Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Kétely - Doubt(2008)

2014. január 17. - GGZs

doubt_ver3_xlg_1.jpg

Egy nő a barátnőjével pletykálkodott. Egy férfiről, akit alig ismert. Nyilván ilyet Önök sosem tettek. Aznap este álmot látott. Egy hatalmas kéz volt a feje felett, és lemutatott rá. A nőt azonnal elöntötték a bűntudat mardosó hullámai. Másnap elment meggyónni a plébánia idős papjához, O' Rourke atyához. Elmesélte az álmát. 

-Pletykálkodni bűn? - kérdezte az idős papot. -Vajon a Mindenható volt az, aki lemutatott rám álmomban? Bűnbocsánatért kell esedeznem, atyám? Árulja el, valóban rosszat cselekedtem?

-Igen! - válaszolta O' Rourke atya. -Igen, te tudatlan és neveletlen nőszemély. Valótlant állítottál a szomszédodról! Álnok voltál és kockára tetted a becsületét, amiért nagyon szégyellned kéne magad! 

Ezért a nő elnézést kért és bűnbocsánatot.

-Ne olyan gyorsan! - felelte az atya. - Szeretném ha hazamennél, kimennél egy párnával a tetőre, felhasítanád egy késsel, majd visszajönnél hozzám.

Így a nő hazament, fogott egy párnát, elővett egy kést a fiókból, felkapaszkodott a tetőre és felhasította a párnát, majd visszament az idős paphoz, ahogy azt ígérte. 

-Felhasítottad a párnát egy késsel? - kérdezte.

-Igen, atyám.

-És mi volt az eredménye?

-Tollak. -válaszolta.

-Tollak. - ismételte a pap.

-Toll volt mindenhol, atyám.

-Most szeretném, ha hazamennél és összeszednéd az összes tollat, amit széthordott a szél.

- De... -mondta. - Ez képtelenség. Nem tudom összeszedni őket, a szél széthordta a tollat.

-Pont ilyen... -válaszolta O' Rourke atya, - ...a pletyka.

vlcsnap-2014-01-07-16h01m00s137.png

A hatvanas évek elején új pap(Phillip Seymour Hoffman) érkezik egy bronxi vallásos iskolába. Az atya fiatalos lendületével és modern felfogásával hamar szálkává válik a mindenki által rettegett, a régi idők berögződéseiben szentül hívő Aloysius nővér(Meryl Streep) szemében. Mikor a galamblelkű James nővér(Amy Adams) furcsaságokra lesz figyelmes az atya és egy diákja között, a két különböző ideológiával megáldott apáca nyomozásba kezd. A félreérthető, kétértelmű események hamar veszélybe sodorják az atya becsületét és addigi alázatos munkáját.

doubt-5.jpg

John Patrick Shanley saját, Pulitzer-díjas darabját adaptálta mozgóképre, az eredmény pedig hibái ellenére is bőven pozitív. Az elgondolkodtató történetet remek színészi játékok(a nagy trión kívül a fiatal diák anyját játszó Viola Davis is elsőrangú alakítást nyújt) és kiváló dialógusok emelik az átlag fölé, Roger Deakins operatőr visszafogott, de hatásos képekkel és beállításokkal operál, melyekből néhány beleég az emlékezetünkbe. 

A lassan csordogáló, de az érdeklődést végig fenntartó dráma meglepő módon hiába játszódik a vallás melegágyában, mégis legfőképp olyan kérdéseket feszeget, amelyek nem ezzel köthetőek össze. Tett-e a pap valamit? Ha igen, betudják-e bizonyítani? Mi van, ha nem tudják bizonyítani se a bűnösségét, se az ártatlanságát? Mennyi kárt okozhat egy szóbeszéd? Ha valakinek van kedve másfél órát kétségek között tölteni, azoknak szívből ajánlom a Kételyt.

8/10.

meryl-adams_page_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr565744560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása