Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

20 érdekesség a 20 éves A hollóról

2014. augusztus 31. - GGZs

377430428_7eb40d1ef9_o.jpg

Örökké nem eshet, egy film azonban talán örökké fennmaradhat. Legalábbis két évtizedig egész biztosan. Szokták mondani, hogy csak azért lett sikeres kultuszfilm, mert Brandon Lee meghalt a forgatása alatt, így szolgáltatva megfelelő médiavisszhangot és váltva ki szimpátiát a nézők millióiból. Nos, ez a szomorú tényező egész biztosan hozzátett a film akkori sikerességéhez, de így húsz év távlatából csak erre fogni kiemelkedő eredményeit egészen dőreség. Az 1994 május 13.-án bemutatott A holló igazi párját ritkító alkotás, egy szépirodalomra kacsingató, nyomasztó hangulatú fantasyba itatott akciófilm, ami a szerelemnek állít emléket. Eddig derekasan állja az idő próbáját, a brutálisan meggyilkolt Eric Draven bosszútörténete a mai napig duzzad az erőtől, narratívája, trükkjei és beállításai az idő múlásával sem váltak avíttá, a film zenéje pedig csak megkoronázza mindezt. 

Jöjjön hát 20 érdekesség, amitől átfogó képet kaphatsz a mestermű létrejöttéről.


The-Crow-reboot-James-McAvoy.jpg

 

 

1. Két halálesettel kapcsolható össze A holló legendája. Mint tudjuk, a film egy képregény adaptációja, amit James O' Barr készített.

obarr.jpg

 

Arról viszont már kevesebb ember hallott, hogy 1978-ban O' Barr egy tragikus balesetben elvesztette menyasszonyát, akit egy részeg sofőr gázolt halálra. A menyasszonya a kezei között halt meg. Ezután a fájdalom elől menekülő O' Barr beállt a tengerészethez. 1981-ben Németországban állomásozott, mikor belekezdett a The Crow című képregényébe, amivel saját tragédiáját próbálta feldolgozni.

scan0001-1.jpg

„Minden egyes oldala színtiszta düh”- nyilatkozta a kilencvenes évek közepén az elkészült műről, amit 1989-ben adtak ki először. A képregény underground körökben nagy siker lett, amire felfigyelt Hollywood.

 makeup-test-1-the-crow-18910035-762-433.jpg

Make up -teszt.

2.  A mai napig nem tudtam eldönteni, hogy Brandon Lee halála a véletlen műve vagy Bruce Lee fia valóban valami összeesküvés áldozata lett. Egy biztos: Istennek egészen bizarr humorérzéke van, ha Bruce Lee meglehetősen furcsa halála után - egy levegőtlen stúdióban összeesett, agyi ödémát állapítottak meg nála, majd a felírt fájdalomcsillapítók hatása alatt elaludt és többet nem ébredt fel. A boncolás szerint a gyógyszerek egyikének volt egy olyan hatóanyaga, ami allergiás reakciót váltott ki a szervezetéből, ami agyduzzadást okozott - fia is hasonlóan szerencsétlen körülmények között vesztette életét.

making-the-Crow-brandon-lee-27605705-500-292.jpg

 

Maradjunk a tényeknél: 1993. március 31-én, nyolc nappal a forgatás befejezése előtt azt a jelenetet vették fel, melyben Eric belép a lakása ajtaján és észreveszi, hogy barátnőjét, Shellyt megtámadták. Ezután Eric-re rálőnek és a Shelly-vel együtt megölik. Azonban a fegyverben, melyet a Mókást alakító Michael Massee elsütött, előzőleg bennemaradt egy lövedék, amely hastájékon halálosan megsebezte Brandon Lee-t.


tumblr_n95w621DSH1szkdd5o1_500.gif

 

3. 1990-ben Brandon a 20th Century Fox központjában, Renny Harlin irodájában találkozott Eliza Huttonnal, aki akkoriban titkárnőként dolgozott Harlinnál. Elmondásuk szerint szerelem volt első látásra, hamarosan összeköltöztek és 1992 októberében eljegyezték egymást.

