Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Claudia Cardinale, Tunézia legdögösebb világsztárja

2014. április 28. - GGZs

 

e04fd01906d7300c51ccc205622e6379.jpg

 

Claude Joséphine Rose Cardin 1938. április 15.-én született Tuniszban. Az olasz apától és francia anyától származó színésznő az egész gyerekkorát Tunéziában töltötte, így nem meglepő módon remekül beszélte a helyi arab dialektust, míg olaszul gyakorlatilag nem is beszélt. A tanárnak készülő Claude 1957-ben megnyerte az Unitalia-Film tunéziai szépségversenyét, a fődíj pedig egy velencei utazás volt, amire a tizenkilenc éves szépség el is ment. Hogy mi jött ezután? Szerintem el tudod képzelni, hogy az olasz filmesek milyen elánnal döngicsélték körbe a fiatal bombázót.

 

card402.jpg

 

A Vides Films hétéves szerződést kötött vele, 1958-ban pedig megjelent első filmje, a Goha, majd Vittorio Gassman és Marcello Mastroianni mellett szerepelt az Ismeretlen ismerősökben. Ebben az időszakban a Vides producere, Franco Cristaldi egyengette a karrierjét, akivel sokáig egy párt alkottak. Hogy mennyire nem volt egyszerű már akkor se sztárrá válni, azt jól bizonyítja az akkor már Claudia Cardinale művésznéven futó hölgy szerződése: csak a producerek engedélyével vágathatta vagy festethette a haját, nem hízhatott meg és semmiképp sem mehetett férjhez, még Franco Cristaldihoz sem.

 

Claudia4.jpg

 

A hatvanas években számos, főleg olasz produkcióban szerepelt, igaz ekkortájt pocsék nyelvtudása miatt még szinkronizálták. 1963 igazi áttörést hozott a karrierjében, A párducban Burt Lancaster és Alain Delon oldalán láthattuk, majd ugyanebben az évben a Bube szerelmesében nyújtott alakításáért egy Ezüst Szalag képében megkapta élete első fontosabb filmes kitüntetését. Ezután pedig jött Frederico Fellini 8 és 1/2-je(1963), a dráma, ami megnyerte a Legjobb Külföldi Filmnek járó Oscar-díjat és ami Claudiát világhírűvé tette. Egyébként ez volt az első alkalom, amikor nem szinkronizálták, hanem a saját hangján beszélt olaszul mozgóképen. Érdekes akcentusa csak még különlegesebbé tette őt, akit innentől kezdve Gina Lollobrigida és Sophia Loren méltó utódjának tekintettek, a francia Brigitte Bardot pedig így vélekedett róla: „Már tudom, kinek az a sorsa, hogy átvegye a helyemet. BB után CC jön, nem?”

 

full-claudia-cardinale-1504493782.jpg

 

 

Szerepelt hollywoodi produkciókban, de mindig odafigyelt arra, hogy főként színésznőként és ne „csak” szexszimbólumként tartsák számon. Benne volt Blake Edwards legelső Rózsaszín párducában, majd 1968-ban Sergio Leone Volt egyszer vadnyugatával kitörölhetetlen nyomokat hagyott a filmtörténelem kollektív emlékezetében.

 

 

A többi akkori női szupersztárral ellentétben meglehetősen keveset meztelenkedett, amiben talán szerepet játszott, hogy tizenhét évesen egy francia férfi megerőszakolta. Az eset alatt Claudia sajnálatos módon teherbe esett, de nem vetette el a babát, így megszületett fia, Patricio, akit később az a Cristaldi fogadott örökbe, akinek a színésznő állítólag a már tárgyalt kontraktus lejárta után hét évig a felesége volt. 1975 óta Pasquale Squitieri rendezővel él, akitől született egy lánya.

 

1538854_1_201116_245679_4_024.jpg

 

Hírnevét a mai napig arra használja, hogy kiálljon az általa olyan fontosnak tartott dolgokért, mint a nők és a melegek jogai. 1999-től az UNESCO női jogokért felelős jószolgálati nagykövete, 2011-ben a Los Angeles Times olvasói beválasztották Minden Idők 50 Legszebb Színésznője közé, ami már csak azért is nagy szó, mert soha egyetlen pucér jelenetet sem vállalt be a tunéziai gyökereire mindig büszke filmlegenda. „ Soha nem mutattam meg önmagamat, a testemet pedig végképp nem fedtem fel igazán. Mindig fontos dolognak tartottam a titokzatosságot.” És ezt tényleg betartotta, néhány félmeztelen paparazzi-fotón kívül nem is találni róla semmit.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr946096927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csumpi bá’ 2014.04.29. 16:57:32

Mi tagadás, félszázada fincsi suna volt...

Zombimacsek 2014.04.30. 13:58:04

Szimpi nőnek tűnik,aki csinos is :)

butyko 2014.08.21. 04:23:11

Talán a legszexisebb jelenete az lehetett,amikor ruhástól beleesik a Canale Grande-ba.És utána kimászik... Ez egy újabb filmje volt,de sajnos nem emlékszem a címére...
süti beállítások módosítása