Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

40 éves kamu: A texasi láncfűrészes mészárlás igaz története

2014. október 03. - GGZs

Sawyer_2.jpg

Mármint a forgatásának igaz története, mert a filmnek annyi valóságtartalma van, mint a Barátok közt ma esti részének. Az egész sztori csupán a két író, Kim Henkel és Tobe Hooper agyszüleménye, akik az elmebeteg Ed Gein tetteiből(tudjátok a fickó, aki halottakból készített bútorokat meg egyéb háztartási cikkeket) és egy áruház barkácsrészlegén tett látogatásból inspirálódtak, az ötletükből pedig megcsinálták minden idők egyik legkultikusabb horrorfilmjét, aminek kultuszához az a tény is hozzájárult, hogy a mozi elejére olyan prológot biggyesztettek a kis huncutok, hogy a cselekmény egy 1973. augusztus. 18.-án történt valós eseményt mutat be, ami már csak azért sem lehet igaz, mert a forgatás már 1973. augusztus 14.-én befejeződött.

 

Ha esetleg most húznád a szád, akkor ne tedd, az alábbi cikkben a fent olvasottak ellenére mégis szó lesz emberi csontvázakról, illegális marihuána-ültetvényről, rothadó húsról, és még igazi vér is fog folyni, méghozzá sok, szóval horror-rajongóknak kötelező.

 texas_chainsaw_massacre_1_poster_08.jpg

 A texasi láncfűrészes mészárlás úgy néz ki, mintha valaki ellopott volna egy kamerát, aztán nekikezdett volna embereket ölni. Olyan nyers, vadállati energiákkal van tele, amit előtte még sehol se láttam. Az egész kicsit sem finomkodó, egyáltalán nem az. Összeszartam tőle magam.

 

A fenti nyilatkozat az egyik legnagyobb horrorguru, Wes Craven véleménye, akinek olyan horror-alapvetéseket köszönhetünk, mint az eredeti Sziklák szeme vagy a Rémálom az Elm utcában és a Sikoly-széria. Az öreg Wesnek igaza van, ennek a filmnek minden képkockája valóságosnak hat, így nem csoda, hogy az emberek bekajálták az elején látott/hallott, egyébként kamu igaz-történet szöveget. Gondolom a mai nézők számára már kicsit megfáradt, lassú, ezért nem olyan letaglózó élmény a nézése, de azt azért senki nem vitathatja, hogy ez akkoriban felért egy lórúgással. Valóságosnak pedig azért tűnnek a látottak, mert a stáb fogta magát és valóban elment Texas egyik elhagyatott porfészkébe, és minimál-költségvetéssel, mondhatni gerillamódszerekkel, a stúdióvilágtól távol vették fel az egészet, amit csak tetéz a tény, miszerint olyan, javarészt amatőr színészeket válogattak össze, akiket egyrészt nem ismerhettek nagyon a nézők, másrészt mind olyan arc volt, akik sehol nem nyerhettek szépségversenyt és nem is nagyon indulhattak rajta. A képeket pedig csak sokkolóbbá teszi az a zenei aláfestés, amihez egy vágóhídon, a levágandó állatok hallószögéből felvett rémisztő hangokkal egészítettek ki. 

Na de pokolba az elemezgetéssel, jöjjenek a forgatás legérdekesebb részletei!

 

Tobe Hooper a díszletben.

Tobe Hooper egy áruház zsúfolt barkácsrészlegén álldogált, mikor egy láncfűrészt megpillantva hirtelen a fejébe jutott az ötlet a filmről.

John Larroquette mondta fel a film bevezetőszövegét. Elmondása szerint egy joint volt a fizetsége.

05-van.png

A filmben látható furgont nem vették vagy bérelték, hanem egész egyszerűen elkérték a hangfelvételekért felelős Ted Nicolaoutól.

vlcsnap-2014-10-03-19h20m57s165.png

A Sawyer-házban látható csontváz-lámpa egy igazi csontvázból készült, ugyanis sokkal olcsóbb volt Indiából rendelni egyet, mint venni egy műanyagot.

vlcsnap-2014-10-03-19h21m17s141.png

 JUST-DONT..jpg

Sawyerék házát nem építették, hanem egy családtól bérelték a forgatás idejére. A poén az az, hogy a kis família nem költözött ki onnan, hanem a felvételek alatt is ott éltek.

 

 8940e5f457057fe2dafc14822562d5f1.jpg

A forgatás alatt a stáb egy marihuána-ültetvényt talált az egyik szomszédos birtokon. Berezeltek, arra gondoltak, hogy bajba kerülhetnek miatta, ha valami hatóság a forgatásra kilátogatva rábukkan, még azt mondják, hogy az övéké, ezért a bajt megelőzendő telefonáltak a helyi sheriffnek, aki még arra se méltatta az egészet, hogy kimenjen szétnézni.

Texas_Chain_Saw_Massacre.jpg

Van az a jelenet, mikor Pamet Bőrpofa felakasztja egy húskampóra. Nos, ezt úgy vették fel, hogy a Pamet játszó színésznőre, Teri McMinnre egy nejlon-kötélt fontak a ruhája alá, és annak a vége lett felakasztva. Azzal viszont nem számoltak, hogy a lába között átfűzött fonat baromira fog vágni, mikor a színésznő teljes súlyát tartja, így Teri bizony azon a felvételen nem játssza, hogy micsoda kín, ami vele történik, hanem tényleg fájdalmában ordít.

