Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Változó világ: Egy amerikai szexszimbólum születése

2014. április 01. - GGZs

 

 

 b63727tv8t6.jpg

Az 1982-es tini-vígjátékban a kétszeres Oscar-díjas Sean Penn egy füvező szörföst alakít, az egyszeres Oscar-díjas Forest Whitaker egy rögbijátékost, pár pillanatra a szintén Oscar-díjas Nicolas Cage is feltűnik, mint egy gyorséttermi dolgozó, Jennifer Jason Leigh pedig élete egyik főszerepében alkotna maradandót, amit meztelenséggel nyomatékosít, a showt azonban Phoebe Cates lopja el, aki egyetlen remekbe szabott jelenettel filmtörténelmet írt.

 

Phoebe-Cates-Fast-Times-at-Ridgemont-High_1-1024x550.jpg

 

Gondolom sokan hallottunk már Cameron Crowe-ről, neki köszönhetjük többek között az önéletrajzi ihletésű Majdnem hírest(2000), amiben egy tizenhat éves fiú a Rolling Stone magazin szabadúszó riportereként egy rockzenekarral tart a turnéjuk során. Oscart kapott a forgatókönyvért, amit meg is érdemelt, mert remek korrajzot készített a hetvenes évekről. Akárhonnan nézem, kiváló krónikása ezeknek az időknek, tényleg be tudja mutatni az adott kor hangulatát, életérzését.

 

Charles-Jefferson-fast-times-at-ridgemont-high-31503182-500-267.png

 

A Változó világ szkriptjét saját, 1981-ben kiadott könyvéből írta, amiben a huszonkét éves Cameron a tizenhat éves diákok közé inkognitóban beépülve mutat rá az akkori tinédzserek problémáira. A film -ahogy a könyv is- hat szereplőre fókuszál, akiknek -mint minden kamasznak- legfőképp a szex, a bulizás, a szerelem, a barátság és önmaguk megtalálása áll napjaik középpontjában.(Mondjuk ha jobban belegondolok, akkor ez egy csomó emberre felnőttként is igaz.)

 

 0_33edd_ade79244_XL.jpg

 

Rutinos filmnézőnek manapság már semmi újat nem tartogat ez az Amerikában klasszikusnak számító mozi , hiszen minden generációnak megvan a saját, szexközpontú tini-vígjátéka, mégis jó megnézni, esetleg újranézni. Sean Penn például annyira jól hozza az állandóan szívó vagány karakterét, hogy a felvételeket látva az ember azt gondolná ez a srác biztos nem játssza a szerepet, hanem a castingon összeszedtek egy valóban állandóan beállva ténfergő taplót, akit csak be kellett állítani a díszletek közé. Ez most dicséret akart lenni.

 

fast-times-image-1.jpg

 

Aztán ott van még a remek zene, ami már önmagában visszarepít az időben. Meg persze Phoebe Cates, aki kitörölhetetlen nyomokat hagyott a tengerentúli férfiak fantáziájában. És meg tudom érteni miért. Egy egyszerű, természetes, amolyan „a lány a szomszédból”, aki kedves, vadítóan szexi és mindezek mellett még elérhetőnek is tűnik. A répaszopogatós jelenete után pedig Brad(Judge Reinhold) fantáziál róla úgy, hogy abból minden hímnemű egyén magára ismerhet.

 

 

 

A nagy siker ismertséget hozott a színésznőnek, így egy korábbi filmje, a Kék lagúna-koppintás Sivatagi kaland(1982) is a videó-tékák menő portékája lett, amire legfőképp egy zuhanyzós jelenet miatt emlékszik a nagyérdemű.

 

 

 

 

Cates nagy népszerűségét a nyolcvanas években végig tudta kamatoztatni(például Szörnyecskék-filmek), a kilencvenes évekre azonban szép lassan kiöregedett az ártatlan tekintetű naiva szerepéből, ő pedig nem tudott megújulni, így skatulyája szép lassan megfojtotta karrierjét. Egyébként valami Kevin Kline vette el 1989-ben.

 

 

 

 

No de a filmre visszatérve, habár az átlag magyar nézőnek nem hiszem, hogy sokat jelent, azért a megtekintése nem okoz maradandó károsodást. Az idősebbek nosztalgiázhatnak, a fiatalabbak pedig láthatják, hogy alapjában véve nincs semmi újdonság a nap alatt, mindig minden nemzedék hasonló nehézségekkel küzd.

 

ft20th.jpg2002-ben, a huszadik évforduló alkalmából újra összeállt a banda.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr525888742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.02. 01:03:36

kimaradt a film, pedig a szereplő gárda nem rossz, legalábbis innen nézve

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.04.03. 09:12:27

Tényleg ebben erős szerintem is:
"kiváló krónikása ezeknek az időknek, tényleg be tudja mutatni az adott kor hangulatát, életérzését"
Ezt még nem láttam, csak a Majdnem hírest, de az alapján adok egy esélyt neki.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2014.05.04. 08:08:34

A legnagyobb hibája, hogy igazából nincs cselekménye, az egyes jelenetek pedig nem annyira erősek, h elvigyék a hátán.
süti beállítások módosítása