Brandon-and-I-with-hearse-pic-med.jpg

 

4. A házasságukat 1993. április 17-ére tervezték, egy héttel A Holló forgatása után. Eliza szereplőválogató asszisztensként dolgozott a filmen. 

 behind-the-scenes-of-the-crow-17-the-crow-18907539-275-450.jpg

 

5. Brandon halálát követően menyasszonya és édesanyja, Linda Lee is beleegyezett Alex Proyas rendező döntésébe, aki azt akarta, hogy fejezzék be A Hollót. Brandon halála után már csak nyolc nap volt hátra a forgatásból. A film nagy részét már elkészítették Brandonnal, csak néhány jelenet maradt hátra.

giphy_8.gif

 

6. A film befejezésében Brandon egyik barátja és kaszkadőre, Chad Stahelski segédkezett, majd speciális technikákkal hozzárendelték Brandon arcát az övéhez. Egy másik kaszkadőr, Jeff Cadiente is segített a film befejezésében.

CROWPOSTER.jpg

7. A következő jeleneteket vették fel Brandon halála után:

 

- Eric halála a visszaemlékezésben. Mikor az ablakon kizuhant, Brandon arcát digitálisan montírozták dublőre arcára.

 - Eric besétál a lakásába a feltámadása után. Ebben a jelenetben azt a felvételt használták fel újra, melyben Eric a szakadó esőben a sikátorban sétál. Az ajtókeretre utólag illesztettek vízcseppeket, így nem tűnik furcsának, hogy Eric háta vizes. A lakásban játszódó többi jelenetet dublőrrel vették fel.

 - Eric kifesti az arcát, majd az ablakhoz sétál, vállán a hollóval; a szereplőt itt szintén a dublőr alakítja. Az összetört tükörben valóban Brandon arca látható, melyet számítógéppel alakítottak át úgy, hogy a törött üvegcserepekhez illeszkedjen.

 - Amikor Sarah (Rochelle Davis) meglátogatja Ericet, az arca nem látható, valójában a dublőr játssza a szerepet.

 - A háztetőn gitározó főhőst szintén dublőr játssza, csakúgy, mint amikor egy rendőrhelikopter elől menekül, majd Albrecht autójában sikerül elszöknie a helyszínről.

 - Amikor megöli T-Birdöt, Eric nem szólal meg és az arca sem látszik, egyetlen közelképet leszámítva, melyet egy törölt jelenetből vágtak be.

 - Eric a tetőn fut a rendőrség elől. Ez a jelenetet egy dublőrrel vették fel, akárcsak a menekülését a rendőrségi autóval.

 

 

8. A végzetes jelenetet tartalmazó filmszalagot bizonyítékként használták a tragikus ügy tárgyalásán, majd a család kérésére megsemmisítették azt.

 

9. Az esetet kivizsgálása után a pisztolyt Brandonra fogó Michael Masseet semmilyen szempontból nem találták bűnösnek. Kisebb szerepekben jelenleg is feltűnik a tévében és a vásznakon, A forgatások között a családi babaruha-boltban segít be eladóként. Mondjuk nem tudom ki vesz babaruhát egy ilyen arctól.

 tumblr_n8r1ydbIiO1siipgno1_r1_500_1.png

10. Brandon halála után menyasszonya, Eliza kérvényt nyújtott be a pisztolyok biztonsági előírásának megerősítése érdekében. Azóta sokszor úgy készítik az ilyen jeleneteket, hogy a fegyvert nem tartják rá a másikra, csupán úgy állítanak be mindent, hogy úgy nézzen ki, mintha.

