Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

10 éves a Batman: Kezdődik

2015. június 15. - GGZs

 batman-begins.jpg

Miért zuhanunk a mélybe? Hogy megtanuljunk kimászni belőle. 

Bizony, maga a filmes Batman-franchise is megtette ezt az utat. Az 1997-es Batman és Robin olyan mély csőbe húzta a Bob Kane és Bill Finger által kitalált Bőregeret, ahonnan sokáig úgy tűnt, hogy nincs visszaút. Joel Schumacher mellbimbó-mutogató denevérkalandja tökéletesen tiporta el a Tim Burton kezei alatt legendás moziikonná vált szuper-erő nélküli szuperhős nimbuszát és komolyan vehetőségét. Aztán 2002-ben a Warner fejesei bősz fejvakargatásba kezdtek, mikor látták, hogy a Sony legelső Pókembere mennyi pénzt hajtott fel. „Lehet, hogy újra kéne indítani a Batmant?”- gondolták, de ők se tudták, hogy pontosan hogyan. Számos filmkészítővel folytak tárgyalások, aztán találkoztak Christopher Nolannel, aki a bemutatott terveivel, meg állítólag egy, a saját garázsában összebarkácsolt purhab Bat-mobillal megnyerte magának a producereket. Az elkészült filmet a közönség és a kritikusok is szerették, a valaha volt egyik legnagyobb trilógiává dagadt, Nolan reális és földhözragadt látásmódját pedig azóta is majmolja Hollywood. Adódik a kérdés: mi ez akkor, ha nem filmtörténelmi mérföldkő?

Utazzunk hát az időben, vissza 2005-be és olvassunk át néhány Christopher Nolannel és Christian Bale-lel készült interjúrészletet, amik akkor készültek, amikor még ők se tudták, hogy mit tettek le az asztalra.

Christopher Nolan

 

 everything-batman-75-epic-images-in-honor-of-the-bat-batman-begins-batcave.jpeg

"2003-ban megneszeltem, hogy a Warner Bros. a Batman-franchise felélesztésére készül. Megkerestem hát őket, és elmeséltem nekik a saját denevérvíziómat. Engem leginkább a figura előélete izgatott, a kezdeteket szerettem volna elbeszélni, méghozzá elődeimnél jóval realisztikusabb stílusban - ahogyan képregényhősről még nem készített filmet senki. Olyan filmet álmodtam, mely gyermekkorom nagy műfajteremtő-elbeszélő klasszikusaira, aStar Warsra, az Indiana Jones-filmekre és a legjobb Bond-mozikra emlékeztet."

proto-batcave-behind-the-scenes-of-the-dark-knight-trilogy-the-pictures-you-haven-t-seen-jpeg-140890.jpg

"Ha az emberek megnézik, rögtön fel fog nekik tűnni, hogy a Batman: Kezdődik stilárisan szinte semmilyen rokonságot nem mutat a korábbi Batman-filmekkel. Ez a különbség nagyon szembetűnő, de hogy jobb-e a film ettől vagy rosszabb, nem tudnám megmondani. Mindenesetre más. Akik látták a korábbi filmjeimet, óvatos folytonosságra lehetnek figyelmesek a stílus, a mondanivaló és a boncolgatott téma területén, a Batman: Kezdődik ugyanakkor jóval regényesebb, szórakoztatóbb és helyenként izgalmasabb is az előző filmjeimnél. Korábbi munkáimhoz hasonlóan itt is az a kérdés foglalkoztat, hogyan válik egy kezdetben átlagos ember a bűnüldözés megszállottjává, hogyan képes valaki elviselni a közvetlen közelében burjánzó brutalitást és agressziót."

 

"Számomra azért Batman a legizgalmasabb szuperhős, mert mind közül ő a legemberibb. Olyan szuperember ő, akinek nincsenek természetfeletti képességei - hacsak Bruce Wayne hatalmas vagyonát nem soroljuk ide. Batman egy rendkívül jól (ki)képzett és igen elszánt figura, akit a sors tragikus fordulatai késztettek arra, hogy különleges igazságosztót, szuperembert faragjon önmagából."

"Csak ott használtunk CGI-t, ahol a történetmesélés szempontjából nélkülözhetetlennek bizonyult.

