Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Senkinek egy szót se a klubról!

2014. április 08. - GGZs

 

 tumblr_n2cce3P4H61sfso7wo2_400.gif

Azokat az embereket üldözöd, akik kiszolgálnak? Mi főzzük a kajádat, mi visszük el a szemetedet, mi szereljük a telefont, mi viszünk kórházba és éjjel mi őrizzük az álmodat. Ne húzd ki nálunk a gyufát!

 

 

Lassan már tizenöt éve, hogy Chuck Palahniuk regényének antihőse a vásznakra lépett. David Fincher nagybetűs kultuszfilmje, a Harcosok klubja(1999) generációink gondolataiba látott. Rámutatott, ami ott volt az orrunk előtt, kimondta, ami mindenkinek ott volt a nyelve hegyén.

 

Az alábbiakban megidézzük azt a világszemléletet, amit a film képvisel és amit éned legmélyén egy picit talán te is magadénak vallasz, ha szereted azt. Vigyázat, a most következő cikk teljesen csapkodó és totálisan összeszedetlen!

 

A szerző

 

brighton-photographer-headshots-writers-chuck_palahniuk.jpg

 

Az emberek fejében élő sztereotípiákat rombolandó már az elején szögezzük le: minden idők egyik legtökösebb, legférfiasabb történetének kiagyalója büszke homoszexuális férfi. Az 1962-ben született Charles Michael „Chuck” Palahniuk nehéz gyermekkort élt meg, egy lakókocsiban nőtt fel, szülei pedig elváltak. Újságírónak tanult, majd Portlandben egy helyi lapnak publikált. A csóró-lét elkerülése végett otthagyta a melót és hosszú évekig kamionokat szerelt. Ezalatt hajléktalan-szállókban dolgozott ingyen, később betegségek által tépázott emberek lelkivilágának helyrehozásában segédkezett, akik között sok gyógyíthatatlan kóroktól szenvedett. Gyakran szerveztek csoportterápiákat is. Ezután belépett a későbbi fikciós Káosz Brigádot ihlető, lázadó Cacophony Society nevezetű közösségbe és azóta a napjainkig jár a gyűléseikre.

 

chuck-palahniuk-undecideability-essay.jpg

A harmincas évei közepén kezdett komolyabban az írásba. Első könyvét, a szerinte roppant gyenge Insomniát az előbb említett oknál fogva soha nem adatta ki. Második regényét, az Invisible Monsters-t ő már elég jónak találta, a kiadók azonban visszadobták a felzaklató mivoltára hivatkozva. Ezután minden felgyülemlett dühét az írásba vezette, így született a Harcosok klubja, amit szándékosan a lehető legdurvábbnak és legmegbotránkoztatóbbnak szánt. Mikor elküldte a kiadónak, azok az ő legnagyobb meglepetésére nem utasították vissza, hanem a nyomdába küldték. A minimalista, szatirikus könyv kritikai sikert aratott, az olvasótáborát ellenben nem találta meg. Később filmesek kezdtek érdeklődni a jogokért. A többit tudjátok. A produkcióból legenda lett, Palahniukból pedig közismert és elismert író.

 

 

 

tumblr_mtjpodTRAC1s1godxo1_400.gif

Mindenki azt kérdezi tőlem ismerem-e Tyler Durdent. Szokás mondani, hogy azt bántod, akit szeretsz. Ez fordítva is igaz.

 

bob.gif

Hatalmas, izzadó emlők. Olyan, mintha maga Jóisten ölelne a keblére.

 

giphy.gif

Az inszomniásnak látomás a világ. Távoli vízió. Minden a másolat másolatának másolata.

 

03-furni-catalogue.png

Mint oly sokan, én is az Ikeás fészekrakó ösztön megszállottja lettem.

A katalógusokból kikerestem az egyéniségemhez legjobban illő étkészletet.

Pornóújságok helyett most katalógusokat lapozgatunk.

 

Nem tudok drogok nélkül aludni. Gyógyszerekre van szükségem. A piros-kék nyugtató, a rúzs-vörös altató.

Én nem voltam halálos beteg. Nem volt rákom, nem faltak paraziták. Kis meleg központ voltam, körém gyűlt minden a világból.

Aki inszomniás sosem alszik el rendesen, és sosincs igazán ébren.

 

A seb a szájpadlásodon már begyógyult volna, ha nem piszkálnád a nyelveddel. De nem bírod megállni.