 

11. A legelső tervek szerint egy Michael Jackson-musicalt készítettek volna az alapanyagból.

making-the-Crow-brandon-lee-27605706-500-375.jpg

12. Kukázták az ötletet, mikor Brandon és Alex Proyas rendező közösen összefogva akarták tető alá hozni a projektet.

 

crow11.jpg

13. O' Barr nem rajongott azon ötletért, hogy Brandon legyen a főszereplő, ő inkább Johnny Deppet, Christian Slatert vagy River Phoenixet favorizálta volna.

 tumblr_n8yhrlouL41tdv75ao1_500.gif

14. Aztán elmúltak a kételyei, amikor látta a szerepre készülő Leet. Az akcióhős-skatulyából kitörni vágyó színész legfőképp azért akarta eljátszani Ericet, hogy nyisson a drámaibb hangvételű szerepek felé, így kézenfekvőnek tűnt számára ez a szerep, ami valahol félúton volt az eddig kialakult „mindenkit lekaratézó harcművész-státusza” és a valódi drámai színészet között. Mindent beleadott, az eredmény pedig magáért beszél.

 

 tumblr_n9ff6pAt3V1rpg0w1o1_400.gif

15. Proyas először fekete-fehérben akarta leforgatni az egész filmet, a stúdió ezt nem engedte neki, amit nem hiszem, hogy nagyon bánunk.

 tumblr_n8pxkkg7QH1tee796o1_500.gif

16. Sokan hánytorgatják fel a tényt, miszerint a film lenne olyan jó a benne hallható zeneszámok nélkül. Ez így igaz, tökéletesen illeszkedik hozzá, de ne feledkezzünk meg arról, hogy O' Barr a képregény készítése alatt végig Joy Divisiont és The Curet hallgatott, így el tudjuk képzelni az örömét, mikor Robert Smith a The Cure-től közölte vele, hogy készítenek egy számot a filmhez, ami nem volt más, mint a Burn.

 

17. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg a néhány elektromos hangszerrel és gitárral megbolondított nagyzenekari kísérőzenét szerző Graeme Rawellről sem, aki szintén remek munkát végzett.

18. „Az ember, akit akkor hívnak, ha nyomasztó képeket szeretnének”. Alex McDowell a produkció dizájnjáért felelt, tehát neki köszönhetjük a filmben látható város, az épületek és úgy nagyjából minden más nyomasztó kinézetét.

6a00e5532538c48833017743c1ef05970d-320wi.jpg

Ha végigtekintünk impozáns filmográfiáján(amiben a Félelem és reszketés Las Vegasban(1998), a Harcosok klubja(1999), a Különvélemény(2002), A halott menyasszony(2005), a Charlie és a csokigyár(2005), a Watchmen: Az őrzők is megtalálható), akkor rájövünk, hogy joggal birtokolja az említett titulust.

 tumblr_inline_n8p978Clj01rvlivi.gif

19. A város, aminek nincs neve a filmben. Azt azonban tudjuk, hogy a filmben szereplő Ördög Éjszakáját Detroitban rendezték, ahol O' Barr is élt. A negyvenes években indult eseményen először az ott élő fiatalok kisebb csínytevésekbe kezdtek ilyenkor, úgymint tojásdobálás és házak vagy fák vécépapírral való betekerése, aztán a nyolcvanas évekre elszabadult a dolog, 1984-ben például Halloween éjszakája előtt egy nappal nyolcszáz tűzeset történt. A holló bemutatója után aztán nagyon népszerű lett a halottak napja előtti vandalizmus, ezért a város vezetése létrehozta az Angyalok Éjszakáját, amihez rengeteg, szám szerint 40 ezer helyi lakos csatlakozott, így szabva gátat ennek az őrületnek. 2013-ban a Halloween előtti három napban már csak 95 kisebb tűzesetről számoltak be.

tumblr_n99o8oiwFu1qzub73o1_500.gif

 

20. Eric segítője lett volna a filmben az őt a képregényben is útbaigazító Skull Cowboy, a jeleneteit leforgatták, a filmből azonban teljesen kivágták őt, aminek én nagyon örülök.

