Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

Így született Tom & Jerry!

2014. március 14. - GGZs

„Mikor elkezdtük, az emberek azt mondták, 'Macska és egér? Rég elavult dolog.' Mindenkitől azt hallottuk, hogy ezt már megcsinálták mások, ott volt Félix, a macska, Ignatz, a macska, Miki Egérről nem is beszélve. De úgy éreztem, hogy akármelyik országban is vagy, nincs szükséged dialógusra, hogy megértesd a cselekményt. Mindösszesen egy macska és egy egér kell neked, és utána mindenki tudni fogja mi fog történni.”

-Joseph Barbara

tjcolor480.jpg

 

William Hanna és Joseph Barbera a 30-as évek végén az MGM rajzfilmsúdiójánál dolgozott. Az MGM abban reménykedett, hogy riválisaivá válhat a Warner Brothers és a Paramount Pictures rajzfilmjeinek, szerettek volna ők is megkaparintani egy szeletet a nézők által újra felfokozott érdeklődéssel kísért animációs rövidfilmek piacából. Első próbálkozásuk, a The Captain and The Kids csúnyán elhasalt, ezért a gördülékenyebb, kreatívabb munka érdekében -meg persze a költségeket csökkentendő – modernizálták a munkafolyamatokat, így került egy párba a történetíró és karaktertervező Joseph Barbera a produkciós rendező William Hannával. Első produkciós találkozásukon Barbera azt javasolta, hogy próbáljanak meg egy macska-egér jelenetet készíteni, majd fogták és felskiccelték a sztorit és a karakterek első vázlatait, amiből megszületett az 1940 február 10.-én bemutatott Puss Gets The Boot(Elbocsátás).

 

 

 

 

A nevük ekkor még nem az volt, ami napjainkban, ahogy a kinézetük is finomodott az elkövetkező években. Tomot ekkor még Jaspernek szólították, Jerry neve pedig el sem hangzott legelső kalandjukban, így hivatalosan névtelennek számított, de az animátorok a munka során Jinxnek nevezték. Két Cipő Asszony, a cselédasszony szintén ekkor debütált.

 

1940.jpg

 

A bemutató után a Hanna-Barbera páros új projektekbe kezdett, miközben a Puss Get The Boots hajszál híján nyert egy animációs rövidfilm-Oscart. Már ez a részsiker, a jelölés is elhallgattatta az MGM-en belüli kritikus hangokat, Fred Quimby produkciós menedzser pedig meg látta a mascka-egér párosban rejlő potenciált, így arra kérte Hannáékat, hogy hagyják abba azt amivel éppen foglalkoznak és csináljanak sorozatot a két szereplővel, de legelőször is változtassanak külsőjükön és adjanak nekik új neveket.

 

1245554619_1_1.jpg

 

 

 

A keresztelő korántsem zajlott zökkenőmentesen, számtalan változat felmerült, amit az összes ott dolgozó leírt egy cetlire és beledobott egy kalapba. Végül az animátor John Carr ötlete lett a befutó, aki két következtetést társított elképzeléséhez. Szerinte elsősorban azért kellene a macskát Tomnak hívni, mert ott van ugyebár a tomcat, ami azt jelenti kandúr, másodsorban azért, mert a kettőjük közötti harc a britek és németek(akik Tommies és Jerries „becenéven” futottak az I. világháború alatt) közötti csatákat juttatja eszébe, ami ugye újra ismétlődik(II. Világháború).

 

tumblr_msgn42qzez1s9gsjco1_500.gif

 

A Hanna- Barbera duó 1940-1957 között 114 részt írt és rendezett, egyedül csak ezzel a szériával foglalkoztak. Ebben az időszakban hét Oscar-díjat nyertek a legjobb animációs rövidfilm kategóriájában, ami máig rekord.

 

William-Hanna-and-Joseph-Barbera.jpg

 

Mindenképp meg kell még említeni, hogy a sikerhez rengeteget hozzátett Scott Bradley zenéje, egyedi kompozícióiban a jazzt kombinálta a klasszikus dallamokkal és az akkori popzenével.

 

 

 

Az MGM rajzfilm-részlege 1958-ban bezárta kapuit(nem akartak gyártani, mert az ismétlések is ugyanannyi hasznot hoztak), de Barberáék nem maradtak munka nélkül, hanem az egy évvel korábban alapított cégükkel, a (nem fogod kitalálni) Hanna-Barbera Productions Inc.-nél saját gyártású sorozatokba kezdtek, amiket már a tévéknek készítettek. Hatalmas sikerek kísérték útjukat-Frédi és Béni, Jetson család, Maci Laci, Hupikék Törpikék- de az már egy másik történet.

 

 tumblr_msqt40wLzI1soljxao1_500.gif

 

 

1960-ban az MGM-nél gondoltak egyet és újraélesztették a sorozatot, 13 részt készíttettek Csehszlovákiában, a Rembrandt Stúdióban. Ezek rendezője, a prágai Gene Deitch igazi bérmunkát végzett, ugyanis így vélekedett Tomékról: „Szörnyen rossz példát mutat, dicsőíti az eszetlen erőszakot, a fő humorforrása a fájdalom, a támadás és a bosszú, valamint ízléstelenül, semmitmondó fej nélküli sztereotípiaként jeleníti meg a fekete cselédet.”

