Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

40 éves a Cápa: QUINT BESZÉDE ÉS AZ USS INDIANAPOLIS

2015. június 20. - GGZs

A MONOLÓG

"A japánok küldtek egy tengeralattjárót és megtorpedózták az Indianapolist. A visszaúton... amikor jöttünk visszafelé, miután leszállítottuk a bombát... a hirosimai bombát. Ezerszámra voltunk ott a vízben. A hajó tizenkét perc alatt elsüllyedt. Vagy fél óra múlva jelent meg az első cápa... tigriscápa. Jó négy méteres volt. Tudja, honnan lehetett megállapítani? A vízben jobban látni a fejétől a farkáig. Mi semmit sem tudtunk. Ugyanis az akció annyira titkos volt, hogy még vészjelzést sem adtak le. Az eltűnésünket sem jelentették egy hétig.  Amint világosodni kezdett, megindultak a cápák. Megpróbáltunk szorosan együtt maradni, ahogy ilyen régi képeken láttuk, amik a waterloo-i csatát ábrázolták. Arra gondoltunk, ha jön a cápa, az első ember, akit megtámad, majd üvölt meg rúgkapál, mire a cápa beijed, fogja magát és elkotródik. De előfordult, hogy nem kotródott el. Van, hogy csak egyszerűen bámulja az embert, egyenesen a szemébe bámul. Rettenetes az a tekintet, olyan élettelen a szeme, olyan, mint egy baba üvegszeme. Ahogy közeledik feléd, olyan, mintha nem is élne. Csak amikor harap, akkor érzed, hogy él, olyankor kifordul a szeme fehérje... és valami idegborzoló, rettenetes sikolyt hallasz.


A víz hirtelen vörös lesz, és te hiába sikoltozol, hiába rúgkapálsz, jönnek a cápák, és darabokra tépnek. Aztán mire felkelt a nap, száz ember veszett oda. Nem tudom, hány cápa volt, talán ezer, óránként felfaltak átlagban hat embert. Aztán csütörtök reggel megláttam az egyik barátomat, Bobby Robinsont Clevelandből. Baseball-játékos volt, méghozzá válogatott. Azt hittem, hogy alszik. Megböktem, hátha felébred. Lemerült, aztán felbukkant, aztán megint lemerült... és ez így ment. Igen... a derék alatt ketté volt harapva. Aztán az ötödik nap délben egy gép pilótája szerencsére észrevett minket. Egészen fiatal srác volt, jóval fiatalabb, mint Mr. Hooper. A lényeg az, hogy meglátott, jelentette a dolgot, és úgy három órával később jött egy gép, és kezdtek kimenteni minket. Az az érdekes, hogy akkor féltem a legjobban, ahogy ott vártam a soromra. Soha többé nem húzok mentőmellényt az életben. Szóval ezeregyszáz ember volt a hajón, háromszáztizenhat menekült meg, a többit megették a cápák, 1945 július huszonkilencedikén. A lényeg, hogy a bombát leszállítottuk."

 

A TÉNYEK

Az Egyesült Államok Haditengerészetének Portland-osztályú cirkálóját, a USS Indianapolist 1945. július 29-én, röviddel éjfél után a Csendes-óceánon - Guam és a Fülöp-szigetek között - megtorpedózta egy japán tengeralattjáró. A hajó néhány nappal korábban szállította le az első atombomba, a "Little Boy" alkatrészeit és a dúsított uránt a tinian-szigeti légibázisra.  


A torpedótámadás után 12 perccel az Indianapolis elsüllyedt, az 1196 fős legénység mintegy 300 tagját rántva magával a mélybe. Közel 900 tengerész maradt a felszínen, akik négy napig sodródtak néhány mentőcsónakba, mentőmellénybe és egymásba kapaszkodva, amíg egy járőröző repülőgép pilótája föl nem fedezte őket. Addigra azonban majdnem hatszázan haltak meg éhezés, kiszáradás, kihűlés és napégés miatt; többen megőrültek és delíriumos állapotukban megölték társaikat vagy magukat. A legvérfagyasztóbb azonban a cápatámadások sorozata volt, melyet az emberiség történetének legtöbb áldozatot követelő hasonló eseményeként tartanak számon: a visszaemlékezések szerint százas nagyságrendben ölték meg a ragadozók a tengerészeket, vagy falták fel a más okból meghaltak hulláit.

KI ÍRTA?

A mai napig viták övezik, hogy pontosan kinek az ötlete volt az Indianapolis-sztori beépítése a film történetébe, illetve kinek az érdeme a beszéd végleges szövegének megírása. Ahogy a mondás tartja, a sikernek ezer apja van, a bukás viszont árva.

John Milius forgatókönyvíró-rendező (legismertebb rendezése a Conan a barbár) szerint Spielberg segítséget kért tőle, Milius pedig telefonon keresztül lediktálta neki a monológot. A végleges forgatókönyv írója, Carl Gottlieb viszont másképp emlékszik: Howard Sackler drámaíró - akit először kértek fel Benchley saját regényét feldolgozó szkriptjének feljavítására - vetette papírra a Quint-beszéd korai verzióját, majd Robert Shaw (maga is jónevű író) tette le az asztalra a filmben is hallható változatot. Spielberg elmondása alapján viszont Sackler kétoldalas vázlatát Milius hizlalta fel nyolc oldalra, majd Shaw ebből formálta meg a saját, végső olvasatát.

A BESZÉD HATÁSA

Bárkinek is köszönhetjük, a monológ nélkül a Cápa olyan lenne, mint a Hamlet "Lenni vagy nem lenni" nélkül. Jelentősen hozzájárul a film drámai hatásához; mélységet kölcsönöz Quint karakterének, ahogy megismerjük motivációját, és megértjük, hogy az Indianapolis tragédiájának túlélőjeként miért gyűlöli annyira a cápákat.

A szerencsétlenség túlélőit nyilván felzaklatta történetük mozis felelevenítése, mégis örültek, hogy Amerika és a világ közvéleménye tudomást szerzett társaik szörnyű sorsáról; a Haditengerészet ugyanis évtizedekig agyonhallgatta az eseményeket, holott ez volt történetének legnagyobb egyszerre elszenvedett embervesztesége. Amint a későbbi vizsgálatok megállapították, számos szakmai hiba vezetett oda, hogy a Haditengerészet nem értesült időben az Indianapolis elsüllyedéséről, és napokkal később is csak véletlenül fedezték fel a sodródó túlélőket.

A FORGATÁS

jaws-2-e1393431587157.jpg

Robert Shaw közismerten nem vetette meg az alkoholt. Habár tisztában volt a jelenet fontosságával (elmondása szerint e monológ kedvéért fogadta el a szerepajánlatot), mégis ittasan jelent meg a forgatáson; bele is sült a szövegbe, majd elkezdett össze-vissza beszélni. Spielberg leállította a felvételt, és elküldte a színészt pihenni.

Shaw hajnali háromkor felhívta a rendezőt, bocsánatot és egy újabb esélyt kért. Másnap reggel megismételték a jelenetet; a felejthetetlen végeredményt örökre megőrizte a filmszalag.

 

AZ ÍRÁS CHIEF BRODY TULAJDONA, TOVÁBBI CÁPÁS ÉRDEKESSÉGEK NÁLA: LINK

KÉPEK A FORGATÁSRÓL ITT: LINK

A POSZT ELSŐ RÉSZE: LINK

KATT A GIFRE!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr807559504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása