Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

20 kevésbé ismert tény a 20 éves A remény rabjairól

2014. szeptember 24. - GGZs

1994. szeptember 23.-án, az L.A. Times negatív kritikája miatt többek közt egy 900 fős, de szinte üres moziban mutatták be az azóta minden idők legjobb filmjévé avanzsáló börtön-drámát, amit manapság épp emiatt a titulusa miatt szokás leszólni. Nem azt mondom, hogy a világ legjobb filmje a két bebörtönzött férfi barátságáról, kitartásáról és a mindenkit éltető reménykedésről szóló mestermű, de ott a helye a legjobbak között, ahogy abban is biztos vagyok, hogyha valamilyen módon törlődne az emberiség memóriájából ez a darab, pár év vagy évtized alatt ugyanúgy felfedezné magának a közönség, mert egy remek, örökzöld alkotás és elképesztően erős pozitív üzenettel bír, amire mindig szükségünk lesz.

Az alábbiakban ennek a mozgóképes csodának az elkészültéről tudhatsz meg kevésbé ismert tényeket.

 

ShawshankeRedemptionPoster.jpg

Amerikában a nyitóhétvégéjén 33 moziból csupán egy millió dollárt hozott, és mindössze 16 millióval fejezte be mozis pályafutását, ami a 25 milliós költségvetése fényében egyáltalán nem volt jó eredmény.

 collage-10fru4h.jpg

A film azonban a házimozis piacon szép lassan legendává vált és milliók kedvencévé, amit mi sem bizonyít jobban, hogy 2008-ban az Imdb-n leváltotta az A keresztapát és az Imdb Top 250 élére állt, így azóta őt emlegetik a világ legjobb filmjeként. Jelenleg 1 281 145 néző szavazata alapján 9,3-en áll, ami lenyűgöző.

 the_shawshank_redemption-1038.jpg

A Warner a mozis bukta után kockáztatott, 320 000 videó-kazettát küldött szét a kölcsönzőknek, a lépés pedig bejött. 1995 legtöbbet kölcsönzött filmje lett az Államokban, és a szájhagyománynak köszönhetően a mai napig rengeteg dvd és blu-ray fogy belőle.

 

E82AD526921C4D6E891AB4AC71FA0DD6.jpg

Akármerre megyek, az emberek azt mondják, hogy az A remény rabjai a legjobb mozi, amit valaha láttak.

- Morgan Freeman

 

Istenre esküszöm, akárhová is mentem a világon, mindenhol, ahol megfordultam voltak olyan emberek, akik odajöttek hozzám és azt mondták: Ez a film megváltoztatta az életem.

 fde3ee50463a089c27606ac8cbd3e008.jpg

Mikor megismerkedtem Nelson Mandelával, ő egyből arról kezdett beszélni, hogy mennyire szereti a Shawshanket.

- Tim Robbins

 

 

A történet eredetileg Stephen King 1982-ben megjelent, kisregényeket tartalmazó könyvében, az A remény rabjaiban (Different Seasons) jelent meg. A könyv tartalma:

 -A remény rabjai (Rita Hayworth and the Shawshank Redemption)

- A jó tanuló (Apt Pupil)

- Állj ki mellettem! (The Body)

- A légzőgyakorlat (The Breathing Method)

- Utószó (Afterword)

 The-Shawshank-Redemption-the-shawshank-redemption-31138474-493-750.jpg

A film rendezője és adaptálója magyar származású, a szülei az '56-os forradalom után hagyták el az országot, fiuk, Frank Darabont pedig 1959-ben, egy párizsi menekülttáborban látta meg a napvilágot. A középső neve egyébként Árpád.

 Frank Darabont.jpg

Frank Darabont és Morgan Freeman.

A később családjával Los Angelesbe költöző Frank már 1983-ban azon agyalt, hogyan lehetne filmre vinni a Shawshanket. Közben egy Stephen King-pályázatra csinált egy amatőr rövidfilmet, ami az írónak is tetszett, de Darabont tudta, hogy ez még nem elég ahhoz, hogy King megengedje neki a börtönsztori vászonra adaptálását. Aztán '87-ben eljött az ideje, az áttörést a Rémálom az Elm utcában harmadik része hozta meg számára, ez volt ugyanis az első olyan forgatókönyve, amiből film lett.