 

 

 

big_thumb_19b165aff56c5d68748e9a77fbb1a769.png

Marla Singer. Az volt az életfilozófiája, hogy bármikor meghalhat, a tragédiája pedig az, hogy nem halt meg.

 

 

A repülőn megismert emberek pár órás barátadagok. Felszállástól landolásig tart az ismeretség, egy perccel se tovább.

 

Idővel mindenkinek nullára csökken a túlélési esélye.

 

500px-Fight_Club_Plane_crash2.jpg

Valahányszor a gép túl meredeken szállt le vagy fel, azért imádkoztam, hogy zuhanjunk le. Vagy ütközzünk. Telibe. A biztosító triplán fizet, ha üzleti úton halsz meg.

 

vlcsnap-2014-04-06-14h35m08s214.png

Vészkijárat 10000 méter magasan? A biztonság ábrándja. Tudja miért van oxigénmaszk a gépeken? Az oxigén úgy hat, mint a drog. Az ijedt utasok belélegzik és szépen betépnek tőle. Nem pánikolnak tovább. Megnyugszanak. Kezelhetők lesznek. Kábé ilyenek. Kényszerleszállás 900 km/órával, mosolyogva, halál nyugodtan.

 

 -Tudta, hogy a benzin és a fagyott narancskoncentrátum keveréke napalmot alkot?
 -Nem, nem tudtam; ez komoly?
-Komoly. Rengetegféle robbanóanyag készíthető el otthon, házilag.
-Tényleg?
-Kinek mi a hobbija.
-Tyler, maga eddig messze a legérdekesebb barát-adag, akivel találkoztam... a repülőn mindenből adagokat kapunk, még az emberekből is.
-Aha, megértettem, jópofa duma.
-Köszönöm.
-Na és mondja, hasznát veszi?
-Minek?
-Hogy jópofa.
-Persze.
-Akkor csak így tovább… jópofizzon.

vlcsnap-2014-04-06-14h39m40s119.png

-Vajon amikor kimászom a seggemet vagy a farkamat illik odadugni?

 

vlcsnap-2014-04-06-14h43m33s147.png

A garzonom egy yuppiek és özvegyek számára épített óriásszekrényben volt. Betonfalak közt laktam. A harminc centis beton jó szolgálatot tesz, ha a szomszédod elveszíti a hallókészülékét és bömböltetnie kell a tévés vetélkedőt, vagy ha a bútoraid lángoló romjai vulkáni kitörés módjára kirobbannak az ablakon és belehullanak az éjszakába. Végül is előfordul ilyesmi.

 

vlcsnap-2014-04-06-15h02m25s237_1.png

-Rosszabbul is járhattál volna. Például egy nő levágja a farkadat és kidobja egy autó ablakán. 

-Még megtörténhet. De érted, ha az ember például vesz egy kanapét, akkor hajlamos azt gondolni, hogy egy életre van egy kanapéja és történjék bármi, a kanapégondot letudta.

 

 vlcsnap-2014-04-06-14h55m33s200_1.png

 -Tudod, mi az a dunyha?
-Egy paplan.
-Egy takaró, egy sima takaró. Na, de honnan tudjuk mi ketten, hogy mi az a dunyha? Szükségünk van dunyhára a túléléshez a szó nomád értelmében? Lófaszt! Akkor mik vagyunk mi?
-Nem tudom, hát gondolom, fogyasztók.
-Úgy van! Mi fogyasztók vagyunk, az életszínvonal-megszállottság melléktermékei. Bűnözés, éhezés, szegénység? Ezekkel nem törődünk. Mi izgat minket? A színes magazinok, a televízió, az 500 csatorna, egy név az alsógatyánkon, viagra, hajnövesztő, műolaj.
-Martha Stewart.
-A francba Martha Stewarttal! Martha a Titanicot dekorálja ki nekünk. Süllyedünk, öregem, úgyhogy szard le azt a vacak kanapét, vagy mit, a zöld kárpittal együtt! Ne akarj mindent megszerezni! Ne akarj tökéletes lenni! Te egyszerűen csak élj a világba, hadd jöjjön, aminek jönnie kell!

 

penis.gif

Amit birtokolsz, az birtokba vesz.

