Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

15 érdekesség Bruce Lee és Chuck Norris élethalálharcáról

2014. szeptember 12. - GGZs

 

címlap_3.jpg

Tudsz olyat mondani, ami ettől menőbb lehet? Két harcművészeti és filmes legenda összedugta a fejét még 1972-ben, hogy létrehozzanak egy olyan, általuk megkoreografált párharcot, amitől a nézőknek majd leesik az álla. Jelentem sikerült a terv, olyannyira, hogy a mai napig hivatkozási pontként szolgál a műfaj kedvelőinek körében. A római Colosseumban játszódó végső bunyó pop-kulturális értékei megkérdőjelezhetetlenek, számtalanszor tesznek rá utalást könyvekben, filmekben, sorozatokban, képregényekben és kocsmákban. Halkan megjegyezném, hogy a jelenet a Sárkány útjában(1972) látható, ami egyébként még mindig nem egy rossz film.

tumblr_nbmo4e6PjH1rulwuio2_r1_1280.jpg

 

Chen, a szépséges fiatal nő egy éttermet örököl Rómában, amit azonban a helyi maffia akar megszerezni, ezért a vendégeket terrorizálandó, rendszeresen járnak be verőlegények, akik tönkreteszik így az üzletet. Chen nagybácsikája segítségét kéri, aki a fiatal harcművészt, Tang Lungot(Bruce Lee) küldi oda, hogy rendet tegyen. Tang elsőre inkább egy vicces kóklernek tűnik, mint harcedzett férfinak, aztán néhány apró bénázás után úgy ráijeszt a maffiára, hogy azok kénytelenek felbérelni a kőkemény amerikait, Coltot(Chuck Norris), akinek azt a feladatot adják, hogy nyomja le a mitugrász kis kínait.

 

01_7.jpg

 

Ez Linda Lee Cadwellnek, Bruce Lee feleségének kedvenc olyan filmje, amiben a tragikusan elhunyt férje is szerepel. Ezen nincs mit csodálkozni, Lee ugyanis az első félórában egyszer sem verekszik, helyette a burleszk hagyományait követve kerül vicces helyzetekbe, az első bunyót például a hascsikarása miatt kési le, majd kedélyesen búcsúzik el a rossz-fiúktól, mivel fogalma sincs, hogy ők azok, mert egyszer sem találkozott még velük.

 

 

Emlékezetes poén még a több tányér leves szakszerű behabzsolása, vagy az a szituáció, amikor a semmitől sem félő harcművész két cici láttán inkább menekülőre fogja.

 

A filmet 1972 május negyedike és június huszonkilencedike között hozzávetőleg 130 ezer dollárból forgatták a Bruce Lee és Stephen Chow által létrehozott produkciós cég égisze alatt.

 

láb400.gif

 

Bruce Lee nemcsak producerként, hanem íróként és életében először rendezőként is tevékenykedett a mozin.

 

tumblr_muez1hkPGf1rdsiguo1_1280.jpg

 

Chuck Norris: "1972-ben Bruce rendezte az A sárkány útját, és azt akarta, hogy szerepeljek benne. 'Azt akarom, hogy te legyél az ellenfelem', mondta Bruce izgatottan.

 

cica500.gif

 

 

' A római Colosseumban harcolnánk, mint két gladiátor, akik halálig küzdenek. A legjobb az egészben, hogy saját magunk csinálhatjuk meg a koreográfiáját. Ígérem, hogy ez a harc lesz a film fénypontja.'

'Remek,' mondtam neki. 'Ki fog győzni?'

'Hát én!' válaszolta Bruce nevetve. 'Én vagyok a sztár!'

'Hú, szóval ki akarod ütni a jelenlegi karate világbajnokot?'

'Nem,' felelte Bruce, 'hanem meg akarom ölni a jelenlegi karate világbajnokot.'

Én ettől elnevettem magam és beleegyeztem, hogy szerepelek a moziban...

 

tumblr_n7drqtJMw21rdsiguo1_1280.png

 

… miután az ő kérésére felszedtem húsz fontot, mert azt akarta, hogy nagyobbnak, félelmetesebbnek nézzek ki az ellenfeleként."

 

cicano.gif

 

Ez az egyetlen film, amiben Chuck Norris meghal.

 

 

 

És ezenkívül mindösszesen egyszer fordult elő, hogy Chuck rossz-fiút játszott, méghozzá az 1974-es Karate Cop -ban.

 

1_4.jpg

 

Ez az utolsó film, aminek a stábját beengedték a Colosseumba. Azóta vajon milyen képeket készítenek az ott megforduló turisták?

 

hangfelvétel.jpg

Lee felmondja a szövegét.

 

A jeleneteket hang nélkül vették fel, aztán majd később, a meglévő anyaghoz mondatták fel újra a színészekkel.

 

The-king-of-cool-fu-himself_f_improf_309x413.jpg

 

Bruce Lee 1973-as halálakor új címet adtak a filmnek és A sárkány visszatér-ként próbálták eladni, mintha a nagy-sikerű 1973-as A sárkány közbelép folytatása lenne, mert Amerikában a legtöbben ebből ismerték Leet.

 

 shannon-lee.jpg

 

Shannon Lee, Bruce Lee lánya azt nyilatkozta, hogy apja a filmet a kínai közönségnek készítette, ezért van tele a nyugati és keleti kultúra közötti ellentéteket bemutató utalásokkal, a nyelvi különbségekről nem is beszélve. Szerinte ezen dolgok kombinálása a dinamikus harci jelenetekkel tették a kínai közönség ma napig kedvenc Bruce Lee-filmjévé.

 

 

Chuck Norris elmondása szerint a filmvégi legendás párbajuk felvétele embert próbáló feladat volt. Három napig készült és mindhárom nap reggel kilenctől késő estig dolgoztak, legtöbbször öt-hat óra megerőltető munka után tartottak csak szünetet.

 

tumblr_n6ynoaiSgV1qb3shoo1_400.jpg

 

Hong Kongban 1972-ben az év legnézettebb filmje volt.

 

www.tvn.hu_29e25de3f956e97a598bb227bce114ef.jpg

 

Nálunk 1986 november 13.-án mutatták be. Mindkét eddig említett címmel lehet vele találkozni itt-ott.

 

Alant néhány remek fotó a kulisszák közül.

 

 

 

 

 

 

Csatlakozz Te is a világ leghülyébb nevű filmes blogjának Facebook-csoportjához! Katt a gifre, amin Chuck Norris épp az oldalt véleményezi!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr546691653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

breky81 2014.09.13. 06:45:15

+1. A filmet le kellett lassitani hogy lehessen latni Bruce Lee mozdulatait
+2 A kabat rateritese az ellenfelre nem volt a forgatokonyvben, spontan jott es benne is maradt

Na mi újság, Wagner úr? 2014.09.13. 07:39:59

ha jól tudom, a Colosseumos jelenetet egyetlen reggel forgatták, nem pedig 3 napig

ledo76 2014.09.13. 08:37:40

De imádtuk ezt a filmet annó. Ma már tényleg burleszk. A történetben semmi komolyan vehető nincs kb mint a Bud Spencer filmek (komolytalan rosszfiúk stb...), de még mai szemmel is jól meg van csinálva. Kb mint a Jackie Chan filmek igényesebb kivitelben.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.09.13. 09:11:23

A bunyót úgy rémlik stúdióban vették fel, csak az azt megelőző részeket forgatták a Colosseumban. A jelenet szerintem ma már olykor akaratlanul is vicces, mint mikor Chuck Norris látványosan megfeledkezik róla, hogy a keze megsérült.

Kelta6725 2014.09.13. 11:25:16

Úgy tudom ez volt a világ legdrágább filmtrükkje, hogy Norris meghal :):)

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.09.13. 13:23:06

@Lazók György: Jól emlékszel, de ez szerintem már dvd-minőségben is könnyen észrevehető.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.14. 18:35:04

emlékszem annak idején még a suliban összegyűlt a lelkes iskolás gyerekcsapat, és együtt néztük a filmeket

Leone_510 2014.09.24. 21:00:36

nem halt meg csak kilépett a testéből , szólt Istennek, hogy kinyírja Lee-t, és nem akarta, hogy ez váratlanul érje Istent és megszomorodjon, mire visszatért a fején találta a kabátját és Bruce eltünt...elszelelt gondolta Chuck

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.11.23. 23:01:08

@Lazók György: Szerintem nincs olyan, hogy "ma már". Vagy jól van megcsinálva egy filmjelenet, vagy nem, nem lesz jobb vagy rosszabb attól, hogy azóta eltelt X évtized.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.11.24. 09:06:43

@Mityu "aljanép" MG: Pedig az évek során változnak az elvárások, nézőpontok. Persze maga a jelenet attól még ugyanaz marad, de pl. az újdonság erejének csökkenésével átértékelődik.

Macropus Rufus 2014.12.13. 23:51:12

A Colosseumban nem forgattak semmit. Pontosabban csak átvezető képeket meg ilyesmit. Magát a bunyót, biztosan nem. A legelső képen is frankón lehet látni az előtér és a háttér közti éles különbséget. A háttér vetítet. A díszlet kb. a srácok mögötti kőig megy. Utánna már vetítés van.
süti beállítások módosítása