 Pams-Teri-McMinn-painful-hanging-on-a-meat-hook-The-Texas-Chain-Saw-Massacre-Movie-1974.jpg

John Dugan játszotta Nagyapát, akinek elsőre annyira tele lett a töke a hosszú, több, mint öt órát felölelő sminkelési és elmaszkírozási procedúrával, hogy azt mondta a rendező Tobe Hoopernek, hogy vagy most felveszik az összes felvételt, amiben szerepel, vagy kereshetnek egy másik színészt, aki hajlandó ezt végigcsinálni többször is, mert ő bizony soha az életben nem fogja még egyszer végigülni.

post_49339_20110610010415.jpg

84a6fde1e581b360fd193b793f32824c.jpg

Készül a Nagyapa.

tcm_dinner.jpg

Hooperék belementek, így addig forgatták a hírhedt vacsora-jelenetet, míg mindent fel nem vettek. Tehát 36 órán keresztül egyfolytában dolgoztak. A nyári hőség(35-40 fok) ez idő alatt rendesen kicsinálta a stábot, alig mozdult a levegő, és a vacsorára felszolgált ételek is hamar romlásnak indultak, így gyakorlatilag folyamatos dögszagban dolgoztak, amit csak tetőzött a stáb állott izzadtságszagának orrfacsaró bűze.

 i-have-this-knife.jpg

Az őrült stoppost alakító Edwin Neal így emlékszik erre: Az életem legrosszabb élménye volt, mikor ezt filmeztük, pedig én szolgáltam Vietnamban, ahol megpróbáltak megölni, szóval el tudjátok képzelni ez milyen szörnyű volt.

sjff_01_img0487.jpg

Mikor Marilyn Burns Sallyként menekül a sűrű faágak között Bőrpofa elől, néhány gally nagyon csúnyán megvágta, így bizony a ruháján látható vér egy része valódi.

texas-chainsaw-massacre-1.jpg

 

Ugyanakkor a vacsora-jelenet felvételénél ő kérte, hogy a Bőrpofát életre keltő Gunnar Hansen valóban megvágja az ujját. Gunnarnak problémái adódtak a kés mögé rejtett hamis vért pumpáló fittyfenével, ezért sokadjára se tudták felvenni az ujjvágást. A szünetben Marilyn szólt Gunnarnak, hogy ne szóljanak senkinek és vágja el az ujját igaziból, aztán haladjanak tovább, mert már baromira ki van az egésztől.

62de1a87f2db69a7908bd4f60a053185.jpg

 Edward Neal és Marilyn Burns a filmben.622x350.jpg

Edward Neal és Marilyn Burns a fenti jelenet forgatásakor.

Mikor Tobe Hooper először találkozott a nagydarab, 193 centi magas Gunnar Hansennel, már tudta, hogy Bőrpofát csak ő játszhatja.

hansen.jpg

 

Az izlandi Gunnar vállalta, és továbbfejlesztette a karaktert, ő találta ki, hogy szellemileg visszamaradott legyen és beszélni se tudjon rendesen. A hiteles megformálás érdekében pedig egy mentális kihívásokkal küszködőket ellátó otthonban töltött pár napot, így elsajátítva mozgásukat és beszédstílusukat.

200-3-horror-trivia-40th-anniversary-of-the-texas-chainsaw-massacre.gif

Gunnar borzasztó csúnya fogprotézist viselt a maszk alatt, amit a saját fogorvosa készített neki.

 d1b91f42fb078facd99e0fc1894c4b58.jpg

Gunnar 193 centis magasságát egy magas-talpú cipő segítségével további húsz centivel toldották meg, így fordulhatott elő, hogy a maszktól a periférikus látását elvesztő színész folyamatosan nekiment az ajtófélfáknak.

 tumblr_ls96sz8w281qzhnmco1_500.jpg

Az alacsony költségvetés miatt Gunnarnak mindösszesen egy Bőrpofa ruhaszettje volt, amit soha nem mostak ki. Mivel a filmet kronológiai sorrendben vették fel, ezért azon is sokat spóroltak, hogy a tiszta kosztümöt nem kellett újra összekenni, az más kérdés, hogy az állandóan bűzös ruhában flangáló Gunnarral valamiért senki nem akart a társaságában ebédelni.

 vlcsnap-2014-10-03-19h23m03s185.png

Utoljára azt jelenetet vették fel, mikor Bőrpofa elesik a láncfűrésszel, így az belevág a lábába. Ezt úgy valósították meg, hogy egy fémlemezt erősítettek Gunnar lábára, arra pedig hamis vérrel teli zsákot tettek, majd az egészre egy darab húst raktak, aztán nadrágot húztak rá és mehetett a móka.

tumblr_mb1ca7E5f31r522svo1_500.jpg

 Alant a 40. évforduló alkalmából előbányászott rövid videó a forgatásról.

 

A8D48DA4FFFF0352751F18CB1A7C_h498_w598_m2.jpg

forrás: imdb.com, pinterest.com, complex.com, insidemovies.ew.com, wikipedia.com,

 

Kapcsolódó cikkek:

- Horrorfilmek igaz történetei: Itt írtunk Ed Geinről, valamint sok más, szintén igaz történeten alapuló horrorfilmről is megtudhatod, hogy mennyire az.

- 10 filmes érdekkesség 3.: Ebben megnézheted milyen faja étterem üzemel mostanság a Sawyer-házban.

- Matthew McConaughey, Renée Zellweger és Bőrpofa: Avagy hogyan keveredett két Oscar-díjas színész egy zs-kategóriás horrorba?

-50 agyonhasznált horrorklisé: Mint a címe is elárulja, a horrorfilmek legnagyobb kliséit találod itt egy kupacban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr196756335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth Ernőné · http://35mm.blog.hu 2014.10.04. 21:28:37

Azért Ed Gein nem volt olyan ártatlan barkácsoló..... használt fűrészt rendesen az áldozataihoz .
süti beállítások módosítása