 

Mammytwoshoes.jpg

 

Munkáján annyira azért nem látszott meg negatív hozzáállása, az előző alkotók munkájának színvonalát ugyan nem sikerült tartani, a nézők ezeken is remekül szórakoztak.

A rajzok stílusa ebben az érában eltért a szokásostól, látszott rajta, hogy hol készült, gyakorlatilag úgy nézett ki, mint egy csehszlovák mese. Érdességként megemlíteném, hogy a csehszlovákoknak 1988-ig kellett várniuk, hogy láthassák hazájuk művészeinek munkáját.

 

high-steaks-c2a9-mgm.jpg

 

Ezután 1963-1967 között Chuck Jones vette át a szériát, akinek először elég nehéz volt adaptálnia a stílusát a Tom és Jerry-féle humorra. Ekkor a karakterek megint megváltoztak, Tom vonásai leegyszerűsödtek, a bundája kékről szürkére változott, Jerry nagyobb szemeket és füleket kapott. Chuck Jones is igazi legendának számít a szakmájában, ami nem csoda, az általa vezetett széria felvette a versenyt(sőt, szerintem jobb is) Hannáék munkáival.

tumblr_mud88lE5vz1s9gsjco1_500.gif

A tévék először 1965-ben kezdték játszani az eredeti, Hanna-Barbera-féle sorozatot, méghozzá elég rendesen megnyirbálva. Kivágták például a robbanások utáni füstös fejeket és azokat a részeket, ahol Tom dohányzik(hazánkban a vágatlan verzió élvezhettük). A nézők imádták, remek nézettségeket produkált, majd külföldön is forgalmazni kezdték, a többi pedig már történelem. A világ egyik legnépszerűbb tévéműsorává vált, felnőttek és gyerekek a mai napig remekül szórakoznak a kalandjaikon, és mindenki a cikkben felsorolt régebbi részeket kedveli.

 PecosPest6.gif

 

A TIME 2000-ben Minden Idők Legjobb Televíziós Műsorának választotta, ami nem hiszem, hogy egy helytelen döntés lenne.

 

tumblr_mqp3qiVzUm1s89wl4o1_400.gif

Örrökké ellentétben állnak, állandóan ölik egymást. A legtöbbször Tom húzza a rövidebbet, néha Jerry is pórul jár. De ha egyikük nagy bajba kerül, akkor a másik kihúzza a slamasztikából, az általuk bemutatott erőszak pedig a rajzfilm képi világának és zenei aláfestésének köszönhetően mindvégig a  komédia határain belül marad. Mert mindig vicces az, ha valaki képébe nyomnak egy tortát, nem?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr905859936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tb79 · http://www.ukulele.hu 2014.03.15. 16:23:39

Imádnivaló rajzfilm, amit a zenéje tesz teljessé. Akár a postban is elférhetne ez a videó:

www.youtube.com/watch?v=kYrUWfLlYI0

heimdall 2014.03.15. 17:33:38

@tb79: Igen, igen!! :) A postban nem szerepel Scott Bradley neve, aki elgalább annyit tett hozzá a sikerhez zenéivel, mint maga a rajzfilm! :)
hu.wikipedia.org/wiki/Scott_Bradley

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.03.15. 18:30:26

@tb79: kérésed számomra parancs :)

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.03.15. 18:32:30

@heimdall: Jogos, a cikk első változatában még szerepelt, aztán elhagytam valamerre, de már pótoltam, thx :)

P1sty 2014.03.15. 18:45:01

Köszi a cikket (szeretjük a T&J-t), de ha már ilyeneket képesek vagytok szóról szóra beschmittelni, hogy "storywriter és character designer", legalább egy forrást (listverse) dobjatok már a végére. Nívósabb blog ez annál. :-)

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2014.03.15. 18:58:19

Még egy Liszt Ferencet berakhattál volna, vagyis a The Cat Concerto című részt, ami Oscart is nyert ugye, szóval az egyik polcon álló szoborban ott van egy csipetnyi magyar is :)

heimdall 2014.03.15. 19:07:56

@josérodrigez: ok :) Bár nem felszólításnak szántam, de nem elhanyagolható!

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.03.15. 19:54:42

@P1sty: Á, én az ilyeneket is bepötyögni szoktam. :)

Nekem nem szúrta a szemem, de átírtam.:) A cikk váza valóban a listverse-ről jött, amit aztán máshonnan összelopkodott infókkal egészítettem ki, így a végeredmény szerintem egy saját lábain álló iromány, ami inkább tükrözi az én látásmódomat. Ezért nem szoktam forrást megadni.

Jó, meg azért is, mert mire végzek egy cikkel, addigra már nincs kedvem előkeresni a forrásokat, amik a hosszabb írásoknál néha meghaladják a harmincat is :)

Terror Dzsoni 2014.03.16. 10:11:17

A Hupikék torpikéknek szerintem semmi köze a Hanna-Barbara pároshoz.

GGZs · http://ajemdibi.blog.hu 2014.03.16. 10:33:32

@Terror Dzsoni: dehogynem, ők készítették a rajzfilmsorozatot(két másik céggel közösen) Peyo belga képregényeiből.

Vaandor 2014.04.15. 12:30:04

- Szimfonikus zenekarban játszol? És milyen hangszeren?
- Kukába dobott tányéron!
- ???
- De jövőre talán megkapom a buborékfóliát!

:-D
süti beállítások módosítása