Igaza volt a rendezőnek, hogy a megvalósítása egész bénára sikerült, így sokat rontott volna az összképen. Emiatt a film végén is változtatni kellett, ugyanis mikor elrabolják Saraht, akkor elvileg a cowboy figyelmezteti őt, hogy ez már nem tartozik a bosszújához, épp ezért innentől kezdve már nem sebezhetetlen. A filmben látható verzióban ugye ezt úgy oldották meg, hogy a holló megsebesül, ezért Eric is sebezhető lesz.

 crow.gif

Ugyanakkor ebből adódik a film egyik hibája. Mikor Eric ellátogat Mókáshoz, ott találja Sarah drogfüggő anyját, Darlát. Eric segít rajta, kitisztítja a szervezetéből a drogot, azonban Darla egy borotvával megvágja Eric kezét, még mielőtt ez megtörténik. És mivel az eredeti koncepció szerint Eric sebei nem gyógyulnak be, ha nem a bosszúja közben sérül meg, ezért bizony így maradandó sérülést okoz. A filmben látható verzióban ezt vágással ügyesen eltusolják, ugyanakkor ezért nincs magyarázat arra, hogy Eric ezután miért szaladgál beszigetelőszalagozott kezekkel.

The-Crow-brandon-lee-16397048-800-632.jpg

 

 

 

 További érdekességek Brandon Leeről és a filmről a világ leghülyébb nevű filmes blogjának Facebook-oldalán, kattints a képre, ígérem megbánod.

c01dbddb388957821ea3161b2d245b48.jpg

 

 

forrás: imdb.com, thecrow.info, thecrow.wiki,wikipedia.com, wikipedia.hu, hollywoodreporter.com, rollingstone.com, 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr606649679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.09.01. 19:16:26

A képregényt nem ismerem, de a film hírével már régen találkoztam. Egy-két éve meg is néztem. Az elejét látva éreztem, hogy végig fogom nézni, szokott érződni a jó filmben valami, amitől tudom, hogy érdemes végignézni.

Viszont végül enyhe csalódást éreztem. A film sokáig volt kiemelkedő és maradandó, a vége felé viszont valahogy leült. Nem is emlékszem a végére, valamikor újra elő fogom venni, mert eltettem a filmjeim közé. Azt hiszem, a történet befejezése kanyarodott úgy, hogy a várakozásaimnak nem felelt meg. Ilyen előfordul. Nem tudom, hogy a képregény története hasonló érzést keltene-e, és a film azt követve lett kicsit gyengébb, mint lehetett volna, és persze az is elképzelhető, hogy a főszereplő halála kényszerítette a készítőket olyan útra, ami nem volt a tervben. Mindegy, az Űrodüsszeia vége is nagyon eltér a vele párhuzamosan készülő regénytől, mégis zseniális film marad, és A holló is kultuszfilm lesz húsz év múlva, jobban, mint most.

Nem említetted, így nem tudom eldönteni, hogy Brandon Lee halála és Bruce Lee "halála" közötti kapcsolatot ismered-e, hiszen elképzelhető, hogy nem találkoztál vele. A merénylet gyanúját nagyon megerősíti a Bruce Leevel indult, a halála után befejezett Game of Death-ben van egy kísértetiesen hasonló jelenet. A film nagyobb részét helyettessel vették fel, és ezt azzal is próbálták megtámogatni, hogy a főszereplő, Billy Lo (Bruce Lee) egy forgatáson az arcán megsérült, plasztikai műtéttel kellett részben megmenteni, részben elrejteni a maffia elől. A Fist of Fury című filmje azzal a jelenettel zárul, hogy Bruce Lee szándékosan belerohan az őt pisztolyokkal célba vevők golyóiba, feláldozva magát. A Game of Death-be ugyanezt a jelenetet komponálták bele (1978-ban), olyan módon, hogy Billy Lo-val pont ezt veszik fel, és a statiszták egyike, a maffia embere éles lőszerre cseréli a vaktöltényt. A filmet a néző által is ismert módon tisztelgéssé formálták azzal, hogy a történet szerinti népszerű színész, Billy Lo temetésének jeleneteiként a Bruce Lee temetésén felvett képsorokat használták fel.