 

vlcsnap-2014-04-06-15h06m18s220.png

A mozifilmek nem egy tekercsben érkeznek, hanem több darabban. Ezért kell egy ember, aki vetítőgépet vált, amikor az egyik tekercs lefut és elkezdődik a másik. Megfigyelhetik, hogy a kép jobb felső sarkában néha felvillan egy jel. Amit mi a szakmában csak ciginyomnak hívunk.

vlcsnap-2014-04-06-15h10m02s150.png

 

Ez jelzi a tekercsváltást. Bekapcsol a másik gép, a film pereg tovább és a néző semmit nem vesz észre az egészből. De vajon mi a jó egy ilyen trágya melóban? Az, hogy izgalmas lehetőségekkel kecsegtet. Mondjuk pornóképeket csempészhetek családi filmekbe. Szóval mikor az okos cica és a bátor kutyus összetalálkoznak valamikor a harmadik tekercs vége felé, akkor bevillan a produkcióba az apró adalék. Nem tudják, hogy látták, de látták.

vlcsnap-2014-04-06-15h15m26s93.png

Azt a szép nagy farkat. Egy kolibri se érhetné tetten.

 

vlcsnap-2014-04-06-15h19m15s222.png

Alkalmanként felszolgálói munkát is vállalt egy előkelő hotelben. Ő volt a vendéglátó ipar magányos terroristája. Nemcsak a ráklevest ízesítette, ráfingott a krémesre, letüsszögte a salátát, a gombakrémlevesbe pedig hát, nos, ööö..., el tudod képzelni.

 

vlcsnap-2014-04-06-15h25m06s10.png

Verekedés után az ember nemigen hallja meg a világ zaját. Semmi nem tud izgatni.

 

-Én nem ismerem a fatert. Mármint ismerem, de hat éves korom óta nem láttam. Elment és gyereket csinált egy másik nőnek. De onnan is lelépett. Az a hobbija, hogy hatévenként alapít egy új családot. 

-Terjeszkedik, mint a multik.

 

vlcsnap-2014-04-06-15h36m56s197.png

-Az én apám nem diplomás. Hajtott rá, hogy én az legyek. Mikor végeztem felhívtam és megkérdeztem, hogy „na most mi legyen? Azt mondja:”szerezz állást”. Huszonöt éves koromban megint megkérdeztem: „Na, mi legyen apa”? Erre azt mondja: „Mi tudom én? Nősülj meg.” 

-Hát, ez a gond. Nem nősülhetek meg. Harmincévesen is gyerek vagyok. A nemzedékünket nők nevelték fel. Nehezen tudom elhinni, hogy pont még egy nőre van szükségünk.

 

 

Minden héten elmondtuk a kitalált szabályokat.

tumblr_mux859HRnW1sl07m8o1_500.gif

Uraim, ez a Harcosok klubja. A klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról. A klub kettes számú szabálya: senkinek egy kurva szót se erről a klubról. A klub harmadik szabálya: ha az egyik fél feladja vagy harcképtelenné válik, a bunyónak vége. Negyedik szabály: a küzdelem két személyes. Ötödik szabály: egyszerre egy bunyó zajlik. Hatodik szabály: ing és cipő nélkül küzdünk. Hetedik szabály: minden küzdelem addig tart, ameddig tart. És végül a nyolcadik szabály: hogyha ma este jársz itt először: bunyóznod kell.

 

vlcsnap-2014-04-06-15h52m13s129.png

Ez a Rickie nevű srác a cégnél a legegyszerűbb feladattal se boldogult, de istennek érezhette magát abban a tíz percben, míg ájultra vert egy főpincért. A nagy kiabálásban néha csak az öklök puffanása hallatszott. Vagy épp egy vértől fuldokló ember kiáltása.

vlcsnap-2014-04-06-15h50m09s186.png

Csak a klubban érezted igazán, hogy élsz. A klub azonban csak a kezdete és vége közötti pár órában létezett. A küzdelem végére nem oldódott meg semmi, de nem is számított már semmi. Másnap nem gratulálhattam a bunyózóknak, mert addigra más emberré vedlettek át.

vlcsnap-2014-04-06-15h55m27s48.png

A civil életedben másvalaki voltál, mint a klubban. Amikor újoncként lemész a klubba, piskótaseggű puhány vagy, de néhány hét alatt edzett acéllá válsz.

 

vlcsnap-2014-04-06-15h58m27s50.png

Sajnáltam a kondizókat, akik úgy akarnak kinézni, ahogy Calvin Klein és Tommy Hilfiger előírja nekik. Ilyen az ideális férfi? Az önfejlesztés önkielégítés, de az önpusztítás...

 

vlcsnap-2014-04-06-16h15m18s156.png

Te Jóisten! Alsó tagozat óta nem keféltem ilyen jót!- mondta. Pont ő ne indulna be tőle, aki pár napja nemi szerveket vágott bele a Hamupipőkébe?

