Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Penge- trilógia

2013. március 06. - GGZs

11346356_ori (255x400).jpgjimbrown (136x200).jpgbackground (400x395).jpg342911-48536-blade_super (400x356).jpgPenge karaktere a hetvenes években keletkezett, először 1973 júliusában tűnt fel, mint mellékszereplő a The Tomb of Dracula című képregény tizedik számában. Két alkotója az író Marv Wolfman és a rajzoló Gene Colan, akik az akkoriban nagy népszerűségnek örvendő mozis sorozat, a Shaft afroamerikai főhősének hatására alkották meg Blade-et, a vámpírvadászt. Legfőbb vonásait az akkori NFL-szupersztár rögbi-játékos, később színész Jim Brown(első két kép) inspirálta. Arca talán a Minden héten háborúból lehet ismerős, ahol Al Pacino marcona segédedzőjét alakította.Eredettörténete szerint Penge Eric Brooks néven jött a világra Londonban, 1929-ben. Anyja  prostituáltként kereste meg a napi betevőt Madame Vanity bordélyában, a születéskor fellépő komplikációk során segítségül hívott orvos, Deacon Frost nem bizonyult jó választásnak, a vérét szívat az anyának miközben az belehalt a szülésbe. Az esemény hatására a kis Eric jelentős képességekre tett szert,rendelkezik az összes vámpírképességgel,ugyanakkor nincs vérszomja, lassabban öregszik, immunis a vámpírokra és megérzi a természetfeletti lényeket.Madame Vanity gondoskodik a csecsemőről. Kilenc évesen a suliból hazafele Eric segít egy öregembernek, akire három vámpír támadt rá. Az öreg neve Jamal Afari dzsessz-trombitás és vámpírvadász, aki dzsesszre és harcra tanítja a fiút, aki így válik remek harcművésszé, atlétává és a kések és tőrök szakértőjévé. A magától elszállt Penge összetűzésbe kerül egy az eddigieknél sokkal erősebb vámpírral,mint akikkel eddig találkozott, vereséget szenved tőle és elveszíti szerelmét, Glory-t is. Ezután elszántabb lesz, mint valaha és az egész életét a vámpírok likvidálásának szenteli. Wolfman egy időre parkolópályára tette hősünket, saját bevallása szerint nem volt még elég mély a karakter,olyan tipikus Marvel-néger volt. Penge karaktere '74-ben kapott első önálló kalandot, a fekete-fehér Vampire Tales nyolcadik számában tizenegy oldalon keresztül bontakoztatták ki kedvenc vámpírölőnk történetét, később az X-men legmeghatározóbb írója(Chris Claremont) is szállított vele sztorit, aztán egészen a kilencvenes évek elejéig kellett várni, hogy újra feltűnjön a Fényjáró. 92-ben jött el ez az időpont, a Ghost Rider 28. számában, újra mint mellékszereplő, aztán megint kapott pár önállló sztorit, míg végül 1994 júliusában megjelent az első színes képregény a főszereplésével, aminek most először ő volt a névadója is, ami pedig nem volt más, mint Blade: The Vampire Hunter. A tíz részes sorozat után nem ment a süllyesztőbe, azóta is szerepel kisebb-nagyobb szerepekben a Marvel képregények hasábjain. A filmekben fontos és közkedvelt karakter, Whistler egy 1994-es Pókember rajzfilmben tűnt fel, az őt akkor kitaláló David S. Goyer magával hozta a fegyverkészítő karakterét a filmbe is, valamint a sikerére való tekintettel a Marvel Univerzum szerves részévé vált.

 

 1998-ban műfajmegújító akciófilm került a vászonra, ami alapjaiban határozta meg az utána következő évek hasonló produkcióit, újító technikai megoldásait egy évvel rá a Mátrixban járatták csúcsra, azonban nem szabad elfelejteni, hogy először Penge történetében ötvözték a CGI-t az ázsiai kötélenrángatós effektusokkal.

blade7.jpg

Egy nő által megbabonázott férfi egy eldugott klubba érkezik, ahol azonban habparti helyett vérpartit tartanak, a vendégek többsége ugyanis vámpír. Ekkor színre lép Blade, a rettegett vámpírvadász és a túlvilágra küldi a vérszívók többségét, azonban megzavarja őt a rátörő rendőrség(itt cameo-zot volna Stan Lee,de jelenetét kivágták), így az egyik felgyújtott vámpír hullaházba kerül, ahol megharap egy doktornőt, Penge megmenti őt az átváltozástól egy szérummal, a dokinő ezután Penge és mentora, Whistler segítségére lesz, hogy megtalálják Deacon Frostot, aki uralkodni akar az emberiség felett, valamint szakértőként megpróbál segíteni hősünk egyre nehezebben kordában tartható vérszomján.

blade18 (584x277).jpg

Nem, nem tökéletes film a Penge, de akkorát ütött a látványvilágával, a metafizikus harckoreográfiáival, a nyomasztó atmoszférájával, merész zenéjével, hogy máig megkerülhetetlen és élvezhető mozi felejthetetlen jelenetekkel.

Wesley Snipes arra született, hogy eljátssza ezt a figurát, Stephen Dorff rosszfiúja nagyon erős, Kris Kristofferson Whistlere szintúgy, valamint a gyakorlatilag dialógus nélküli szőke ribanc vámpírcsaj és a Penge által folyamatosan összetört Quinn is megér egy misét.

A rendező Stephen Norrington előtte és utána se tudott sokat felmutatni a felemás Sean Connery-s A szövetségen túl, de mindenképp szeretném megköszönni neki ezt a mozit. Effektesként dolgozott egyébként két Alienen és az Őrült Stone szörnyén is.

Penge: 10/9.

 

 Folytatása következik....

Twilight-Blade.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr215113169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.13. 12:44:16

örülök, hogy nem csak nekem tetszik a figura. :)
süti beállítások módosítása