Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

40 érdekesség a 20 éves Ponyvaregényről

2014. július 07. - GGZs

 item16.rendition.slideshowWideHorizontal.pulp-fiction-ss17.png

 

 

1994. május 12.-én, a Cannes-i Filmfesztiválon láthatták először a nézők minden idők egyik legjobb filmjét, amit aztán a Clint Eastwood vezette zsűri a legjobbnak választott és Arany Pálmával díjazott. Quentin Tarantino nevét ezután sokunk a valaha élt legnagyobb író-rendezők közé sorolta, aki egyedi stílusával új színt hozott a filmgyártásba és akit azóta is rengetegen próbáltak utánozni inkább kevesebb, mint több sikerrel. A Ponyvaregény története, karakterei és dialógusai pedig még nagyon sokáig hivatkozási pontként fognak szolgálni a filmkedvelők körében.

 

Az alábbiakban rengeteg érdekességgel, ténnyel, idézettel és képpel elevenítjük fel az első független filmet, ami több, mint 200 millió dollárt hozott.

Black-Mask-Pulp.jpg

1.  A Ponyvaregény munkacíme Black Mask volt, ami az azonos című, Tarantino-t inspiráló ponyvamagazinra utalt volna.

 

 

95-pulp-fiction-cast-49d338b3-sz500x651-animate.jpg

2.  A 8 millió dolláros költségvetésből ötöt a szereplők gázsija tett ki. 

Egyébként ha hiszitek, ha nem, minden szereplő egyforma gázsit kapott, heti 20 ezer dollárt. John Travolta például hét hétig forgatott, így 140 ezer dollárt kapott, ami nagyjából elég volt neki arra, hogy kifizesse a szobáját a Four Seasons Hotel-ben, ahol a forgatás alatt lakott. Persze azért nem kell sajnálni őket, az összes nagyobb név részesedést kapott a film bevételeiből.

 

pulp-ddl.jpg

3.  Daniel Day-Lewis szerette volna eljátszani Vincent Vegát, Tarantino ellenben nem szerette volna, ha ő játssza.

 

 

tumblr_mfzkrqOjUp1qbsjqno1_500.jpg

4. Mickey Rourke, Matt Dillon és Sylvester Stallone is szóba került Butch karakterével kapcsolatban, amit végül Bruce Willis kapott, ami teljesen érthető, hiszen szükségük volt egy igazi, menő A-listás sztárra, és bizony Willis karrierje csúcsán volt ekkoriban.

 

 

pulpfictionbg1.jpg

5. Michelle Pfeiffer, Daryl Hannah, Meg Ryan, Joan Cusack és Isabella Rossellini voltak a fő esélyesek Mia Wallace szerepére, amit végül is Uma Thurman kapott, így a szipus jeleneteknél ő szívhatott fel cukrot az orrába drog helyett.

item4.rendition.slideshowWideHorizontal.pulp-fiction-ss05.png

 

 

1362633560_pulpfiction3.jpg

6. Johnny Depp és Christian Slater is lehetett volna Tökfej Tim Roth helyett.

 

malibu.png

7. A filmben Vincent Vega (John Travolta) által hajtott 1964-es vörös Chevrolet Malibu Quentin Tarantino saját, a mindennapokban használt autója volt.

 

8.  Az autót a forgatás alatt ellopták, 2013 áprilisában azonban jó állapotban előkerült.

 

Roger-Avary.jpg

9.  A Ponyvaregény forgatókönyvének megírásába QT és Roger Avary közösen fogott bele.

 

 

item3.rendition.slideshowWideHorizontal.pulp-fiction-ss04.png10. Az első szorit - tehát amiben Vincent elviszi egy vacsorára a főnöke feleségét -  Quentin találta ki, a második sztorit, ami Butch-ról, a bokszolóról szól pedig Avary.

Azt tervezték, hogy kerítenek hozzá egy harmadik írót, aki a harmadik sztorit megírja. Aztán ebből nem lett semmi, így Tarantino írta meg azt is.