 

A forgatás során alapelvünk volt, hogy a lehető legkevesebb vizuális effekttel dolgozzunk, azaz megpróbáljuk a lehető legtöbb jelenetet trükkök nélkül felvenni. A számítógépet leginkább különböző technikai eszközök kiretusálásához használtuk, vagy éppen egyes elemek kiemeléséhez. Egyébként minden igaz, amit a vásznon látsz: a kaszkadőrmunka élesben ment, a díszletek egytől egyig felépültek."

"Az angliai Cardingtonban találtunk egy hatalmas hangárt, ahol felépíthettük a díszleteket. Olyan nagy térben dolgoztunk, ami legalább tízszer akkora, mint a Pinewood-beli 007-es stúdió, és körülbelül háromszor nagyobb a belmagassága a világ bármely stúdiójáénál.

 

Félelmetes volt. Készültek persze külső felvételek is, méghozzá Chicagóban, ahol gyermekként éltem. Amikor ugyanis elkezdtük a film látványterveinek elkészítését, Gotham Cityt különböző nagyvárosi részletekből raktuk össze: New York-i épületekből, tokiói autópályákból. Ekkor döbbentem rá, hogy én már láttam ezeket az elképzelt városrészeket, méghozzá Chicagóban, ahol nagyon készségesen fogadtak minket, és ahhoz is hozzájárultak, hogy a városközpont jelentős részét lezárjuk és helikopterekkel huszárkodjunk az épületek között."

"Megpróbáltunk egy nem túl jellegzetes várost létrehozni. Amit mindig szem előtt tartottunk, hogy ne olyan legyen, mint a korábbiak. "Ők már felépítették az 'art deco'-s Gotham City-t, akkor most mi jövünk valami modernnel." Na, ez az, amit el szerettünk volna kerülni. Olyan Gotham-et akartunk felépíteni, amely visszatükrözi a modern nagyváros változatos építészetét, azokat a korokat, amikor felhúzták ezeket az épületeket. A hely történetét kívántuk felidézni, valamiféle "kortárs érzülettel" egyetemben. Ahogy megközelítettük Batman terepét, az olyan, mintha New Yorkot túlhangsúlyoztuk volna, egy amerikai nagyvárost, vegyítve a világ számos pontjáról összehordott jellegzetességgel (például New York-ból, Chicagóból, Tokióból többszintes autópályák, egysínű vasút). Hong-Kong-ból emeltük át Kalhoon fallal körbevett városát. Lényegében tehát amit csináltunk, nem volt más, mint a különböző elemek összeillesztése, amely aztán azt az érzetet kelti, mintha az összes szocio- gazdasági faktort eltúloztuk volna, így Gotham egy modern amerikai nagyváros eltúlzott képmására emlékeztet."

 

"Az igazat megvallva, nem tudnék "grandiózusabbat" rendezni, mint a Batman film. Természetesen nagyon szeretnék ezen az ösvényen maradni, hiszen imádtam dolgozni rajta. De ugyan úgy, mint korábban, szívesen irányítanék "kisebb" produkciókat is. Azt hiszem, megvan ennek is, annak is az előnye."

"A lényeg az volt, hogy valami újat, eredetit csináljak. Egyébként a stúdió elvárásai között is ez szerepelt az első helyen. Ha nem így lett volna, akkor feltehetően nem szerződtetnek a mozihoz. Igen ritkán fordul elő ugyanis, hogy úgy irányíthatsz egy ikonnak számító karaktert, akit mellesleg egy stúdió "birtokol", sőt utasítást kapsz rá, hogy az más legyen mint a korábbiak. Ami az igazi vágyam volt, hogy valami olyat csináljak, amit még nem láthattunk. Egy szuperhős történetet realisztikus módon elmesélni, de mégis valahogy úgy, hogy az nem lép ki a saját maga teremtette keretek közül, elismeri a formát és a közeget, ahonnan az egész dolog ered."

bbnolan2.jpg

 

- Mennyire okozott nehézséget a különböző effektek koordinálása?

- A kihívás valójában nem is az enyém volt, hanem a kaszkadőrcsapaté és mindenki, aki testi épségét kockáztatta. Azt kell mondjam, hogy bámulatosan megoldották feladatukat. Akkor, amikor szinte minden létrehozható már a számítógép segítségével, ez kiemelkedő teljesítmény. Számomra az egész kérdés egyetlen dologban csúcsosodott ki, nem odafigyelni azokra a belülről érkező hangokra, hogy: "márpedig mindig felhasználhatod a vizuális effekteket. Ezt most itt elhagyhatod". Nagyon örülök, hogy sikerült betartani ezt a "szabályt", aminek igazából az utómunkálatoknál volt jelentősége, amikor a speciális effekteket beillesztettük a felvett anyag közé. Nem kellett sokat pepecselnünk, sőt, csomó időt nyertünk a tökéletesítésre. Nem vettünk fel mindent négyszer-ötször.

