Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

ÁJEMDIBI

10 filmes érdekesség 3.

2013. november 25. - GGZs
  • Hívd az 555-öt!

 

tumblr_mkgiy1EvlX1qkad4do1_500.gif

Nagyjából mindenkinek feltűnt már, hogy az amerikai filmekben minden telefonszám ötszázötvenöttel kezdődik. Ez a szokás a hatvanas években kezdődött, mikor néhány telefontársaság listát állított a stúdióknak arról, hogy mely számokat használhatják. Indoklásuk szerint mindezt azért javasolták, hogy ne érjen senkit kellemetlenség vagy zaklatás azért, mert egy filmben véletlenül szerepel egy ügyfél valódi száma. A lista igazából 555-0100-tól 555-0199-ig terjed.

  • Puskás legenda

BZr47onIIAEm4HK.jpg

Nem a Száguldó Őrnagyról van szó, hanem Marlon Brandoról, akire igazi színészistenségként tekintünk, viszont arról már kevesebb szó esik, hogy igencsak nehezen tanulta meg a szövegeit. A kép a Keresztapa forgatásán készült, ahol Robert Duvall tartotta a puskáját a párbeszédjük alatt.

  • A Wilhelm-sikoly 

featherriverwil.jpg

A leghírhedtebb hangeffekt. Először 1951-ben használták, azóta több, mint 200 filmben és számtalan sorozatban szerepelt. Népszerűségét Ben Burtt hangmérnöknek köszönheti, aki a Star Wars-filmekben, az Indiana Jones–mozikban, valamint Gerge Lucas és Steven Spielberg egyéb munkáiban alkalmazta előszeretettel. Manapság bennfentes poénként Tarantinotól kezdve a Marvel-mozikig mindenhol előfordul.

 

 

 

  • A Howie-sikoly

Ha már sikolyok, a személyes kedvencemet, legismertebb nevén a  Howie-t(Howie Long miatt kapta ezt a nevet, aki az akcióklasszikus Rés a pajzson című John Woo-opuszban eme kiáltás kíséretében vonult át a túlvilágra) egész biztosan hallottad már, legtöbbször akkor, ha valaki éppen le vagy kiesik valahonnan.

  • Alan Smithee

 

alan_smithee_01.png

Ha egy rendezőt a forgatás alatt valamilyen oknál fogva kirúgnak, akkor az kérheti, hogy a rendes neve helyett Alan Smithee-ként jelenjen meg a stáblistán. Ez legelőször 1969-ben fordult elő, mikor a Death of a Gunfighter forgatása közben Robert Tottent kipenderítették a rendezői székből és Don Siegel-lel fejeztették be a produkciót, ugyanakkor egyik direktor sem akarta, hogy őt tüntessék fel a kreditek között, ezért azt találták ki, hogy a főszereplő Richard Widmark vigye el úgymond a balhét. A problémát megoldandó végül egy kitalált személy, a páratlanul átlagosan hangzó Alan Smithee név került a hivatalos stáblistába, amivel mindenki megvédhette a saját érdekeit. Azóta az Amerikai Rendezők Szövetségének szabályzata is kijelenti, hogy ha a direktor egy bizottság előtt tudja bizonyítani, hogy rajta kívül álló okok miatt a végtermék olyan lett, amihez ő már nem adja a nevét, azt minden további nélkül megteheti.

Az Imdb 75 rendezést házasít hozzá, kétszer díjra is jelölték, de színészként, íróként, vágóként meg úgy nagyjából minden másként is közreműködött már a mozgókép több mint évszázados történelmében.

Ha eddig még nem tűnt fel, akkor elárulom, hogy ez egy anagramma. Alan Smithee – The Alias Men.

500px-Alan_Smithee_name.jpg

 

 

 

 

 

  • Helló, Sally!

