és fél órába sűrítette a cselekményt, egy olyan cselekményt, ami egy új Twin Peaks lehetett volna, ami attól legendás, hogy tobzódik a rejtélyekben, és a cselekmény sűrítésének hála a Mulholland Drive-ra ez hatványozottan igaz. Mindent kétely övez ebben a filmben. Nem tudod, mi álom és valóság, mi illúzió, mi képzelgés és mi a realitás. Számtalan kritikus és filmszerető vágott már bele az értelmezésbe, a legegyszerűbb, legolcsóbb és legnépszerűbb megoldókulcs szerint a film első fele álom, míg a második valóság, ezzel viszont az a baj, hogy nem jön ki belőle egy egységes végeredmény, ahogy a legbonyolultabb, legvadabb teóriák is csak a látottak olyan 90 százalékára érvényes. És persze ott a másik véglet, mi szerint ez a film olyan, mint egy modern festmény, nem analizálni kell, csak nézni.

screen-shot-2016-08-23-at-3-45-22-pm.png

David Lynch eközben röhög a markába, az elmúlt 17 évben adott interjúiban csak még jobban összezavarta a közönségét, lenyilatkozza, hogy mire figyeljünk a filmben, de a megoldást sose mondta még el. Egyszer sem. Mi lehet ennek az oka? 

gettyimages-631357964-920x584.jpg

Az, hogy a kérdések sokkal fontosabbak. Sokkal fontosabb az, hogy gondolkozz, mint hogy megtaláld a Nagy Megoldást. Azt a megoldást, ami mindvégig ott volt az orrod előtt. 

mv5bnwm2mdzmmdgtyjvios00yzbmlwe4yzctmdmyytq2ytc4mmvkxkeyxkfqcgdeqxvyndk3nzu2mtq_v1_1.jpg

A film eredeti plakátján még úgy szerepel a film, mint Mulholland Dr., ahogy magában a filmben sem látjuk a Mulholland Drive főcímet, hanem egy utcatáblát, amin az szerepel, hogy:

kepernyofelvetel_3352.png

Ez így ugye elég egyértelműnek tűnik, mindenki úgy asszociál a filmre, hogy Mulholland Drive, és Lynchet ismerve, valószínűleg itt van a kutya elásva, ugyanis ez jelentheti azt is, hogy Mulholland Dream. És ha azt jelenti, akkor egyből értelmet nyer minden, amit a filmben látsz, hisz az egész film pont olyan zavaros, mint egy álom, amiből felébredve csak nagy nehezen tudod összerakni, hogy mi miért történt ebben az álomban. És mint minden álmot, ezt is mindenki úgy értelmezi, ahogy akarja. Vannak közös kapaszkodóink, de az apróságok annyi megoldást szülnek, ahány nézője van a filmnek. Tudni akarod, miről szól a Mulholland Dr.? Nézd meg a filmet. Szerinted miről szólt? Igazad van, pont arról. A megoldásod helyes. Ahogy mindenki másé is. Szevasztok!

Hogy mi? 

kepernyofelvetel_3354.png

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr4514274941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egy Hun Hunniából 2018.10.02. 19:35:40

Anélkül hogybújranéztem völna a katyvaszt.Csak a blogra reagálva.
"A történet egy színésznőről szól, aki összebarátkozik egy amnéziás nővel"
Akkor neki (lehet) egy agyturkász kell? Egy Doki. lásd még: DR.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.10.03. 01:46:03

A JJabrMs féle kókler felmagasztalása után be is fejeztem. Egy eredetiség nélküli tolvaj munkásságát kiemelni hiba volt. Minden hülye ki tud találni mindenféle irracionális rejtélyt amit aztán meg sem indokol. Lásd Lost.

Fellegjáró Marci 2018.10.03. 08:56:37

A Nagy Lebowski miről szól?!? Újráztam, nem jöttem rá!

Kovácsné · http://kovacsne.blog.hu 2018.10.03. 10:14:47

David Lynch munkássága arról szól, hogy teljesen ad hoc beledobál a filmjeibe mindent, ami épp eszébe jut, önt rá egy nagy adag sötééééét misssssztikumot, aztán hátradől, és várja, hogy a sok önjelölt okos egymásnak esve, a hype-ot mesterségesen gerjesztve magyarázgassa a semmit (: Kiválóan működik.

Raketta25 2018.10.03. 10:56:47

@Kovácsné: Nyilván ezért írta a Twin Peaks legutóbbi évadát 6 éven keresztül, és írt/kevert hozzá zenét, és építette úgy fel, hogy minden zörejnek, és apró képkockának jelentősége, jelentése van, akár több résszel később is. Nagyon összetett minden filmje, sorozata, és nem is biztos, hogy van értelme. De az mindegyiken látszik, hogy iszonyatos munka van bennük.
süti beállítások módosítása