 

"A munkamódszerem "sine qua non-ja" lényegében annyi, hogy megpróbálni megadni nekik azt, amire szükségük van. A színészvezetés számomra azt jelenti, hogy figyelek, meghallgatom és reagálok a művészekre, valamint csakis annyiban avatkozom közbe, amit feltétlenül megkívánnak tőlem. Megpróbálom ezt a pontot felismerni. A Batman esetében fantasztikus gárdával dolgozhattam. Teljes mértékben tisztában voltak azzal, hogy mit kell csinálniuk. Ez hatalmas könnyebbséget jelentett, hiszen csomó más dolog miatt aggódtam. Egy ilyen fajsúlyos mozinál. Korábbi filmjeim esetében "szinte csak" a színészvezetésre koncentráltam. A Batman-nel ez megváltozott, annyi más feladatot is szem előtt kellett tartanom. Szerencsére ilyen kiváló színészekkel könnyű volt."

- Adott olyan utasítást Christian Bale-nek, hogy "szinte ne vegye figyelembe" a maszkot,

- Természetesen egy bizonyos mértékig igen, de igazából Christian nagyon speciális volt ebből a szempontból. Tudta mit akar. Számtalan elemet egyesített a karakterben, de csakis olyanokat, amik a képregényből eredeztethetőek.

 batman_begins_2005_background_wallpaper_for_desktop.jpg

- Következő képregény karakter, akihez "hozzá szeretne nyúlni"?

- Még nem tudom mi lesz a következő, de a testvérem dolgozik egy forgatókönyvön, ami egy képregényen, a The Exec-en alapul. Nagyon izgatottak vagyunk. De tényleg fogalmam sincs, hogy mi alapján fogok dönteni, majd csak lesz valahogy.

- Készen áll a folytatásra?

-Hát mi tagadás, nagyon élveztem a forgatást. Nyitott lennék, ez a válaszom, azzal a kiegészítéssel, hogy nem akarnék egyenesen fejest ugrani a dologba.

nolan_and_the_bat.jpg

- Ha visszatérhetne egy rész erejéig, lennének ötletek a folytatáshoz? Filmjének utolsó jelenetnél egészen úgy tűnik.

- Jól látja, de ez csak arra szolgált, hogy a közönség a látottak után feltegye magának a kérdést, hogyan tovább? Hiszen több lehetőség is van. Természetesen beszélgettünk arról, hogyan lehetne kiindulni a Batman: Kezdődikből a későbbiekben. De ugyanolyan súllyal esett latba, hogy a film saját magában is megálljon és nem szoruljon értelmezésre.

Christian Bale

 

- Hogyan készültél fel fizikailag?

- A forgatás előtt néhány hónappal már ideérkeztem, és pár hónapig az Államokban is edzettem előtte. Különféle harcművészeteket kellett megtanulnom, és találtunk egyet, amelyről még sohasem hallottam korábban. KFM-nek (Keysi Fighting Method) hívják, ez egy eléggé brutális harcművészeti ág, és nagyon látványos. Fitneszedzésen is részt vettem, és kötélfüggesztékek segítségével is gyakoroltam.

 

- Jól ismerted a Batman-történetet és a karaktereket?

- Hát, amikor gyerek voltam, nemigen olvastam képregényeket.

Bár láttam a tévésorozatot, nem keltette fel Batman az érdeklődésemet egészen négy-öt évvel ezelőttig, amikor valaki odaadta nekem a Batman Year One képregényt, ami új oldalát mutatta meg számomra a Denevérembernek. Ezután elolvastam másokat is, a The Long Halloween-t, a Dark Victory-t, és imádtam őket. Amikor megtudtam, hogy lesz ez a film, ráadásul ebből a szemszögből, nagyon izgatott lettem. Szóval ezeket a képregényeket használom alapnak.

- És hogyan lett újra kitalálva Batman?