 Stephen-King-and-Frank-Darabont.jpg

Stephen King és Frank Darabont.

Darabont addig győzködte Kinget, amíg az beleegyezett, hogy filmet készíthessen a Shawshankből, bár halott ügynek gondolta, egyszerűen fogalma se volt az írózseninek, hogyan lehetne az alig 96 oldalas sztoriból mozifilmet készíteni. Ezen megjegyzéstől Darabont is berezelt, úgy érezte nem áll készen, ezért jegelte a projektet, helyette inkább olyan bérmunkák szkriptjeivel foglakozott, mint A massza remakeje, vagy A légy második része, szabadidejében azonban mindig a Shawshanken agyalt, a könyvhöz képest kisebb változtatásokat talált ki, ugyanakkor végig tisztelettel bánt az alapanyaggal.

 The-Shawshank-Redemption-03.jpg

Hitchcock mondása szerint egy jó filmhez három dolog szükségeltetik: egy jó forgatókönyv, egy jó forgatókönyv és egy jó forgatókönyv. Darabonté ilyen lett. Tim Robbins szerint ez a legjobb forgatókönyv, amit valaha olvasott, Freeman szerint ha nem is a legjobb, de a legjobbak egyike Darabont szkriptje.

 the-shawshank-redemption-the-shawshank-redemption-16632577-1600-900.jpg

A szkript jó volt, de Darabont neve nem volt még akkora, hogy bárhol is rábólintsanak, több hétig kézről kézre és stúdióról stúdióra vándorolt, mígnem a Castle Rock Entertainment producerének, a börtönmániás Liz Glotzernek az asztalán végre a megfelelő helyen landolt. Liz imádta a börtön-tematikát, ezért minden olyan forgatókönyvet elolvasott, ami ebben a témában érkezett hozzájuk, így Darabont művét is. Nagyon tetszett neki, de üzleti szempontból rizikósnak tűnt a megvalósítása, hiszen a börtönös filmek általában nem sok pénzt hoznak a konyhára.

 ShawshankRedempt_100Pyxurz.jpg

Szerencsére a szkript jó híre eljutott a Castle Rock alapítójának, Rob Reinernek a füléig, aki szintén beleszeretett az anyagba. Állítólag 3 millió dollárt kínált Darabontnak a szkriptjéért, ő azonban nem egyezett bele, és csak úgy akarta eladni a jogot, ha ő rendezheti a mozit.

ijgMkmY.png 

Reiner rendezőként már két elismert és anyagilag sikeres King-adaptációt készített addigra, a szintén a Different Seasons-ban megjelent The Bodyból az Állj mellémet(Stand by me) 1986-ban, valamint a James Caan és Kathy Bates főszereplésével készült Tortúrát 1990-ben. '92-ben az Egy becsületbeli üggyel robbantott kasszát, majd következő direktori munkájának Darabont szkriptjét szemelte ki, és Andy szerepére húzónévnek hozta magával Tom Cruiset is. Hogy mi volt Darabont reakciója Reiner terveire? Egy tömör, könnyen érthető válasz: „egy nagy szart”.

 

A Castle Rock próbált a kedvében járni, azt mondták a szegénységben felnövő makacs magyarnak, hogy támogatni fogják a következő filmtervét és a hárommilliót is megkapja, csak engedje át Reinernek a direktori széket. Darabontnak nagyon jól jött volna a pénz, de hajthatatlan volt. Tudta, hogy a felkínált szerződés évekre munkát garantálna neki, de nem akarta pénzért feladni az álmát, meg akarta rendezni a Shawshanket.

 SWytjgi.jpg

Aztán szép lassan egyezségre jutottak a felek, így elkezdődtek az előkészületek. Tom Cruise kiszállt, mikor közölték vele, hogy egy zöldfülű kezei közé kerül(pedig már egy felolvasáson túl volt), majd Kevin Costner is visszamondta a felkérést, így Tim Robbins következett, aki szintén nem bízott az addig mindössze egy tévéfilmet, az 1990-es Élve eltemetve című horrort rendező Darabontban, de tudta, hogy a már akkoriban is a világ egyik legjobb operatőrének számító Roger Deakins(Skyfall) felel majd a képekért, ezért úgy gondolta, hogy olyan nagy baj nem lehet, így belevágott.