Ezek után még nehezebb elhinni, hogy a legenda fia tizenöt évvel később szintén egy forgatáson hal meg úgy, hogy éles lőszer maradt egy pisztolyban. Maradt? Egy kellékpisztolyt hol, kik használnak éles lövészetre? Hogy lehet olyan kellékpisztolyt használni egy komoly költségvetésű, nem amatőrök által összegányolt film forgatásán, amely nincs alkalmatlanná téve éles lőszer használatára? Aki a színész kezébe adta, meg sem nézte, hogy van-e töltény a tárban? Mert a vaktöltény egészen másképp néz ki, mint az éles. Nem stimmel ez, ismerjük el a legnagyobb jóindulattal is.

Ez a srác az apja hatalmas árnyékában vágott bele a filmezésbe, és ezzel a filmmel végül tényleg megszületett az esélye annak, hogy sokfelé emlegetett, később akár híres színésszé válhasson. Fájdalmas erre gondolni, és a filmet is ezzel az érzéssel áthatva néztem, szomorúan. Meg fogom nézni újra, jó, hogy ez az érdekes poszt felidézte bennem.

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.09.01. 19:48:03

@Androsz: Én sem tudom, hogy mennyire követi a film a képregényt, néhányszor belekezdtem, de nem igazán fogott meg, így soha nem jutottam a végére és nem is igazán emlékszek már rá.

Mindenről hallottam már, amit Bruce Leevel kapcsolatban leírtál. Szándékosan nem akartam mélyebben belemenni, arra számítok, hogy majd a Kedves Olvasók ezt megteszik. :)

Örülök, hogy nem csak én gondolom úgy, hogy ha Brandon nem hal meg a forgatáson, akkor ezzel a filmmel a háta mögött akár tényleg komoly színésszé érhetett volna.

Egyébként meg köszi a kommented, ami valamiért azt juttatta eszembe, hogy hány meg hány totál megalapozatlan feltevést keringett a haláláról akkoriban. Például: golyóálló mellény volt rajta, de a válla alatt találták el, ahol a mellény nem védett, ezért elvérzett. Békebeli internet előtti idők.

Bobby Newmark 2014.09.01. 20:43:11

@Androsz: Arról a vaktöltényes dologról nyugodtan olvasd el az angol wikit, az erősen oszlatja az összeesküvés-elméletet.

Igen szerencsétlen összjátéka az eseményeknek, de semmi hihetetlen nincs benne.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2014.09.01. 20:57:41

A hollót láttam legtöbbször a kedvenc filmjeim közül, több mint harmincszor néztem meg.

Nebelraser 2014.09.01. 23:17:19

Crow = varjú.
Nem holló. Akkor The Raven lenne.

Athonaar 2014.09.01. 23:55:41

A fordítók direkt ültették át "hibásan" a film címét, ugyanis szerintük a holló misztikusabb állat, így jobban passzol a történethez...

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.09.02. 00:02:50

@Gamma Leonis: Hú, ember, neked aztán sötét kedved lehet.

@Bobby Newmark: Elolvastam, köszönöm a tanácsot, még sosem találkoztam a mesével. Mert mesének nagyszerű, de egyébként engem nem tudott a hívévé tenni.