 

Sally-Menke.jpg

Sally Menke 2010-es haláláig a világ egyik legjobb vágójaként volt számon tartva, Tarantino csak vele dolgozott, Sally pedig szinte csak Tarantinoval. A vágószobában hatalmas munka és rengeteg idő, amíg egy filmet összeollóznak. Sally munkáját feldobandó a felvett anyagok végén Quentin és a színészek apró üzeneteket hagytak, amik egyrészt viccesek voltak, másrészt pedig arról tanúskodtak, hogy szeretik és elismerik a hölgy munkáját.

 

  • Chewbacca az anyósülésen

c38dd8004c043eccce31fa1405dc6656-d45s5eq.jpg

A mítosz szerint George Lucas a hetvenes évek elején álmodta meg Chewbacca karakterét, miközben az autóba szálló feleségét figyelte. No nem kell rosszra gondolni, nem a hitvese kinézete hozta meg az ihletet, hanem a nőt hűségesen követő, majd az autóban mellette ülő házikedvenc, aki egy alaszkai malamut volt és akit történetesen Indiana-nak hívtak. Igen, jól gondolod, róla kapta a nevét bizonyos Indiana Jones régészprofesszor is. Kedvenc wookienkat a kutyája, egy medve és egy majom keresztezéseként képzelte el Lucas.

  • Connery véleménye a 007-esről

 

article-0-132C5E2E000005DC-426_634x860_1.jpg

"Mindig is utáltam azt az átkozott James Bondot. Legszívesebben kinyírnám". - Sean Connery ezt az idézetet tényleg komolyan is gondolta.

  • Schwarzenegger nyert már egy Golden Globe-ot!

ill_be_bach__arnold_schwarzenegger_playing_violin_in_movie_stay_hungry_2013-06-16.jpg

Az eset még 1977-ben történt, a Maradj éhen című, meglehetősen gyenge filmben Jeff Bridges szerette el az élete versenyére készülő testépítő feleségét, akit Sally Field alakított. Ebből a moziból származik a híres fenti mém.

  • Horror-helyszínből étterem

211510_v1.jpg

Az eredeti Texasi Láncfűrészes mészárlásban látható ház igazán félelmetes színhelyéül szolgált a kannibál-család csínytevéseinek, az itt felvett rémisztő képsorok egész sora égett bele generációk emlékezetébe. Meglepő módon manapság egy családi étterem üzemel benne, a második emeleten pedig remek kis tárlat várja a látogatókat, ahol felidézik a film legfontosabb esemémyeit. Mert mi más hozná meg jobban az étvágyat, mint néhány hátborzongató kép egy emberevő famíliáról?

21111_v1.jpg211512_v1.jpg21159.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ajemdibi.blog.hu/api/trackback/id/tr655655489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.11.27. 08:14:00

Alan Smithee-re érdemes rákeresni az IMDB-n. Vicces dolgok derülnek ki.:)

Mainframe · http://mainframe.blog.hu/ 2013.11.27. 10:30:18

Ez tök érdekes cikk volt, én legalábbis kb. még egyiket sem hallottam. Köszönjük! :)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2013.11.27. 12:28:46

Chewbacca és a Connery-mondás kivételével a többi újdonság volt nekem is. Mondjuk az éttermen nem lepődtem meg, ismerve az amerikaiak üzleti érzékét és filmhelyszín-mániáját :)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.11.27. 15:09:35

@Littlewood: már keresem is. :)

@Mainframe: én is csak az 555 tudtam.

p_ilonka 2013.11.27. 19:58:38

@Littlewood: Mit találtál? Nekem öt filmet dob ki. Mindegyik ZS kategóriás. Nem látni az állítólagos 75 rendezést.
Nem is lehet rendezésre keresni az oldalon. Csillagjegyre igen, ez is érdekes.
Help!

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.11.27. 20:28:33

@p_ilonka:
www.imdb.com/name/nm0000647/?ref_=fn_al_nm_4
Itt van pár érdekes, főleg azért, mert mellé van írva az is, hogy valójában ki követte el.:)
süti beállítások módosítása