 

 

 

fuck.gif

11. A „fuck” szó 265 alkalommal hangzik el.

 

 

Pulp-Fiction-9.jpg

12. Bruce Willis összesen tizennyolc napot dolgozott a filmen.

 

wallacék.jpg

13. Marcellus Wallace és felesége, Mia egyetlenegyszer sem szól egymáshoz.

 

14. A hírhedt táncjelenet Fellini 8 és ½ – jéből ered. A videóban 0:55-től.

 

 

 

redesign_pulp_fiction_by_raicas.jpg

15. A Cannes-i Filmfesztivál 1994-es zsűrijében Eastwood mellett többek között Catherine Deneuve és Lalo Schifrin zeneszerző is helyet foglalt.

 

 

fond_pulp_04.jpeg

16. "Az igaz ember járta ösvényt mindkét oldalról szegélyezi az önző emberek igazságtalansága és a gonoszok zsarnoksága. Áldott legyen az, ki az irgalmasság és a jóakarat nevében átvezeti gyöngéket a sötétség völgyén, mert ő valóban testvérének őrizője és az elveszett gyermekek meglelője. Én pedig lesújtok majd tereád hatalmas bosszúval és rettentő haraggal, és amazokra is, akik testvéreim ármányos elpusztítására törnek, és majd megtudjátok, hogy az én nevem az Úr, amikor szörnyű bosszúm lesújt rátok!"

 

Pulp-Fiction-30.jpg

17.  Az Ezékiel 25:17 valójában nincs benne a Bibliában, illetve nem olyan formában található meg benne, mint ahogy a filmben elhangzott.

 

angie_dickinson_1974_06_14.jpg

18.  A főcímnél használt betűtípus és szín a Policewoman (1974) című sorozatból való.

 

Hard-Cover-Modesty-Blaise-Novel.jpg

19.  John Travolta a Modesty Blaise című regényt olvassa a vécén.

 

mb_reclined.jpg

20. A regényt Peter O'Donnel saját, 1963-ban induló képregényéből írta.

 

tumblr_l4madutzgL1qb47peo1_500.png

21.  Uma Thurman a film nagy részében mezítláb látható.

 

16513-dXhA.jpeg

22.  Jules „Bad Mother Fucker” tárcája igazából Tarantino saját pénztárcája.

 

193wmk.jpg

23.  A Lincoln Center -beli bemutatón Mia adrenalinlöketes jeleneténél egy férfi a látottak miatt rosszul lett és elájult. A vetítés húsz percre leállt, amíg a srác rendbe jött.

 

tumblr_m7segfEjYr1ru78e5o1_500.png

24. Tarantino így summázta a történteket: „Ezek szerint jó munkát végeztünk, a jelenet működött."

 

tarantino-pajamas.jpg

 

25.  QT-ra jellemzően ez a mondat sem tőle származik eredetileg, hanem Spielbergtől, aki állítólag akkor mondta ezt, mikor a Cápa bemutatóján egy ember szívrohamot kapott és meghalt.

 

carscene.gif

26. Butch és Marcellus piros lámpás jelenete Hitchcock Psycho-ját idézi, ahol Janet Leigh áll meg autójával, majd szintén átvert főnöke megy el előtte.

 

marion_subjective_car_boss_1.jpg

 

pulp_fiction1170.jpg

 

27.  Hogy mi volt az aktatáskában? Tarantino nyilatkozata szerint először azt találták ki Averyvel, hogy gyémántok lesznek, aztán ezt az ideát elvetették, majd nem volt ötletük, hogy mit lehetne beletenni, ezért inkább a nézőkre bízták ennek eldöntését.

 

28.  A zár kódja:

movie-macguffins.jpg

 

pulp_fiction1480.jpg

29. A Jack Rabbit Slim's külső felvételei egy lezárt bowling-pályánál készültek, amit a saját neonfényeikkel díszítettek fel.

 

 

42b716f350775ccca605875652feba05-d5feupa.jpg

30.  "Olyan, mintha a francia új-hullám(Godard, Truffaut, Melville) készítene egy amerikai krimit, ami a spagetti westernekkel és a hetvenes évek blaxplotation-jeivel keveredne."- filmmeghatározás QT-től.

 

31.  A forgatókönyvben Jules és Vincent első megjelenésükkor a fekete öltönyükön kívül még hosszú, zöld kabátokat is viselnek.

