Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Daniel Day-Lewis hihetetlen átváltozásai

2014. március 24. - GGZs

9160_53_blog_entries_3131_656x500.jpeg

 

Daniel Day-Lewis a valaha élt egyik legjobb színész. Ötször jelölték Oscarra és háromszor nyert is. Mindenki elismerően beszél, ha meghallja a nevét. De nemcsak alakításai legendásak, hanem a szerepeire való felkészülése és elképesztő beleélési képessége is. Mert ahogy ő mondaná, „a filmkészítés nem akkor kezdődik, mikor a kamera forogni kezd”.

 

 

ddl-sunday_2459968k.jpg

Karrierje kezdetén az Átkozott vasárnap(1971) című filmben szerepelt, egy fiatal vandált játszott, aki egy törött tejesüveggel karcolgatott össze egy autót. Ez olyan aprócska szerep volt, hogy a stáblistán fel se tüntették a nevét, ő ennek ellenére készült rá, az otthona környékén összetrombitálta az összes huligánt és velük együtt bandázott.

 

 

daniel-day-lewis-sexy-21.jpg

 

Stephen Frears rendező nem volt benne biztos, hogy Cecil Day-Lewis író és költő fia el tud játszani egy munkásosztályhoz tartozó punkot az Én szép kis mosodámban(1985). Day-Lewis levelet írt a habozó Frearsnek, melyben megfenyegette, hogy eltöri a lábát, ha nem kapja meg a szerepet. Következő találkozásukkor Day-Lewis rockabilly szerelésben jelent meg és az angol munkásosztály akcentusán beszélt.

 

photo-1-11.jpg

 

A lét elviselhetetlen könnyűségében(1988) egy cseh orvost alakított, aki szexfüggőként beleszeret egy nőbe, aki viszont monogám kapcsolatot akar. Felkészülésképpen elsajátította a cseh nyelvet és nyolc hónapon keresztül nem volt hajlandó kimozdulni a szerepéből.

 

 

My_Left_Foot_Daniel_Day_Lewis.jpg

 

A bal lábam(1989) meghozta számára az első Oscar-díjat. Jim Sheridan életrajzi drámájában a szélütéssel született Christy Brownt alakította, aki csak egyetlen végtagját, a bal lábát tudta irányítani, így azzal tanult meg írni és festeni.

 

still-of-daniel-day-lewis-and-alison-whelan-in-my-left-foot.jpg

 

Day-Lewis nyolc hetet töltött egy stroke-osztályon Dublinban. Ez idő alatt megtanult írni és festeni a bal lábával, valamint elsajátította Christy Brown beszédstílusát. A forgatás alatt mindvégig a szerepében maradt, egy pillanatra sem hagyta el a kerekesszéket. Ki kellet venni őt az autóból, mikor megérkezett és bele kellett őt tenni mikor végeztek a napi teendőkkel. A beállításoknál ölbe kellett hordozni, mert a tolókocsija elakadt a kábelekben, valamint a stáb tagjainak kellett megetetni őt.

 

 

tumblr_md4f48VCQ31qkcj94o1_1280.jpg

Michael Mann nagyszabású regényadaptációjában, Az utolsó mohikánban(1992) azt a sápadt arcú Nataniel Poe-t keltette életre, aki a mohikánok között nevelkedett fel, így kapva a Sólyomszem nevet. A színészünk ezért megtanulta követni az állatok nyomait, majd levadászni és megnyúzni őket. És kenuzni és kenut készíteni, meg futás közben újratölteni egy 12 fontos kovás puskát.

 

LastmohicansDanieldaylewis_Unknown_Unknown.jpg

 

Mondhatnánk, hogy ez eddig nem nagy szám, hiszen egy magára kicsit is adó akcióhős manapság ugyanígy készül fel egy-egy szerepre. De ő ennél tovább ment. Csak abból az állatból származó húst ette meg, amit ő ejtett el a tomahawkjával vagy a puskájával. Azzal a puskával, amit még a karácsonyi családi ebéd alkalmával se volt hajlandó nem magával vinni. Mikor végeztek a filmmel, Day-Lewis hallucinációktól és klausztrofóbiától szenvedett. „Fogalmam sincs, hogyan lehetnék valaki más Sólyomszem helyett”- mondta Mannak.