 

vlcsnap-2014-04-06-18h17m34s175.png

Ezt egy dollárért vettem a turkálóban. Ez egy koszorúslány ruha. Egy röpke napi valaki nagyon szerette. Aztán kidobta. Mint a karácsonyfát. Ma ő a kedvenc. Holnap a járda szélére kerül. Rajta a szaloncukros papírok, mint egy megerőszakolt nő letépett, szakadt bugyiban, szigetelőszalag-bilincsben.

 

 

vlcsnap-2014-04-06-16h19m06s154.png

-Az a maga vére?

-Egy része igen.

 

 

vlcsnap-2014-04-06-18h32m17s52.png

Az apánkban kerestük istent. Hogyha az apánk lelépett mi az, amit megtudtunk istenről? Idefigyelj! Gondoltál már arra a lehetőségre, hogy isten nem szeret téged? Nem kellesz neki! Sőt, több, mint valószínű, hogy egyenesen gyűlöl. De nem ez a legnagyobb baj. Hanem az, hogy ő se kell nekünk! A kárhozat és a megváltás csak duma. Szóval isten fattyai vagyunk? Nagyon helyes!

 

 

 

12878_700b.jpg

Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs.

 

Végre szabad voltam, felszabadított a reménytelenség.

 

 

tumblr_mz18q6YkTM1r8f85do5_500.gif

Nem a munkád vagy, és nem is a bankbetéted. Nem a kocsid vagy és nem a tárcád tartalma. Nem egy menő ruha vagy. Egy bohóckodó ganajkupac vagy a világban.

 

brad-pitt-fight-club-workout.jpg

 

A legerősebb és legbölcsebb férfiak állnak itt körülöttem. Sok nagy lehetőség, ami pocsékba megy. Az egész elkúrt nemzedék benzint csapol, kaját tálal vagy nyakkendős rabszolgának állt. Reklámok parancsára kocsikra gyűjtünk. Melózunk, hogy legyen pénzünk a sok felesleges cuccra.

 

a1898632084_10.jpg

A történelem zabigyerekei vagyunk. Nincs se célunk, se helyünk. Nincs világháborúnk, se válságunk. A mi háborúnk szellemi háború. A mi válságunk az életünk. A tévé elhitette velünk, hogy egy szép napon milliomosok, filmcsillagok és rocksztárok leszünk. Pedig nem leszünk. Erre lassan rádöbbenünk és nagyon-nagyon berágunk.

 

 

Nem vagytok kiválasztottak! Nem vagytok különleges egyéniségek! Rothadó szerves anyag vagytok, csakúgy, mint bármi más... Bohóckodó ganajkupacok vagyunk mindnyájan. A nagy közös trágyadomb apró részei.

 

 

endscene.gif

Álmaimban szarvasokat űzöl a Rockefeller Center romjai körül, a fák között. Holtodig elnyűhetetlen bőrruha van rajtad. Felkúszol a Sears toronyház oldalán kígyózó indákon, lenézve apró alakokat látsz, akik gabonát csépelnek és szarvashúst szárítanak egy üres autópálya leállósávján.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr205964578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Túrós (törölt) 2014.04.09. 14:13:18

"Sajnáltam a kondizókat, akik úgy akarnak kinézni, ahogy Calvin Klein és Tommy Hilfiger előírja nekik. Ilyen az ideális férfi? Az önfejlesztés önkielégítés, de az önpusztítás..."
Azért ők a filmben pont úgy néztek ki :D

Globetrotter2014 2014.04.09. 22:07:56

Szép poszt, le a kalappal!

Konflikt · http://flickr.com/konflikt 2014.04.09. 23:41:48

finom kis adag. itt az ideje megint ujranezni

alecwolf · http://autohistory.blog.hu 2014.04.09. 23:48:10

Örök kedvenc marad.
Már csak a Halálkultuszból kellene egy jó filmet csinálni...

ex-dr. vuk 2014.04.10. 10:26:17

@Túrós: azt nem csak konditeremben lehet am elerni :) eleg ha nem ulsz egesz nap a seggedet meresztve.. de az uzenet ott van: a harcosok klubja eleg motivaciot ad, hogy rendben tarts magad - beleertve a kondiciodat is.

Konditeremben felpumpalt izmokat kaphatsz, nem termeszetes alakot.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.23. 11:42:54

szerintem abszolóte nem volt olyan jó film, mint amilyennek tartják

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.04.23. 11:43:29

betűket megint nem találom el
süti beállítások módosítása