- A szó szoros értelmében visszatérünk a gyökerekhez, és megválaszoljuk azt a kérdést, amit szerintem még senki se: Miért öltözik fel egy pasi úgy, mint egy denevér, portyázik a városban és próbál a bűn ellen harcolni? Az ilyen viselkedés elég bizarr. Nem tudom, hogyan magyarázzam meg, csak azt tudom mondani, hogy a film komolyan veszi ezt a történetet. Nem akarok hülyének tűnni azzal, hogy Batman komolyan vevéséről beszélek, de szerintem  a karakter és a sztori leginkább úgy élvezhető a nézők számára, ha belemerülnek, és tesznek azért, hogy tényleg higgyenek benne. Számomra olyan ez, mint egy modern mitológia. Persze fantasztikus, annak is kell lennie, és nem szabad elvenni ebből a fantasztikumból, de jobban fogod élvezni, ha tényleg hiszel benne.

 

- Érdekes lehet, hogy két különböző személyiséget alakítasz egy filmben.

- Igen, Batmant sokan skizofrénnek gondolják, de én egyáltalán nem így játszom őt. Neki rengeteg problémája van, de szerintem tisztában van a saját igényével arra, hogy létrehozza ezt a másik személyiséget, hogy levezethesse a dühét, és képes legyen függetleníteni a mindennapi életét a fájdalomtól, amit a szüleivel történtek óta érez.

Rájöttem, hogy ugyan voltak előzetes elképzeléseim arról, hogyan akarom játszani Batmant, mégis mikor először felvettem a jelmezt, utána úgy éreztem, már nincs választási lehetőségem. Ha felveszed a ruhát, utána már mindent vagy semmit alapon játszol ezzel a szereppel, mert nem vagy többé emberi lény.

- Minden szuperhősnek van gyenge pontja. Batmané micsoda?

- Batman esetében a gyenge pontok egyben a figura erősségei is. Az egyetlen ok, amiért bármit is tudunk róla, az, hogy meg tudta tartani elméjét abban a tiszta állapotban, amibe szülei halálának pillanatában került. Ez késztette próbálkozásra, és terelte a helyes útra egész életén keresztül, de ez egyben azt is jelenti, hogy túl sokat áldozott fel a személyes életéből. A másik gyenge pont az, hogy tulajdonképpen élvezi, amit csinál, és ez megijeszti őt. Amikor összever valakit, és csontok törnek, emlékeztetnie kell magát, hogy ne menjen túl messzire, ha nem akar olyanná válni, mint a bűnözők, akiket megvet.

0e084a8f34146f8d837433fa1e8d8b77.jpg

 Most már majdnem a felén túl vagyunk, de ez a leghosszabb munka, amivel valaha dolgom volt, és őszintén szólva már azt sem igazán tudom, milyen az élet a Batman-en kívül. Homályos, bizarr dolognak tűnik befejezni a forgatást. Természetesen számos hangsúlyos dolog volt. Emlékezetes volt fölhúzni a Batman-jelmezt, amit te is említettél. Izland is fantasztikus volt, a gyönyörű táj, a gleccserek, azok a helyek, ahol harcoltunk. Az első nap nagyszerű volt, egy köztem és Liam Neeson közti jelenettel kezdtük a forgatást egy fagyott tavon Izlandon, és a jég recsegett, ahogy mozogtunk rajta. Délutánra az egész megolvadt, és nagyon veszélyessé vált ott tartózkodni. A következő nap már egyáltalán nem is tudtunk ott forgatni.

 

- Le tudnád írni, milyen volt a munkakapcsolatod Christopher Nolannel?

- Életkor dolgában nem állunk messze egymástól, csak néhány évvel idősebb nálam, de úgy érzem, sokkal érettebb, mint én. És ez nagyon jó dolog, amikor irányításért fordulok hozzá. Nagyon szerettem az Álmatlanság-ot meg a Mementó-t, ezért jó jelnek fogtam fel, hogy ő csinálja ezt a filmet. A forgatás előtt sok időnk volt beszélgetni és kidolgozni a látásmódunkat.

batman-begins-christian-bale-christopher-nolan-michael-caine.jpg

Azokkal a rendezőkkel, akikkel jól kijövök, később már nem szeretek túl sokat beszélgetni. Szerintem megöli a filmet vagy a jelenetet, ha agyonbeszéljük. Meg kell lennie közöttünk annak a kissé misztikus megértésnek, amit nem kell elemezni. Ha az nincs meg, a munka nagyon nehézzé válik, de közöttünk határozottan megvolt.

 

Köszönet nekik: origo.hu, est.hu, kultura.hu, est.hu. A linkek alatt még többet olvashatsz az interjúkból.

batman-slap-header.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr847546394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2015.06.16. 12:24:52

Érdekes így évek múlva olvasni egy egy interjút.
süti beállítások módosítása