 

 

12957.jpg

 

Ezután következett Martin Scorsese kosztümös drámája, Az ártatlanság kora(1993) amiben Newland Archert játszotta, a felső tízezer köreiben forgó fiatal ügyvédet, aki egy nem mindennapi szerelmi háromszögbe keveredik. Könyvekből sajátította el a XIX. századi etikettet. A forgatáson folyamatosan Newland előkelő stílusában járt-kelt és beszélt. Isabelle Adjani, a későbbi barátnője tizennégy -féle kölnit küldött neki, amiből ő kiválasztotta a tökéletes Archer -illatot, majd ezen a néven jelentkezett be szállodai szobájába is, hogy aztán a kosztümjében kalapostul mindenestül New York utcáin lófráljon.

 

 

075372.jpg

 

Több, mint húsz kilót fogyott, hogy ő lehessen Gerry Conlon, a bűnbakként ártatlanul elítélt ír férfi a Guilfordi négyek néven elhíresült bírósági ügyet feldolgozó Jim Sheridan-mozi, az Apám nevében(1993) képkockáin. A fogyókúrán kívül újabb különös módszert vetett be, két napot töltött egy cellában étlen-szomjan. Három napig volt ébren, hogy hiteles legyen a vallatási jelenetekben. Arra kérte a stáb tagjait, hogy időnként locsolják le vízzel és verbálisan inzultálják, hogy minél jobban átélhesse milyen volt IRA-tagként börtönben lenni.

 

Daniel-Day-Lewis-in-In-th-007.jpg

"Ha egy ártatlan ember aláír egy olyan vallomást, amivel eldobja az életét, akkor neked kötelességed megpróbálni átérezned, hogy ugyan miért tehet ilyet egy emberi lény. Engem a kíváncsiságom vezérelt."

 

 

crucible-3.jpg

 

A salemi boszorkányokban(1996) John Proctort, egy farmert formált meg, akit a történet végén kivégeznek.

 

1346427737_547F21CCFF3A585E841D3ED3B02A5B.jpg

 

 

Már a forgatás előtti nyarat is a Massachussetts -beli Hog-szigeten töltötte, ami a felvételek helyszínéül szolgált.

Segített az ácsoknak felépíteni a díszletet, a filmbéli otthonát a saját két kezével rakta össze, majd az egyik faházban lakott csapvíz és villany nélkül. A forgatások ideje alatt nem fürdött, mert az 1700-as években nem volt még szokás a mindennapi tisztálkodás.

 

 

 

file_203575_8_The_Boxer_Daniel_Day-Lewis_Boxing_2.jpg

 

A bunyósban(1997) egy tizennégy évet börtönben töltő volt IRA-tagot alakít, aki szabadulásakor két célt tűz maga elé. Újra be szeretné indítani a bokszkarrierjét és vissza akarja szerezni régi szerelmét. Már másfél évvel a forgatás előtt -mikor még csak a szerepét írták,- nekikezdett bokszleckéket venni az ír bokszlegendától, Barry McGuigantől.

 

day_lewis_boxer.jpg

 

McGugain szerint Day-Lewis olyannyira belejött, hogy nyugodtan versenyezhetett volna a profi középsúlyú bokszolók között. Mert a mindennapi edzéstől kemény lett, mint a koporsószög. Ja igen, a filmben a kezén látható tetkókat saját maga készítette. Tudjátok, így megy ez a sitteseknél.

 

 

gangs-of-new-york_76511-1280x720.jpg

 

Öt év szünet következett, majd jött a visszatérés a vásznakra. Martin Scorsese az 1860-as évek Manhattanébe invitálta a nézőit a New York bandáival(2002), amiben Day-Lewis Hentes Billt, a bandavezért formálta meg. Kitaláljátok hogyan készült rá? Igen, kitanulta a hentes szakmát.

 

bill.jpg

A forgatási szünetekben a feszültséget fenntartandó sokat kesztyűztek filmbeli ellenfelével, Leonardo DiCaprioval. Nem volt hajlandó két beállítás között a kiosztott meleg kabátok egyikét sem felvenni, mondván ilyesmi nem létezett a XIX. században. Tüdőgyulladást kapott, de megtagadta, hogy az orvostudomány mai állásának megfelelő ellátást kapjon.

 

The-Ballad-of-Jack---Rose-daniel-day-lewis-421913_600_488.jpg

 

2005-ben felesége, Rebecca Miller rendezőnő kérte fel, hogy játssza el a főszerepet a Jack és Rose balladájában. Persze azt nem gondolta, hogy ez majd kihat a családi életükre. A történet szerint Jack és lánya egy elhagyatott, egykoron hippik lakta szigeten éldegélnek teljesen elzárva a külvilágtól. Day-Lewis -hogy a szerepét teljesen átélhesse- távol tartotta magát feleségétől és gyerekeitől, az éjszakákat például a forgatási helyszíntől három kilométerre lévő kunyhóban töltötte, valamint A salemi boszorkányokhoz hasonlóan itt is segített felépíteni a díszleteket.