 Cil0MmY.jpg

Roger Deakins és Frank Darabont a forgatáson.

King sztorijának narrátora egy fehér ír férfi, aki a Red becenévre hallgat, Darabonték ezért hasonló sztereotípiákban gondolkodtak, Gene Hackmant vagy Robert Duvallt szerették volna a szerepre, de a két legenda naptárja már tele volt, így végül Morgan Freeman lett a befutó, aki bárkit eljátszott volna a moziban, csak benne lehessen.

"Talán azért, mert ír vagyok"- mondja viccesen Morgan Freeman a kész filmben Tim Robbins azon kérdésére, hogy miért hívja mindenki Rednek.

lnodsOC.png

Morgan Freeman és Frank Darabont.

 

A megerőltető, három hónapos, napi 15-18 órát felemésztő forgatás a Mansfieldben található, három évvel korábban bezárt Ohio Állami Javítóintézet falai között és néhány, a közelében felállított díszletben zajlott.

amy's 261.jpg

 

Manapság az egyik mansfieldi pékség shawshankes süteményekkel várja az oda zarándokló turistákat, akkoriban viszont nagyon fájdalmas korszakát élte a város, több ezer ember életét nehezítette meg az intézet bezárása. A helyiek fájdalma, kiszolgáltatottsága az alkotók szerint az ő munkájukra is nagy hatással volt.

shawshank_bundt_cake_june_2011.jpg

 

Sok, a filmben látható börtönőr előtte valóban az intézmény börtönőre volt.

 vqQvm3c.jpg

A szintén Stephen King regény alapján készült Dolores Claiborn(1995) című filmben a címszereplő rájön, hogy a férje molesztálja lányukat, ezért azzal fenyegeti meg, hogy a Shawshank börtönbe fogja juttatni.

Egy-egy egyszerű jelenet felvétele is sokszor nagyon sokáig tartott, mivel Darabont arra törekedett, hogy a lehető legtökéletesebben egészítsék ki Red narrációit.

 LPVFgfo.jpg

Így fordult elő például, hogy azt a jelenetet, amelyben Andy először megy Redhez, aki baseball labdát dobál a társainak, és az érckalapácsot kéri tőle, azt bizony kilenc órán át forgatták. Freeman keze a végére érthető módon nagyon fájt, s másnap borogatni kellett.

 

 shawshank-list.jpg

 

Elmondhatjuk, hogy Darabont álma valóra vált, a hite és a belé fektetett munka kifizetődött és a többiekkel együtt egy olyan filmet tettek le az asztalra, ami a reményről szól és közben reményt, hitet ad az embereknek.

ShawshankRedempt_184Pyxurz.jpg

 

 

Te hány pontra osztályzod az A remény rabjait?
0
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Poll Maker

A remény jó dolog, talán a legjobb. És a jó dolgok nem halnak meg, miként a rosszak sem élnek örökké.

-további idézetek és egyéb érdekességek a filmmel kapcsolatban a blog Facebook-oldalán, katt a gifre.

forrás: vanityfair.com, imdb.com, la times, wikipedia.com, citatum.hu, wptv, time.com

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr506725907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hopptarisznyarák 2014.09.24. 19:31:40

Anno én is csak videótékában találtam rá erre a filmre. Valóban meglepően jó volt.
Annak idején sokszor megnéztem.. aztán eltelt 15 év...és most újranézve már nem adnék rá 10 pontot. A vége picit szirupos.
Nálam a Életrevalók (Intouchables) francia film kiütött minden más filmet a férfibarátság témában.

ZON 2014.09.24. 19:44:58

@hopptarisznyarák: biztos nem láttad a "Teljes napfogyatkozást" :))

spinat 2014.09.24. 20:27:22

@ZON: na az az igazi férfibarártság :)

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.09.24. 21:30:33

@hopptarisznyarák: szerintem se olyan jó film, mint amilyen fejhajtás van előtte

jürgen baromartz 2014.09.24. 21:44:13

szerintem nagyon jó film, de hogy ez lenne a mozifilm-történelem legjobbja, az nevetséges gondolat.

sebi77 2014.09.24. 22:02:10

Nagyon jó ez a blog, le a kalappal! Ez a cikk is érdekes volt, főleg Darabont kitartása ill. a film sikerének ellentmondásos alakulása. Ami a filmet illeti, "világ legjobb filmje" túlzás, de mindenképp klasszikus.