 

dance_1.gif

32.  A táncjelenet felvételei közben Tarantino a kamerák mögött hasonló mozdulatokkal ropta a zenére, mint Travolta és Uma Thurman.

dance2.gif

 

 

item1.rendition.slideshowWideVertical.pulp-fiction-ss02.png

33.  A sajtos Royale-elmélkedés az eredeti szkriptben, Brett halála előtt.

 

keitel.png

34. Mr. Wolf, a takarító szerepét Quentin Harvey Keitelnek írta.

 

plummer.png

35.  A Nyuszimuszit játszó Amanda Plummer már a forgatáson érezte, hogy egy különleges klasszikus válik abból, amit készítenek. Egyébként az életben nagyon jó barátok Tim Roth-tal.

 

o-PULP-FICTION-CANNES-1994-facebook.jpg

36.  A produkcióhoz Harvey Keitel szerezte meg Bruce Willist, méghozzá pofonegyszerűen. Fogta magát és a Ponyvaregény forgatókönyvével átsétált a szomszédba Brucehoz, aki azt elolvasva benne akart lenni a filmben.

 

chen.png

37.  A nő, akiről senki se beszél. Linda Chen volt az, aki kijavította Quentin helyesírását, majd begépelte a szkriptet és akit hálából a rendező film egyik hivatalos fotósaként alkalmazott.

 

pf.png

38.  Az eredeti forgatókönyv.

 

 

39. QT Samuel L. Jacksonnak írta Jules karakterét, azonban a meghallgatások kezdetekor Paul Calderont is behívták Jules szerepére. Samuel mocskosul berágott, mikor ezt megtudta. Harvey Weinstein tanácsára azonnal repülőre ült New Yorkban és meg sem állt Los Angelisig. Az úton egész végig a szerepet tanulmányozta, miközben egy falatot sem evett, így kopogó szemmel érkezett az Angyalok Városába. Taxiba pattant és a meghallgatásra indult. Menet közben megállt venni egy burgert meg egy kólát, amit viszont már nem tudott elfogyasztani érkezése előtt, így a kólát és a burgert a kezében tartva viharzott be Tarantinoék elé, és villámokat szóró tekintetének kíséretében úgy lebaszta őket, hogy csak nyekkentek. Mint később Lawrence Bender producer mesélte, mindannyian maguk alá csokiztak tőle, ugyanakkor Jules karakterét is meglátták benne, így megnyugtatták, hogy övé a szerep.

 

 

tumblr_l7wxcbMNku1qckbtho1_500.jpg

40. Christopher Walken négyperces „Óra-monológját” egy nap alatt vették fel. Az elhúzódó felvétel alatt a fiatal Butch-ot alakító gyerekszínész elálmosodott, így Walken javarészt csak a kameráknak mondta a szövegét. A felvétel alatt egy régi színházi trükköt használt - nevezetesen citromba harapott-, ami megfelelő nyálmennyiséget biztosított számára a beszéd alatt.

 

 pulp_fiction_quentin_tarantino_20th_Anniversary_tribute_art_by_federico_mancosu_1200x1200_1.png

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr616156613

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mdavid89 · http://iranynewyork.hu 2014.07.08. 19:46:32

Ez a film úgy tökéletes, ahogy van. Érdekes infók, köszi érte!

szempontpuska 2014.07.08. 20:33:32

blogunk névadója!
:-)

Kövesdy 2014.07.08. 21:35:42

igazi hiánypótló írás. hálás köszönet érte!!!

saliati 2014.07.08. 22:35:00

Én úgy tudom, a táskában Wallace lelke van. A táskából ragyogó fény tör elő, mikor kinyitják, és Wallace tarkóján van egy ragtapasz. Ott távozott a lelke... :)

Csokonai Vitéz Műhely 2014.07.08. 22:54:46

Remek poszt.
Egyszer Tarantino azt mondta, hogy a fület és a gyémántokat a Reservoir Dogs-ból tervezte betenni a táskába, de aztán hagyta a francba, és inkább ezzel a kis rejtéllyel tiszteleg Robert Aldrich féle Kiss Me Deadly-nek. Ami amúgy egy elképesztően jó film.

elgigante70 2014.07.09. 00:54:52

néha úgy érzem, hogy a világ eddigi filmtermése egy óriási halmaz, és a ponyvaregény valahol ott kering körülötte.

janoszeged 2014.07.09. 11:46:28

Szegeden egy kis moziban amatőrök-színészek szóról-szóra eljátszották.2x láttam, remek volt!