 

 

There Will be Blood (DH) 1.JPG

 

Második Oscar-díját Daniel Plainview zseniális megformálásáért kapta. Paul Thomas Anderson 1900-as évek elején játszódó, az olajbiznisz kialakulásának világába kalauzoló drámájában, a Vérző olajban(2007) az Istent nem félő Plainview egy komplett vállalatbirodalmat épít fel, miközben minden szabályt és minden embert a sárba tipor célja eléréséhez.

 

 

best-performance-ddl.jpg

Day-Lewis újra aprólékosan készült elő. John Hustontól, a legendás amerikai filmrendezőtől hallgatott hangfelvételeket, így alakítva ki a karakter hanglejtését és beszédstílusát. Könyveket és leveleket olvasott az akkori olajbányászokról.

 

giphy.gif

 

A film csúcspontjában igazi bowling golyókkal dobálta meg a tiszteletest játszó Paul Danot, aki az eredetelig kiszemelt Kel O'Neill helyére ugrott be. O'Neil azért hagyta ott a filmet, mert nem akart mindennap Day-Lewis -val háborúzni, elmondása szerint a módszerei túl intenzívek voltak a számára.

 

 

 

Nine-Photo.jpg

 

Rob Marshall musicaljében, a Kilencben(2009) egy fikciós olasz filmrendező, Guido Contini bőrébe bújt.

 

Nine-6.jpg

 

 

Az olasz akcentusát az egész forgatás alatt fentartotta, valamint arra kérte Rob Marshallt, hogy az öltözőjét úgy építsék meg, mintha egy hatvanas évekbeli rendező irodája lenne.

 

 

lincoln-2012-still1.jpg

 

A harmadik Oscar-díjat Abraham Lincoln megformálásáért kapta, Spielberg Lincoln(2012) című történelmi tablójában ismét csúcsformában brillírozott. A forgatáson nem hagyta, hogy az angol színészek a saját akcentusokon beszéljenek. Mikor kérdezték tőle hogy miért, ő csak annyit felelt: „Mert én, az Elnök Úr azt mondtam.”

 

 

 

A method acting híve. Ez egy olyan módszer, mikor nem csak külsőségekben, hanem pszichológiailag, érzelmi szempontból közelíti meg az adott karaktert, felveszi azok személyiségét, átérzi a konfliktusaikat. Megismeri a karakterek környezetét, hátterét, felhalmoz minden olyan tudást, amit a filmben látható szereplő bemutat. Az eredménye általában egészen lenyűgöző, de nagyon megterhelő is. Sokáig tart lehámozni magáról a szerepet, ezért általában egy-két év szünetet tart két film között.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr685877437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szekőcei 2014.03.25. 11:22:08

én érzem ezt egy kicsit "átesett a palánkon"-nak? :S

(tévedés ne essék: respect, meg minden)

dr. mesterséges színezék 2014.03.25. 11:31:34

Szerencse, hogy prosti vagy a kétéltű ember szerepére még nem kérték fel.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.03.25. 11:51:48

Nice one! Az Apam neveben beleegett az agyamba, amikor a Taban moziban lattam :) Siros film~~

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.03.25. 13:26:15

nem is tudnék tőle kedvenc filmet választani, olyan sok volt neki ami jó.

Wilfridur 2014.03.25. 13:52:46

A salemi boszorkányokban nem a tiszteletest játszotta, hanem John Proctort, akit a végén kivégeznek. Kérem javítani!

Pont 20 éve, az Ártatlanság kora és a "Szoba kilátással" után választottam kedvenc színészemnek. Jó választás volt...

2014.03.25. 13:55:04

Egyik kedvencem. Minden filmjében nagyot alakít. Nem tudtam, hogy a "method acting" híve. Ez azért elég megterhelő lehet.

Wilfridur 2014.03.25. 14:09:16

Már a Port.hu-n is elírták a Salemi boszorkányok tartalmát és J.P. kilétét - forrásnak ez nem túl jó.

Kyria 2014.08.27. 20:29:22

Nem minden filmjét láttam, de amit igen, abban elképesztő volt.
süti beállítások módosítása