Alick 2014.09.24. 22:14:33

Manapság ritkán lehet ilyen jól összerakott mesterművel találkozni.

jamboox 2014.09.24. 22:17:23

@sebi77: Darabont kitartásához csak annyit, hogy a neki felkínált 3 millió dollár akkor a legtöbb volt, amit forgatókönyvért kínáltak. (Joe Esterhas-al megosztva az Elemi ösztönért).
Emlékeim szerint a film már 2008 előtt is a vezette az Imdb250-et.

T mint T 2014.09.24. 22:37:10

No letemre meg tudtam nezni egy borton-mozit. Ezert 9 ponttal jutalmaznam :-)

roka 2014.09.24. 22:43:36

Elég időtállónak tűnik ez a film, nem véletlenül vezeti évek óta Imdb-t. Nekem egyik kedvenc filmem. Az se semmi, hogy a 100 oldalnyi forgatókönyvből egy ilyen hosszú filmet sikerült készíteni 142 perc. Gratula a poszt írójának!

Mérges 1234 2014.09.24. 23:20:00

Szerintem is jó, de mondjuk csak 9-re.

Bár nem tudom mi a tíz, de ez még nem.

alex4 2014.09.25. 00:59:56

Szvsz, nem véletlenül állaz imdb lista élén. Én a tévében láttam először, de akármilyen késő is volt, nem tudtam nem végignézni...

EzVan:) 2014.09.25. 11:36:09

@hopptarisznyarák: az a film HATALMAS!

De szerintem mindkettő tizes. Az amcsi film azért operál a kicsit több giccsel, rájátszással, ami európainak kicsit sok.
Az Életrevalók finomabban hat a lélekre, de ott is érzed, hogy happy end lesz. Egyébként az lehet, hogy valós sztori? Megtaláltam az eredeti bemutatót, de nem értek rendesen franciául, ott egy kerekesszékes hapi van a két főszereplővel.

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.09.25. 11:45:28

@EzVan:): Volt már szó a blogon az Életrevalók igaz történetéről, itt a link: ajemdibi.blog.hu/2013/03/27/mi_is_igaz_belole_eletrevalok

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2014.09.25. 11:50:23

@josérodrigez: Eddig nem is tudtam, hogy van egyáltalán bármi valóságalapja. Viszont nagyon tetszett.

nandras01 2014.09.27. 13:52:13

"azóta minden idők legjobb filmjévé avanzsáló..."
nem rossz film, de azért kikiáltani minden idők legjobbjává erősen barokkos túlzás.
egy valamit mindenképpen a javára kell írni: azon kevés filmek egyike, amelyikben morgan freeman nem csak ott van, hanem játszik is.
amúgy meg egy nyáltenger, ahol mindenki hozza a kötelezőt- a rossz velejéig romlott, a jóról szinte csak az angyalszárnyak hiányoznak és szorgalmasan felmondja a leckét, ahol szerepel minden, ami csak egy börtönfilm kelléke.
ha már "minden idők", akkor leginkább a minden idők legtúlértékeltebb alkotása címet érdemli ki.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2014.11.27. 18:59:43

Pedig kurva jo film. Anno a bemutato heten lattam a Taban moziban. Leesett az alam. A besorolasarol, az szerintetek rendben van, hogy az Interstellar 8.3-on all, csak, mert uj, annak ellenere, hogy egy borzalmasan szar film:? A lebego jegfelhoivel, meg a real time galaxisokon ativelo keses nelkul megerkezo uzeneteivel es az unalmas koltseghatekony jeges bolygoival>>> Ahhoz kepest a Shawshank egy ponttal tobb.... Szoval szerintem a Remeny rabjai pont nem tulertekelt mozi, tokeletes mestermu!

webvandor 2015.08.27. 20:09:41

10-est adtam. Jó kis délutánt-estét szerzett nekem. Természetesen sok-sok filmre adnék ugyanennyit, hosszú lenne felsorolni, de ez a film is megérdemli. Főként, hogy egy makacs magyar keze alaposan benne van ebben a filmben.
süti beállítások módosítása