Összefoglalom: nem félautomata pisztolyt használtak a tragikus jelenetben, ahogy rutinból hittem, hanem forgótárasat. A filmesek a közeli felvételekben adnak arra, hogy a tár elülső oldalán szépen láthatóak legyenek a golyók, ezért nem használnak (tompa végű) vaktöltényt, hanem igazi tölténynek látszó utánzatot használnak, aminek a hüvelye üres és ártalmatlan. A stáb itt úgy gondolta, hogy majd ők összbuherálnak pár ilyen golyót, és szétszedték az éles Magnum lőszert, kiöntötték belőle a lőport, és visszazárták. A hüvely üres, de nem ártalmatlan, mert megmaradt benne a gyutacs (nem tudom, hogy lőszernél ezt hogy hívják), ami a ráütéskor belobban, és begyújtja a lőport. Nem tudtak róla vagy nem szándékosan, mondja a Wikipedia-cikk. Egy felvételnél használták ezt a revolvert ilyen kiürített lőszerrel, és az egyik gyutacs belobbant, és a keletkező kevés gáz a golyót belökte a csőbe, ami aztán ott megakadt. Ez állítólag senkinek nem tűnt fel. Majd jött a másik felvétel, amelyben viszont vaktöltényt használtak, amiben benne van a lőpor, csak golyó helyett csak fojtással van a hüvely összezárva. Az ilyen lőszer kábé ugyanannyi gázt fejleszt, mint egy rendes éles lőszer, és a csőben már ott volt a beszorult golyó, amit a gáz kilökött, és nézány méterről súlyos hasi sérülést okozott Brandonnak.

Én tudom, magam is látom, hogy olykor miféle hihetetlen véletleneknek vagyunk tanúi, de ez a történet engem nem tud meggyőzni. Ahogy sok más embert sem. A forgatás egyébként a Carolco stúdiójában zajlott, akik nem kispályások. Nem volt még vádemelés sem az ügyben, pedig a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlanság alapos gyanúja mégiscsak ott sejlik, ugye. A Carolconak ugyan 84 ezer dolláros bírságot kellett fizetnie a kivizsgálók szerint súlyos mulasztások miatt, és nyilvánosságra nem hozott összegű kártérítést is fizettek az anyának, de ezzel az elaprózott merénylettel (ha az volt) megoldották, hogy ne legyen senki kozvetlenül felelős.

Szegény srácot nagyon sajnálom, de az anyját még inkább. Ő ráadásul él, és hordozza a lelkében ezt a két sötét emléket. Sajnos a hongkongi maffia akcióiról szóló történeteknek egy része biztosan nem valótlanság, és Bruce Leere állítólag nagyon-nagyon berágtak annak idején, és nem elképzelhetetlen, hogy nem érezték elégnek az apa halálát a ki tudja, miféle vétkekért, az ismerteken kívül. Azt sem fogjuk soha megtudni, hogy a feleségének miről kell esetleg hallgatnia, ha a másik két gyerekét nem szeretné ő elgyászolni.

Bizonyíthatatlan vádaskodások ezek, amelyek egy amerikai esküdtszék előtt nyilván nem teszik kétségtelenné bárki bűnösségét is, de az ember túl sok ellenőrizhetetlen történetet hallott már, és túl sokat tudunk az emberiség leleményességéről, mindenekelőtt az emberölésben és a kínzásokban. Elképzelni mindent tudunk, azt is, hogy a stúdió akart híressé tenni egy egyébként könnyen észrevétlenné váló, készülő filmet, de azt is, hogy az anyja akarta valamiért a gyereke halálát. Akár azt is, hogy Brandon saját maga akart így eltávozni, részévé válni egy legendának. Elképzelni bármit lehet. És némelyik nekem hihetőbb, mint ez a sztori a beszorult golyóról. Nagyon kár ezért a srácért.

Kopi3.14 2014.09.02. 00:38:46

Egy szerintem nagyszerű film, fekete fehérben fantasztikus lenne. Egyik kedvenc filmzeném, a Cure számát egyenesen imádom azóta ,mióta először hallottam.

Bobby Newmark 2014.09.02. 09:20:11

@Androsz: Ja értem, hogy te ilyen konteóhívő idióta vagy, aki mindenkinél okosabbnak hiszi magát.

Jó, oké, semmi gond, felejtsd el hogy szóltam.

mojoking77 2014.09.02. 09:57:15

Hehe....
Furcsa a vilag. Pont tegnap este neztem meg, kb tizedjere. Eloszor meg moziban '94 oszen. Igen, azt hiszem egyike a legelso igazi kepregenymegvalositasoknak. Nem tudom objektiven ertekelni, egyike azon nagyon keves filmnek (kb 10 ilyen van nekem), amiket akarhol, akarmikor elkapok, szinte biztos, hogy vegignezem..

Iceflowerz 2014.09.02. 11:51:41

@Nebelraser: Nem olvastam végig a hozzászólásokat, hogy érkezett-e erre válasz. Edgar Allan Poe méltán híres Holló című verse után kapta ezt a magyar címet, ugyanis a filmben is elhangzik egy idézet a versből. „...S im egyszerre ajtóm roppan, Mintha egy kéz félve koppan – dobban ajtóm csöndesen...” [Poe: A holló – Babits Mihály fordítása]

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.09.02. 12:22:04

Kedvet kaptam, hogy megint megnézzem. A konteót olvastam régebben is, elég nyakatekert módja lenne a szándékos gyilkosságnak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2014.09.03. 00:09:50

@Bobby Newmark: Bántottalak talán, hogy idiótának nevezel? Elmondtam, ami olvasható, a Wikipedián és még máshol, és elmondtam, hogy véletlennek ez az egész folyamat túl furcsa sorozat ahhoz, hogy a már sokféle kétellyel felszerelt emberek egy része képes legyen annyit mondani rá, hogy hát igen, előfordul az ilyen. Én a történettel most találkoztam először, és a természetem kétkedő. Az ellenkezőjében is. Pont azért, mert semmit sem tudhatunk biztosan, a saját orrunk előtt képes egy bűvész átverni bennünket, a látásunk, a figyelmünk és az emlékezetünk sokszor bizonyított módon pocsék, a hírek, beszámolók, értelmezések, tanúskodások hitelességét pedig nem érdemes minősíteni. Elmondtam, hogy az általunk ismert verzió szerint Bruce Lee a hongkongi maffiát felbőszítette, és ezzel a lőszeres baromsággal hasonló valószínűségűnek tudnám érezni azt is, hogy Linda Lee elhallgatni volt kénytelen pár nem érdektelen tényt. Ez önmagában nem konteó, ez egy latolgatás, számos lehetőségről. A konteó tényként kezelne egyetlen verziót.

Ha szerinted Brandon Lee halála véletlenek sorozata volt, lehet neked igazad. De ha nem bírod elviselni, ha más nem ezt gondolja róla, hanem legalábbis reális lehetőségűként hagy meg más magyarázatot, akkor inkább kerüld a témát.

@Littlewood: Igazad van, kicsit nyakatekert, de néha valóságos bűntényekről, rablásról és emberölésről ennél nyakatekertebb módszerek is kiderültek. Brandon ügyével kapcsolatban egyébként a fegyverszakértő véleményét szívesen olvasnám, mert a fegyverekhez nem értek, a fizikához viszont igen. De legyen az egész valóságos és véletlen. A lottó ötöst is megnyerik néha. Csak az a zavaró, hogy bő tizenöt évvel korábban Brandon apjáról már ugyanezt a balesetet ábrázolták egy filmben, és nehéz az embernek belenyugodnia a valószínűségszámítás kérlelhetetlen tényeibe, amikor ugyanaz az ember a következő héten is megnyeri a lottó ötöst. Nehéz, ennyi.

Inimma 2018.01.28. 21:38:17

@Athonaar: Ja, a rozsomák, meg farkas.
süti beállítások módosítása