Mr. Rocketfinger 2014.07.09. 12:00:04

@saliati: én is ezt hallottam valahol. ezért érdekes Vincent és Pumpkin arca amikor kinyitják a táskát és belenéznek.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.07.09. 12:50:44

érdekes poszt volt, még úgy is, hogy a javát tudtam.

afropöcs #8=======Đ ~ ~ ~ 2014.07.09. 13:27:51

egyértelműen klasszikus, azt látjátok, hogy Jules jogsija is 060606-án jár le? LOL.

egyszeri aggyal mi nem misztifikáltuk túl, szerintünk csak az arany fénylik úgy, tehát az van a tatyóban.

Gunsmoke 2014.07.09. 21:22:33

Jééé!!! A 17-est tőlem idézted és valószínűleg a kritikustömegen olvastad (pedig elég hülyén fogalmaztam akkor meg). Most kicsit megtisztelve érzem magam:)
Egyébként még azzal kiegészíteném, hogy az Ezekiel szövegét nem is a Biblia inspirálta, ami (ha jól emlékszem) egy kétmondatos szöveg, hanem Sonny Chiba (Tarantino nagy rajongója) egyik filmje a Karate Kiba vagy ismertebb nevén a The Bodyguard (1976) aminek az elején szinte mondatról-mondatra elhangzik az idézet:
www.youtube.com/watch?v=8LYT4JC2dd4&feature=kp

Egyébként nincs az a fórum, amin fel lehetne sorolni a teljesség hiánya nélkül a filmhez kapcsolódó érdekességeket, a fantázia márkaneveken és crossovereken át a különböző homage-ekig. A magam részéről már többször is elkezdtem összeírni, de nincs könnyű dolgom vele, pedig most is több száz trivia zúg a fejemben.

Ha szeretnéd egyszer szívesen besegítek írni egy érdekességek vol.2-t.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2014.07.09. 22:03:48

fain kis írás. örvendek, hogy rátaláltam a blogra

Darkcomet 2014.07.13. 14:53:50

Én úgy tudtam, hogy a táncos jelenetet Godard 1964-es, Bande a part (Band of Outsiders) című filmjéből vette át.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.07.13. 17:31:11

szerintem mickey rourke akár jó is lehetett volna a szerepre

2014.07.13. 20:44:13

Azt se felejtsük el, hogy tarantino filmjeiben a nők azért vannak állandóan mezítláb és azért vannak a hosszú snittek gyakran gusztustalan lábfejekről, mert a rendező egy perverz lábfetisiszta, és a nézőktől is elvárja, hogy azok legyenek. Pár éve egy kurva kipakolt erről a bulvárnak, de a probléma anélkül is nyilvánvaló volt.

Konyvtaroslany 2014.07.14. 13:41:25

Szeretném egyszer kronológiailag helyes sorrendben megnézni a Ponyvaregényt. Felajánlok egy 24-es karton sört annak, aki megvágná nekem. (Magyar nyelvűt!)

(Már úgy értem, hogy magyar nyelven nézném meg, nem a jutalom-sör lenne magyar nyelvű...)

:-)

2014.07.14. 22:41:11

@Konyvtaroslany: A legnagyobb merénylet, amit egy ilyen film ellen el lehet követni, hogy szinkronosan nézed. Tanulj angolul a sörözés helyett, jobban jársz.

vittore 2014.07.18. 11:18:25

@retrovírus: "A legnagyobb merénylet, amit egy ilyen film ellen el lehet követni, hogy szinkronosan nézed. Tanulj angolul a sörözés helyett, jobban jársz." Na ettől a szövegtől mindíg hányok. Gondolom, mi pórnép akik nem, vagy nem nagyon beszélünk angolul, nem is értékelhetjük annyira a filmet. Bezzeg a kiválasztottak! Na ők lehetnek csak igazi bennfentes rajongók, hiszen csak ők értik igazán a filmet.

roqfort 2014.11.21. 09:40:04

A fordítást nem tudom ki csinálta, de szerintem jó munka. Kifejezetten karcos és szellemes magyarul is. Az itt leírt sztorik közül pedig s Samule L Jackson válogatásáról szóló nem hangzik valami hitelesen. Egyébként nagyon tetszett az írás.
süti beállítások módosítása